Ilmeikkäitä mielipiteitä

Toiveiden kertominen ja valintojen tekeminen on ryhmätilanteessa joskus vaikeaa. Myös muistisairaus tai afasia vaikeuttavat ajatusten ilmaisemista. Suoraa kysymystä seuraa usein hiljaisuus, tai vastauksen saa vain kaikkein suorapuheisimmilta. Ohjaajalle taas kaikkien osallistujien toiveet ja mielipiteet ovat yhtä tärkeitä ja kullanarvoisia.

Tällä Ilmeikkäitä mielipiteitä -sivulla on ideoita ja välineitä mielipiteen ilmaisemiseen ryhmässä ja ryhmätoiminnan suunnitteluun. Sivun loppupuolella on erilaisia tulostettavia ilmeitä ja lausahduksia värillisenä ja mustavalkoisena. Värikästä palautetta -sivulla on ideoita palautteen keräämiseen.

Jos sinulla on hyviä ideoita ja keinoja, jotka toimivat mielipiteen ilmaisussa sinun ryhmissäsi, niin kerro RyhmäRengin emännälle. Parannetaan vanhaa ja kootaan uudet ideat yhteen ja jakoon!


Ryhmätoiminnan suunnittelu

Näytä ilmekorttia

Kirjoita ylös ideoita siitä, mitä ryhmässä voisi tehdä. Ideoiksi kannattaa valita sekä tuttuja että yllättäviä tai hullunkurisia. Ideoiden sanamuoto voi olla neutraali, kuten ”Mitä mieltä olet pizzan tilaamisesta?”. Mukaan kannattaa valita vaihtoehtoja, joiden tietää olevan joillekin osallistujille merkityksellisiä.

Anna jokaiselle osallistujalle kaksi Ilmekorttia, jossa toisessa on suupielet alaspäin ja toisessa ylöspäin. Luettele ryhmälle idea kerrallaan, mitä voisitte tehdä yhdessä. Pyydä osallistujia nostamaan jompikumpi kortti liikaa miettimättä ylös.

Ilmekortteja kannattaa käyttää ajatusten herättämiseksi ja jatkaa keskustelua ryhmän toiveista tarkemmin, kun ohjaajan ideat on käyty läpi.

Ilmekortit voi korvata myös liikkeillä. Sovi ryhmän kanssa millainen ele tai liike tarkoittaa kyllä, ehkä ja ei. Näin ajatusten herättelystä tulee samalla tauko- ja aivojumppa.

Yhdistä ilme ja ehdotus viivalla

Jaa jokaiselle osallistujalle paperi, jossa on vasemmassa reunassa ehdotuksia ryhmäkertojen sisällöksi ja oikeassa reunassa erilaisia ilmeitä. Voit tulostaa ilmeet paperille ensin, ja tulosta sen jälkeen samalle paperille itse kirjoittamasi ehdotukset. Listaan kannattaa jättää tilaa myös jokaisen omille ideoille. Pyydä osallistujia vetämään viivoja ehdotuksien ja ilmeiden välille. Tehtävän voi antaa myös kotitehtäväksi.

Ilmeikäs äänestys pareittain

Kirjoita ideoita yksi aihe paperia kohti ja jaa ryhmä pareiksi. Parit voivat yhteistuumin merkitä ilmeillä ne ideat, joista he haluavat mielipiteensä ilmaista. Laita pöydälle tyhjiä papereita, ja pyydä pareja kirjoittamaan myös omia ehdotuksiaan.

Aina ihmiset eivät halua kertoa mielipidettään suoraan ja kaikille. Silloin perinteinen lappuäänestys tai kyselykaavake voi olla ratkaisu. Ehdotuksien miettimisen voi antaa kotitehtäväksi, jotta  hiljaisemmat ja pohdiskelevat osallistujat saavat miettiä rauhassa. Hyviä ideoita voi tuottaa myös yleinen keskustelu mielipuuhista, harrastuksista sekä kokemusten jakaminen ryhmä- ja yhdistystoiminnasta.


Tulostettavat tiedostot

Ilmekortit

Yhdistä ilme ja ehdotus

Erilaisia pieniä ilmeitä

Erilaisia isoja ilmeitä

Erilaisia lausahduksia


Emojit ja hymiöt

Kiinnostaako ryhmää nykyajan kuvakieli, hymiöt ja emojit?

Hymiöt ovat kuvioita, jotka muodostuvat niistä kirjaimista ja välimerkeistä, jotka löytyvät tietokoneen tai kännykän näppäimistöltä. Niitä käytetään esimerkiksi sähköposteissa ja tekstiviesteissä ilmaisemaan tunteita.

Emoji-sana tulee japanin kielestä, ja se tarkoittaa kuvamerkkiä, jota käytetään tekstin osana tekstiviesteissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Tunteiden lisäksi emoji-kuvissa on arkipäiväistä elämää, ruokia, viihdettä, säätä, ihmisiä ja eläimiä kuvaavia symboleita. Wikipediassa on laaja Emojilista. Sama emoji näyttää tietokoneen ja kännykän ruudulla välillä erilaiselta. Se johtuu mm. eri ohjelmista ja käyttöjärjestelmistä. 

Yle on kirjoittanut artikkelin emoji-kuvista. Ylen uutisissa kerrotaan myös, että Oxford-sanakirja valitsi emoji-kuvan vuoden sanaksi vuonna 2015. Ylen testissä voitte kokeilla vaikka porukalla arvaatteko tai tiedättekö, mitä emojit tarkoittavat.


Hakusanat: osallistava suunnittelu, osallistava ryhmänohjaus, toiminnalliset menetelmät, ideoita ryhmänohjaukseen, toiveiden ilmaiseminen, mielipiteiden ilmaisu