Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen

Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen -sivulla on valokuvasarja, jossa on monille tuttuja esineitä. Kuvien lisäksi sivulla on muistoja herättäviä tietokortteja ja kysymyksiä sekä käsityöohje.  Materiaalit on käännetty myös ruotsiksi.


Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen – Barndomens spel, att spela och leka

Muistatko ristinollan, jätkänshakin, mökki- ja kirppupelin tai Fortunan? Osaatko vonguttaa nappihyrrää?

Tieto- ja kysymyskortit nostavat lapsuusmuistoja mieleen ja herättävät keskustelua leikkimisestä ja pelaamisesta sekä leikin tärkeydestä myös aikuisena. Muistelu saa lisää potkua valokuvista, joissa on tuttuja leluja ja pelejä.

Leikkiä ikä kaikki: kweräilyesineitä kuten tulitikkulaatikon etikettejä ja purkkakuvia.

Käsillä tekeminen kirkastaa muistot. Tuttua tekemistä voivat olla:

  • hyrrät, jojot, marmorikuulat, kirppupeli, tulitikkupeli
  • kivi-paperi-sakset, arvaa kumpi käsi
  • Afrikan tähti, Pekka, Fortuna, Korona, Tammi, Mylly, Kimble
  • ristinolla, jätkänshakki, laivanupotus, mökki.

Tiedoston lopussa on helpon nappihyrrän ohje, jonka vonguttelutaidon monien kädet muistavat. 

Nappihyrrä ja valmistusaineet: isoja nappeja ja kalalankaa.

Tulosta aineisto

Aineistoa voi käyttää yhdessä Lapsuuden lelut ja leikit -aineiston kanssa. Sarjaan kuuluu myös aineisto Muistoja kansakoulusta.

Valokuvien esineet ovat Museo Leikistä ja loimaalaisten yksityishenkilöiden kokoelmista. Puiset pyssyt ja ritsat teki Risto Heinonen Loimaalta.


Jätkänshakin ohje

Jätkänshakki-pelissä kaksi pelaajaa piirtää ruudukkoon vuorotellen oman puumerkkinsä, joko rastin tai ympyrän. Tavoitteena on saada viisi tai seitsemän omaa puumerkkiä samalle pysty-, vaaka- tai vinoriville.

Peli päättyy tasapeliin, jos voittoriviä ei tule.

Jätkänshakki-pelin esittely.


Mökki-pelin ohje

Mökki-pelissä 2–3 pelaajaa yrittävät vallata mahdollisimman monta pelialueen ruutua rakentamalla seiniä.

  • Pelaajat tarvitsevat ruudukon ja hyvin erottuvan kynän.
  • Ruudukkoon rajataan pelialue, esimerkiksi 10 x 10 ruutua.
  • Mihin tahansa kohtaan pelialueella, kahden vierekkäisen ruudun väliin, piirretään vuorotellen viiva eli seinä. Myös pelialueen raja on seinää.
  • Kun pelaaja piirtää viimeisen seinän jonkin ruudun ympärille, hän saa vallata sen itselleen piirtämällä oman puumerkkinsä. Pelaaja saa vallata omalla vuorollaan niin paljon ruutuja, kuin viimeisen seinän piirtämällä pystyy. Pelin loppuvaiheessa voi usein vallata monta peräkkäistä ruutua eli käytävän.
  • Kun kaikki ruudut on vallattu, voittaja selviää laskemalla pelaajien puumerkit.

Mökki-pelin esittely.


Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja

Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta. 

Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä (nykyisin Museo Leikki). Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.


Hakusanat: perinneleikit, perinnelelut, muistelukuvia vanhuksille, muistelukysymyksiä viriketuokioihin, ideoita virikeohjaajille, vanha Afrikan tähti -peli, Juho Jussilan Fortuna-peli, Hullunkuriset perheet, papupyssy, kaaripyssy, jousipyssy, jätkänshakki, jätkänshakin ohjeet, mökki, mökin ohjeet, Korsu-peli, Syöksypommitus-peli, Sarviksen kirppupeli, Meccano, Märklin