
Kalevalan päivä
Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön. Kirja on käännetty n. 60 kielelle.
Elias Lönnrot kokosi Kalevalan 1800-luvulla. Hän teki useita runonkeruumatkoja Suomessa ja suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Matkojen tuloksena syntyivät Lönnrotin pääteokset Kalevala ja Kanteletar. Lisäksi hän keräsi outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia.
Elias Lönnrot oli aikansa oppineimpia suomalaisia. Hän oli tutkimusmatkailija, mutta myös lääkäri ja tiedemies, suomen kielen kehittäjä ja uudistaja.
Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä ja sen pohjalta on syntynyt kuvataidetta, veistoksia, musiikkia, tv-ohjelmia ja näytelmiä. Suomalaisen kulttuurin päivänä voi tutustua kansanrunoilijoiden ja Elias Lönnrotin työn inspiroimaan sana- ja kuvataiteeseen tai luoda uutta.
Kalevala-kuvapeli
Kalevala-kuvapelissä on 12 Kalevalan innoittamaa taidekuvaa ja 12 Kalevalan runoa. Pelin ideana on yhdistää kuva ja runo vaikka parityönä. Vastaukset voi katsoa valkokankaalta.
Vinkki: Vastaus-diat sopivat taiteeseen tutustumiseen myös ilman pelaamista.
Kalevala-värityskuvia
Kalevala-värityskuvissa on eri taiteilijoiden Kalevala-aiheisia luonnoksia. Niiden pohjalta voi luoda oman näkemyksensä tapahtumista. Värityskuvat on muokattu Kansallisgallerian CC0-kuvista.
Vinkki: Lisää kuvia voi etsiä Kansallisgalleriasta.
Kalevala-ristikko
Kalevala-ristikossa kysytään Kalevalan henkilöiden nimiä. Vihjeitä on kaksi tasoa. Pitkä vihje on helpompi ja lyhyt vihje vaikeampi.
Vinkki: Kalevalan henkilöihin voi tutustua ennen ristikon tekemistä Kalevalan kankahilla -sivustolla.
Kalevala-sanasokkelo
Mitä Kalevalan sanoja löydätte? Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.
Kalevala-sanansaalistus
Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa runojen sanoista muodostetaan uusia sanoja.
Kalevala-nettipelit
Järjestä kirjaimet sanoiksi
Sanojen kirjaimet ovat menneet sekaisin. Kun siirrät kirjaimen oikeaan paikkaan, se muuttuu värikkääksi. Jokaisessa pelissä on 10–15 tehtävää.
Yhdistä parit
Hirsipuu
Kalevalavisassa pelaajat ehdottavat kirjaimia. Jos kirjain sopii, se siirtyy katkoviivalle. Jos kirjain ei sovi, hirsipuuhun joutuminen lähestyy. Molemmissa peleissä on 10 tehtävää.
Suomen kansan arvoituksia
Elias Lönnrot keräsi matkoillaan myös perinteisiä suomalaisia arvoituksia. Niitä löydät VANHOJA ARVOITUKSIA -sivulta.
Tietoa ja taidetta
- Suomalaisen kirjallisuuden seuran sivuilta löytyy koko Kalevala.
- Runosto.net-sivustolla voi tutustua mm. Kantelettaren lastenlauluihin.
- Kalevalaseuran Kalevalan kankahilla -sivusto tutustuttaa Kalevalaan kuvin, sanoin ja tehtävin.
- Kalevalaseura on koonnut eri toimijoiden Kalevala-aineistoja yhdelle sivulle.
- Suomalaisen kirjallisuuden seuran sivuilla on Matkalla Kalevalaan -kokonaisuus, joka on suunnattu opetukseen.
- Sanoma Pron Opevinkkejä Kalevalan päivään on eri kouluasteille.
- ”Nouse kiihko kiimasuosta, häkärä häjyn perästä” – nämä säkeet sensuroitiin Kalevalasta. Yle Uutiset.
- Kotimaisten kielten keskus on koonnut joitakin Kalevalan merkityksiä ja kieltä avaavia tekstejä.
Musiikkia ja videoita
- Kalevala-aiheisia videoita ovat Yle Areenan 10 x Kalevala (3 min) ja Kioskin Kalevala 100 sekunnissa. Live Lemminkäinen -videon (15 min) ovat tehneet Nina ja Timo Holopainen ja musiikista vastasi Nightwish. Video ei sovi kaikkein pienimmille.
- Kalevalamitta on nelipolvinen trokee. Tuomas Kanniston video Youtubessa kertoo, mitä se tarkoittaa.
- Kalevalaan liittyvää musiikkia on säveltänyt esimerkiksi Sibelius. Päivään sopii hyvin kanteleen soitto.
- Kamanat kohottukohot -laulun eli Kalevalaisen vieraan tervehdyksen voi kuunnella YouTubesta. Jos ryhmä haluaa laulaa mukana, niin tästä voi tulostaa laulun sanat.
- Lemminkäisen äiti -laulu on koulun laulukirjoista tuttu. Laulun voi kuunnella Tapiolan kuoron esittämänä Youtubessa ja tästä voi tulostaa laulun sanat.
- Varjele, vakainen Luoja –laulun sanat ovat myös Kalevalasta.
Tietovisat ja testit
- Kalevala-tietoutta voi testata verkkovisoilla Mitä on jäänyt mieleen Kalevalasta? ja Testaa tietosi Kalevalasta!
- Muistipuistossa on Kalevalan päivän visa.
- ET-lehti on tehnyt testin Tunnetko Kalevalan henkilöt?
- Kalevalan päivän kunniaksi voi arvuutella Suomen kansan arvoituksia, joita Lönnrot keräsi. Niitä löytyy Maamme-kirjasta.
Lisätietoa Kalevalan päivästä
- Artikkeli: Kalevalan päivä 28.2. Yle Oppiminen.
- Tutustu myös Kulttuurin vuosikellon helmikuun ideoihin.
Hakusanat: ideoita Kalevalan päivän viettoon, tekemistä Kalevalan päiväksi ryhmille, kuvataide, kuvaamataito, äidinkieli, aivojumppa, tehtäviä ryhmätoimintaan