Kalevalan päivä

Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön. Kirja on käännetty n. 60 kielelle.

Elias Lönnrot kokosi Kalevalan 1800-luvulla. Hän teki useita runonkeruumatkoja Suomessa ja suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Matkojen tuloksena syntyivät Lönnrotin pääteokset Kalevala ja Kanteletar. Lisäksi hän keräsi outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia.

Elias Lönnrot oli aikansa oppineimpia suomalaisia. Hän oli tutkimusmatkailija, mutta myös lääkäri ja tiedemies, suomen kielen kehittäjä ja uudistaja.

Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä ja sen pohjalta on syntynyt kuvataidetta, veistoksia, musiikkia, tv-ohjelmia ja näytelmiä. Suomalaisen kulttuurin päivänä voi tutustua kansanrunoilijoiden ja Elias Lönnrotin työn inspiroimaan sana- ja kuvataiteeseen tai luoda uutta.


Kalevalan päivä: Kalevala-kuvapeli: yhdistä runo ja taidekuva.

Kalevala-kuvapeli

Kalevala-kuvapelissä on 12 Kalevalan innoittamaa taidekuvaa ja 12 Kalevalan runoa. Pelin ideana on yhdistää kuva ja runo vaikka parityönä. Vastaukset voi katsoa valkokankaalta.

Vinkki: Vastaus-diat sopivat taiteeseen tutustumiseen myös ilman pelaamista.


Kalevala-värityskuvia

Kalevala-värityskuvissa on eri taiteilijoiden Kalevala-aiheisia luonnoksia. Niiden pohjalta voi luoda oman näkemyksensä tapahtumista. Värityskuvat on muokattu Kansallisgallerian CC0-kuvista.

Vinkki: Lisää kuvia voi etsiä Kansallisgalleriasta.


Kalevala-sanasokkelo eli piiloristikko.

Kalevala-sanasokkelot

Sanasokkelon eli piiloristikon ideana on tunnistaa sanoja kirjaimien keskeltä.

Tulosteen voi antaa kotitehtäväksi tai sanoja voi etsiä parin tai ryhmän kanssa paikan päällä. Sanasokkeloa voi katsella suurikokoisena älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Sanasokkeloita on kolme tasoa:

Taso 1 on helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja vaakatasossa.

Taso 2 on melko helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja, jotka ovat vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Taso 3 on vaativa. Sanat voivat olla etuperin, takaperin, vaakasuoraan, pystysuoraan tai vinottain. Jos sanat ovat ryhmälle vieraita, ne kannattaa käydä yhdessä läpi.

Kalevala-sanasokkelot ja ratkaisut

Lisää tehtäviä löydät Sanasokkelot-sivulta.


Kalevala-ristikko

Kalevala-ristikossa kysytään Kalevalan henkilöiden nimiä. Vihjeitä on kaksi tasoa. Pitkä vihje on helpompi ja lyhyt vihje vaikeampi.

Vinkki: Kalevalan henkilöihin voi tutustua ennen ristikon tekemistä Kalevalan kankahilla -sivustolla.


Kalevala-aiheinen sanansaalistus: Muodosta mahdollisimman paljon sanoja annetuista kirjaimista.

Kalevala-sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa runojen sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Nettipelin tunnus

Kalevala-nettipelit

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Sanojen kirjaimet ovat menneet sekaisin. Kun siirrät kirjaimen oikeaan paikkaan, se muuttuu värikkääksi. Jokaisessa pelissä on 10–15 tehtävää.

Yhdistä parit

Hirsipuu

Kalevalavisassa pelaajat ehdottavat kirjaimia. Jos kirjain sopii, se siirtyy katkoviivalle. Jos kirjain ei sovi, hirsipuuhun joutuminen lähestyy. Molemmissa peleissä on 10 tehtävää.


Suomen kansan arvoituksia

Elias Lönnrot keräsi matkoillaan myös perinteisiä suomalaisia arvoituksia. Niitä löydät VANHOJA ARVOITUKSIA -sivulta.


Tietoa, taidetta ja tekemistä

Musiikkia ja videoita

  • Kalevala-aiheisia videoita ovat Yle Areenan 10 x Kalevala (3 min) ja Kioskin Kalevala 100 sekunnissa. Live Lemminkäinen -videon (15 min) ovat tehneet Nina ja Timo Holopainen ja musiikista vastasi Nightwish. Video ei sovi kaikkein pienimmille.
  • Kalevalamitta on nelipolvinen trokee. Tuomas Kanniston video Youtubessa kertoo, mitä se tarkoittaa.
  • Kalevalaan liittyvää musiikkia on säveltänyt esimerkiksi Sibelius. Päivään sopii hyvin kanteleen soitto.
  • Kamanat kohottukohot -laulun eli Kalevalaisen vieraan tervehdyksen voi kuunnella YouTubesta. Jos ryhmä haluaa laulaa mukana, niin tästä voi tulostaa laulun sanat.
  • Lemminkäisen äiti -laulu on koulun laulukirjoista tuttu.  Laulun voi kuunnella Tapiolan kuoron esittämänä Youtubessa ja tästä voi tulostaa laulun sanat.
  • Varjele, vakainen Luoja –laulun sanat ovat myös Kalevalasta.

Tietovisat ja testit

Lisätietoa Kalevalan päivästä


Hakusanat: ideoita Kalevalan päivän viettoon, tekemistä Kalevalan päiväksi ryhmille, kuvataide, kuvaamataito, äidinkieli, aivojumppa, tehtäviä ryhmätoimintaan