
Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen
Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen -sivulla on valokuvasarja, jossa on monille tuttuja esineitä. Kuvien lisäksi sivulla on muistoja herättäviä tietokortteja ja kysymyksiä sekä käsityöohje. Materiaalit on käännetty myös ruotsiksi.
Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen – Barndomens spel, att spela och leka
Muistatko ristinollan, jätkänshakin, mökki- ja kirppupelin tai Fortunan? Osaatko vonguttaa nappihyrrää?
Tieto- ja kysymyskortit nostavat lapsuusmuistoja mieleen ja herättävät keskustelua leikkimisestä ja pelaamisesta sekä leikin tärkeydestä myös aikuisena. Muistelu saa lisää potkua valokuvista, joissa on tuttuja leluja ja pelejä.
Käsillä tekeminen kirkastaa muistot. Tuttua tekemistä voivat olla:
- hyrrät, jojot, marmorikuulat, kirppupeli, tulitikkupeli
- kivi-paperi-sakset, arvaa kumpi käsi
- Afrikan tähti, Pekka, Fortuna, Korona, Tammi, Mylly, Kimble
- ristinolla, jätkänshakki, laivanupotus, mökki.
Tiedoston lopussa on helpon nappihyrrän ohje, jonka vonguttelutaidon monien kädet muistavat.
Tulostettavat tiedostot
Aineistoa voi käyttää yhdessä Lapsuuden lelut ja leikit -aineiston kanssa. Sarjaan kuuluu myös Muistoja kansakoulusta.
Perinnepelien ohjeita löydät Sadepäivän sisäpelit -sivulta.
Valokuvien esineet ovat Museo Leikistä ja loimaalaisten yksityishenkilöiden kokoelmista. Puiset pyssyt ja ritsat teki Risto Heinonen Loimaalta.
Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja
Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla oli muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta.
Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä (nykyisin Museo Leikki). Työpajojen muistiinpanojen pohjalta materiaalin täydensi ja viimeisteli sekä esineet kuvasi vapaaehtoistyönä RyhmäRengin emäntä Kirsi Alastalo vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.
Hakusanat: vanhoja perinnepelejä, perinneleikit, perinnelelut, muistelutehtäviä ikäihmisille, muistelukysymyksiä viriketuokioihin, ideoita vanhusten viriketoimintaan, vanha Afrikan tähti -peli, Juho Jussilan Fortuna-peli, Hullunkuriset perheet, papupyssy, kaaripyssy, jousipyssy, Korsu-peli, Syöksypommitus-peli, Sarviksen kirppupeli, Meccano, Märklin