Jouluiset kuvapähkinät

Jouluiset kuvapähkinät -sivulla on muistiharjoituksia, joita voi tehdä ryhmässä, pareittain tai itsekseen. Väritystehtävien avulla voi harjoittaa päättely- ja hahmotuskykyä.


Jouluiset muistiharjoitukset

Mikä kuvista puuttuu: Poro, kortti vai pipari? Tuttua aivojumppaa on kuvien, sanojen tai esineiden painaminen mieleen. Jouluiset kuvapähkinät on lähimuistia harjoittava visa, jonka voi soveltaa ryhmälle sopivaksi. Visasta on myös ruotsinkielinen versio.

Kuvia voi heijastaa valkokankaalle tai näyttää näytöltä. Visassa ryhmä painaa kuvat mieleen ja pohtii yhdessä, mikä kuvista on joukosta poissa. Mieleen painettavien kuvien määrä lisääntyy vähitellen, kun visa etenee.

Visasta voi tehdä liikunnallisemman, kun tulostaa sivuja ja laittaa ne kauas toisistaan. Toisessa paikassa kuvat painetaan mieleen ja toisessa paikassa muistellaan, mikä kuvista puuttuu.

Kuvapähkinät helpommin

  • Kuvia kerraten -visassa samat kuvat toistuvat peräkkäisissä kuvasarjoissa, ja ne tulevat vähitellen tutuksi. 
  • Paina kuvat mieleesi -sivun voi tulostaa ja jättää näkyville.
  • Paina kuvat mieleesi ja Mikä kuvista puuttuu -sivut voi tulostaa ja kiinnittää yhteen. Silloin näyttöä tai valkokangasta ei tarvita.

Kuvapähkinät – Bildgåtor


Paina kuvat mieleesi Memorera bilderna

Paina mieleen joulukuvat -muistiharjoitus

Tulosta tehtäviä. Osallistujat voivat katsella kuvia muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen jokainen voi kirjoittaa paperille tai muistella vaikka parin kanssa, mitä kuvia sivulla oli. Lisää haastetta saa, kun antaa tehtäväksi muistella kuvien yksityiskohtia tai keksiä jouluisia asioita, joita ei ollut mukana.


Väritystehtävät Färglägg

Peilikuvatehtävä: joulupallo

Hahmotus- ja päättelykykyä voi harjoittaa värittämällä tai piirtämällä. Esimerkiksi joulupallon mallikuvio on tarkoitus toistaa peilikuvana. Jatka kuvaa -tehtävissä on tarkoitus toistaa samaa kuviota.

Väritä tai jatka kuvia

Peilikuvatehtävät 

Fortsätt mönstret

Spegelbildsuppgift

Vinkkejä


Lisää vastaavia muistiharjoituksia löydät KUVAPÄHKINÄT-avainsanalla. Entä kaipaatko lisää jouluista tekemistä? Sitä löytyy JOULU-avainsanalla.

Hakusanat: aivojumppa, päättelytehtävät, ideoita ryhmiin, symmetriaharjoituksia, piirrä peilikuva -tehtäviä, muistiharjoituksia, kimin koe, tehtäviä muistiryhmille, tekemistä päivätoimintaan, jouluvisa