Talvista sanataidetta

Talvista sanataidetta -sivulla on vinkkejä ja välineitä tarinoiden ja runojen kirjoittamiseen yhdessä. Lehtirunossa ei tarvitse kirjoittaa, vaan osuvat sanat voi nostaa esiin.

Talvisista runoista syntyy yhteisiä taideteoksia, kun jokainen kuvittaa säkeistön ja yhdistää teoksensa viereisen kuvittajan teokseen.

Sanataidetta voi yhdistää kuvataiteeseen. Ideoita löytyy Talviset taidekuvat -sivulta.


Talvista sanataidetta sivulla on esimerkiksi Talvinen sattuman sanelema tarina: hilpeä tietäjä ja tarmokas poro päättivät pyydystää revontulen.

Talvinen tarina

Talvisen sadun tai tarinan voi kirjoittaa yksin, kaksin tai ryhmässä. Elävä mielikuva alkutilanteesta tai sattuma rohkaisee kirjoittajia tai kertojia. Talvinen tarina -tiedostossa on vinkkejä ja väline, jonka avulla kirjoittajien mielikuvitus alkaa laukata.

Vinkki: Inspiraation lähteenä voi toimia myös talvinen taidekuva.


Talvinen runo runosta

Talvinen runo -tehtävässä ryhmä kirjoittaa yhteisen runon, jossa käytetään tunnetun runon tai laulun sanoja.

Jaa ryhmä muutaman hengen pienryhmiin, mieluiten neljään osaan. Anna kaikille pienryhmille tai pareille yksi tuloste, jossa on neljä sanaa. Tarkoituksena on kirjoittaa muutama säe ja käyttää annettuja sanoja. Sanoja saa taivuttaa ja uusia sanoja saa lisätä. Lauseiden ei tarvitse olla runomitassa.

Kun tämä on tehty, säkeet luetaan ääneen tulosteen yläkulman numeron mukaisessa järjestyksessä (1, 2, 3, 4). Lopuksi ohjaaja esittelee runon tai laulun, josta sanat on poimittu.

Vinkki: Lopuksi voi kuunnella Youtubesta Suksimiesten laulun (2:38 min) tai Hyvä on hiihtäjän hiihdellä -laulun (1:44 min).


Talvinen lehtiruno

Talvinen runo syntyy myös kirjoittamatta, lehtirunon tavoin. Jokainen ryhmän jäsen voi luoda oman runonsa samojen sanojen pohjalta, ja jokaisesta runosta tulee ainutlaatuinen.

Lehtirunossa valitaan valmiista tekstistä sanoja ja nostetaan valitut sanat esiin joko korostamalla niitä tai peittämällä muut sanat vaikka mustalla tussilla. Tekstin voi myös koristella tai kuvittaa. Hyviä esimerkkejä löytyy hakusanalla Blackout Poetry.

Runoilijat voivat tekstiä silmäillessään ympyröidä sanoja, jotka kertovat omista ajatuksista tai puhuttelevat juuri sillä hetkellä. Ylimääräiset sanat voi peittää mustalla tussilla. Sanoille voi antaa uuden järjestyksen, kun ne yhdistää kiemurtelevalla viivalla. Kun runo on valmis, runoilija signeeraa teoksen. Runot kannattaa lukea ääneen, jos se kirjoittajille sopii.

Vinkki: Tulosteiden runot löytyvät Talvisia runoja -tiedostoista.


Kuvita talvinen runo

Talvisiin runoihin voi tutustua miettimällä, miten tekstin kuvittaisi. Näin sanoista välittyvä tunnelma tai tapahtumat alkavat elää mielessä.

Voit tulostaa kaikki runot tai ryhmälle sopivimmat. Jokainen voi kuvittaa valitsemansa runon, piirtää tai maalata sen pohjalta erillisen teoksen tai kertoa, millainen kuvitus runoon sopisi. Runoihin sopivia kuvituksia voi etsiä myös talvisista taidekuvista.

Kuvittamisen voi tehdä ryhmätyönä. Runon säkeistöt voi leikata irti ja kiinnittää pitkälle tai leveälle paperille. Jokaisen säkeistön kuvittaja yhdistää teoksensa viereisen kuvittajan teokseen.


Kuvitettuja talvirunoja

Talvisia runoja voi tulostaa palkinnoksi, luettavaksi tai lausuttavaksi.


Talvinen levyraati.

Talvinen levyraati

Ideoita levyraatien järjestämiseen ja lisää teemallisia levyraateja on Musiikkijuttuja-sivulla.

Talvisen levyraadin kappaleet on valinnut Minun ääneni -hankkeen väki.

Tulostettavat tiedostot


Vinkkejä

  • Sanataideyhdistys Yöstäjän sivuilla on tehtävämateriaalia, esimerkiksi tarinankerrontapelikortit ja riimikortit.
  • Lisää runoja löytyy Wikiaineistosta ja Runosto-sivustolta. Joitain runoja löytyy lausuttuna Youtubesta, esimerkiksi Eino Leinon Yksin hiihtäjä (4:04 min).
  • Ideoita runoilun ohjaamiseen löytyy Kaisa Happosen ja Karri ”Paleface” Miettisen Revi se -runotyöpajan videolta Youtubesta.

Hakusanat: sanataidetta ryhmätoimintaan, talvisia runoja, sanataiteen tehtäviä, taidelähtöinen menetelmä ryhmäohjaukseen, black out poetry, sanomalehtiruno, lehtiruno, tarinakaava, satukaava, sadutus, runotehtäviä, tarinapohja, äidinkieli