Erilaisia tutustumisbingoja

Erilaisia tutustumisbingoja käytetään usein uuden ryhmän alkaessa. Tämän sivun tutustumisbingoissa ja keskustelubingoissa on samoja lauseita eri kokoisissa ruudukoissa, joista voit valita ryhmällesi sopivan.

Tarjolla on muutama käyttöidea, mutta ohjaajana keksit varmasti, miten bingo toimii juuri sinun ryhmässäsi.

Sivulla on myös muutama ajantasainen ikkunabingo ja karanteenibingo. Bongausbingon pari tai ryhmä laatii itse ja lähtee etsintäretkelle.


Karanteenibingot

Ikkunabingot ja karanteenibingot virkistävät mieltä koronatilanteessa. Tulostettavien bingoruudukoiden loppuun voi merkitä omia havaintoja tai mukavia tekoja.

Ulkoilijan ilobingo

Kun uusiin ihmisiin tutustuminen on karanteenin vuoksi hankalaa, niin yksin tai läheisen kanssa ulkoillessa voi täyttää ulkoilijan ilobingoa.

Ulkoilijan ilobingo -ruudukko.

Kotoilijan hyvän mielen bingo

Kun kotona kökkimiseen kyllästynyt tarvitsee pientä piristystä, voi hänelle tulostaa kotoilijan hyvän mielen bingon.

Kotoilijan hyvän mielen bingo - karanteenibingo.

Kotoilijan ikkunabingo

Kotoilijan ikkunabingo on helppo bingo, joka ohjaa tekemään havaintoja lähiympäristöstä.

Kotoilijan ikkunabingon ruudukko


Tee-se-itse Bongausbingo

Tutustuminen sujuu kuin itsestään, kun lähtee uuteen ympäristöön seikkailemaan. Bongausbingo rohkaisee eri ikäpolvia lähtemään yhteiselle etsintäretkelle.

bongausbingon malli

Kirjoittakaa tai piirtäkää tyhjiin ruutuihin mitä haluatte löytää vaikka pihalta, metsästä tai kirjastosta. Etsikää yhdessä. Kun löydätte etsimänne, piirtäkää rasti ruutuun.


Helppo tutustumisbingo

Tutustumisbingon pelaaminen on helppoa ja selkeää, kun osallistujat istuvat paikallaan pöydän ääressä. Jokaiselle jaetaan yksi bingoruudukko. Vuorotellen jokainen valitsee omasta bingoruudukosta yhden itseään koskettavan lauseen ja kertoo sen toisille. Ne, joilla on sama aihe omassa ruudukossaan ja jotka ovat samaa mieltä, rastittavat oman ruutunsa. Bingoa pelataan samalla keskustellen kierros tai kaksi.

Tutustumisbingon malli

Helppoja vinkkejä

  • Yhden bingoruudukon voi jakaa jokaiseen kahvipöytään tai pienryhmään herättämään keskustelua.
  • Voit leikata bingoruudukon korteiksi. Pelaajat voivat nostaa kortin vuorotellen ja kertoa, onko väite tosi vai ei. 
  • Kuvitettu tutustumisbingo tukee ryhmän keskinäistä vuorovaikutusta, vaikka juttu ei luistaisi pelkästään puheen keinoin. Se löytyy Juttu-tuvan juttusalkusta.

Vaativa keskustelubingo

Vaativa keskustelubingo vaatii aikaa ja hyvän ohjeistuksen. 

Tulosta sopivan kokoinen bingoruudukko osallistujamäärän ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Voit jakaa osallistujille samanlaisia tai erilaisia ruudukoita. 

Keskustelubingon malli

Osallistujat kulkevat juttelemassa ruudukon aiheista toistensa kanssa. Keskustelukumppani saa valita ruudukosta itseensä sopivan kuvauksen tai itseään kiinnostavan aiheen. Keskusteluhetken jälkeen kumppanin nimi kirjoitetaan ruutuun. Sen jälkeen kumppani valitsee aiheen toisen ruudukosta. 

Jos ruutuja on vähemmän kuin osallistujia, kerätään ruudukkoon mahdollisimman monen osallistujan nimi yhden kerran. Jos ruutuja on enemmän kuin osallistujia, osa osallistujista voi kirjoittaa nimensä kahteen ruutuun. 

Kun ruudukot ovat täyttyneet nimillä, ohjaaja voi luetella osallistujien nimiä sattumanvaraisessa järjestyksessä. Se, jonka ruudukossa muodostuu ensimmäisenä suora, huutaa “Bingo!”

Vinkki: 5×5-ruudukkoa voi käyttää niin, että jokainen valitsee omasta ruudukostaan viiden suoran, jonka aiheista keskustelee toisten kanssa.


Eri toimijoiden bingoruudukkoja


RyhmäRenki-sivulta löytyy runsaasti lisää tutustumisideoita ryhmänohjaajille. Kokeile vaikka Tulemme tutuksi -kortteja, Muutoskortteja tai Tutustumiskortteja.

Hakusanat: erilaisia tutustumisbingoja, bingoruudukko, keskustelubingo, tutustumisbingo, tulostettava bingoruudukko, helppo bingo, seurapeli, tutustumisleikkejä, ryhmäytymisleikkejä, ideoita ryhmänohjaukseen, karanteenibingo, ikkunabingo