Jouluperinnekalenteri ja jouluarvoitukset

Jouluperinnekalenteri ja jouluarvoitukset -sivun materiaaleista voi koota joulukalenterin. Kaikkia osia voi käyttää myös erikseen luku- ja keskustelutuokioissa. 

Joulukalenterituokiot eivät vie paljon aikaa, jos luukuissa on arvoituksia. Arvoitukset sopivat kaikenikäisille. Julgåtorna finns även på svenska.

Jouluperinteistä kertovat ja kuvitetut selkotekstit sopivat, jos aikaa on n. 20–30 min. Ne sopivat parhaiten keskustelun ja muistojen herättämiseen sekä kulttuurihistoriaan tutustumiseen.


Jouluperinnekalenterin kirjekuoret on ripustettu naruun pyykkipoikien avulla

Joulukalenterin valmistaminen

Jouluperinnekalenteri on helppo koota A5-kokoisista kirjekuorista. Päivän teksti laitetaan kuoren sisälle ja luku kuoren päälle.

Arvoituskalenterin voi tehdä joko A6-kokoisista kirjekuorista tai kiinnittämällä arvoituksen paksusta paperista taitetun kortin sisälle. Luvun voi liimata kortin päälle.

Kirjekuoret tai kortit voi kiinnittää naruun pyykkipojilla tai niistä voi sommitella seinälle asetelman.

Joulukalenterin ääressä voi aivojumpata ja kerrata matematiikkaa, kun valitsee tavallisten lukujen sijasta laskutehtäviä.

Tulostettavat luvut 1–24

Luvut laskutehtävinä


Jouluarvoitukset, esimerkki.

Jouluarvoitukset

Jouluarvoitukset sopivat sekä joulukalenteriksi että joulukuun ryhmiin tai juhliin. Etäryhmissä joko ohjaaja tai joku osallistujista voi lukea arvoituksia ääneen vihje kerrallaan. 

Tulostettavat kortit ovat joulukalenteria ja pieniä ryhmiä varten. Pikkujouluissa ja muissa joulujuhlissa saattaa diasarja toimia paremmin. 

Arvoituksia on yhteensä 36, joten osan voi jättää pois.

Arvoituskalenterin arvoituksen voi jättää näkyville, kun se on käyty yhdessä läpi. Toiset voivat palata kalenterin äärelle arvuuttelemaan.

Jouluarvoitukset on ripustettu narulle roikkumaan pyykkipoikien avulla.

Jouluarvoitukset

Julgåtor


Joulukalenteri matkalaukussa, Moisiokoti, Nousiainen.

Kuva: Moisiokoti, Nousiainen

Jouluperinnekalenteri

Jouluperinnekalenterissa on 27 aihetta, joten jotakin voi jättää pois. Aiheiden järjestys on vapaa, mutta osa aiheista sopii tiettyihin päiviin. Joulukalenteriaihe sopii ensimmäiseen päivään, itsenäisyyspäivä on 6.12. ja Lucian päivä on 13.12. Viimeiseen luukkuun sopii vaikka joulupukki, joulurauha tai jouluevankeliumi.

Jokaisesta aiheesta on ensin arvoitus, sen jälkeen kuvitettu selkoteksti ja lopuksi muutama kysymys. Myös lukemisen aikana voi pysähtyä keskustelemaan.

Perinnekalenterin tiedostot

Lisätietoa: lähdetiedot


Joulukalentereita netissä


Joulusivustoja


Huomasitko jouluperinnekalenterissa tai jouluarvoituksissa kehitettävää? Vinkkaa emännälle!

Jouluperinnekalenterin tekemiseen on myönnetty Selkokirjallisuuden valtiontukea.

Hakusanat: tulostettava joulukalenteri, suomalaiset jouluperinteet, kulttuurihistoria, jouluarvoituksia, helpot arvoitukset lapsille ja aikuisille, joulukalenterin numerot, jouluvisa, jouluinen tietovisa, joulumuistoja, joulumuistot, pikkujouluperinne, itsenäisyyspäivän juhlaperinteet, Lucian päivän perinteet, vanhat joulukoristeet, vanhat joululeikit, joululeikkejä, perinteiset olkikoristeet, selkokielinen jouluevankeliumi