
Mikä fiilis?
Mikä fiilis -sivulla on ideoita ja välineitä erilaisiin fiiliskierroksiin, joita voi hyödyntää ryhmänohjauksessa, koulutuksissa ja työpaikkojen palavereissa. Monia ideoita voi soveltaa etäryhmissä.
Osa välineistä on myös ruotsiksi ja englanniksi.
Fiiliskierrokset
Fiiliskierrokset harjaannuttavat ryhmää sanoittamaan tunteita ja tunnelmia, ja niiden jakaminen auttaa usein yhteishengen syntymistä. Toistuvat alku- ja loppurutiinit selkeyttävät ryhmäkertaa. Fiilisten jakaminen on yksi vaihtoehto, jos tämä ryhmälle sopii.
Fiiliskierros ryhmän alussa
Fiiliskierros ryhmän alussa kiinnittää osallistujat yhteiseen tapaamiseen. Samalla mielen päällä olevat asiat saa kerrottua, joten ne eivät häiritse keskittymistä ryhmän tapahtumiin. Omien tunnelmien ja niihin vaikuttavien asioiden jakaminen auttavat osallistujia ymmärtämään toistensa tilannetta paremmin.
Esimerkki: Jos huonosti nukkunut tai läheisensä vuoksi huolestunut henkilö ei ota osaa keskusteluun ja näyttää vakavalta toisten nauraessa, muut osallistujat eivät ajattele sen johtuvan heistä.
Fiiliskierros ryhmän lopussa
Fiiliskierros ryhmän lopussa havahduttaa ryhmän pohtimaan, miten ryhmäkerta vaikutti omaan mielialaan. Usein osallistujien mieliala on noussut, mikä on myönteistä palautetta koko ryhmälle. Jos jonkun mieliala on laskenut, hän saa jakaa tunnetilan toisten kanssa, jolloin se ei jää vaivaamaan mieltä. Ohjaaja varmistaa tarvittaessa sen, että osallistuja tulee kuulluksi.
Fiiliskierros on myös ohjaajan väline
Fiiliskierroksen avulla ohjaaja saa palautetta toiminnan onnistumisesta erityisesti silloin, kun saman kierroksen pitää ryhmäkerran alussa ja lopussa. Ryhmältä voi myös kysyä, mitä mieltä se fiiliskierroksista on. Palautetta voi hyödyntää seuraavien ryhmäkertojen suunnittelussa.
Ohjaajan kannattaa näyttää tehtävän annettuaan esimerkkiä, jotta ryhmä saa ajatuksesta kiinni ja rohkaistuu kertomaan fiiliksistään. Ohjaajan vuoro on samalla erinomainen tilaisuus antaa ryhmälle myönteistä palautetta.
Mikä fiilis? -tehtävät
Tulostettavia kortteja voi käyttää lähiryhmissä. Monet kuvia tai sanoja hyödyntävät tehtävät ovat myös yhdellä sivulla. Ne voi lähiryhmässä tulostaa jokaiselle tai heijastaa valkokankaalle.
Etäryhmissä ohjaaja voi jakaa oman näyttönsä hetkeksi. Jos tämä on hankalaa, yhden sivun tehtävän voi näyttää tietokoneen kameran välityksellä. Tiedoston voi myös jakaa osallistujille etukäteen. Silloin tehtävänanto voi olla pidemmän aikavälin fiilisten kuvaaminen.
Kaikki tehtävät eivät tarvitse välinettä, selkeä tehtävänanto riittää.
Säätilat – Väderfenomen
Mikä onkaan suomalaisille mieluisampaa kuin keskustella säästä! Säätila toimii myös tunnetilan vertauskuvana. Valitse sopiva tiedosto, niin voitte ryhmässä jakaa aurinkoiset ja myrskyisät hetket.
Säätilat suomeksi
Väderfenomen-känslorunda
Share Your Mood! Weather Flash Cards
Fiilismittari – Feelismätare
Fiilismittari saa ryhmän kertomaan sen hetkisen fiiliksensä etä- ja lähiryhmissä. Fiilismittarissa on peräkkäin myönteisiä, neutraaleja ja hankalia tunteita, jotka on esitetty havainnollisin emoji-kuvin. Parhaimmillaan fiilismittari on, kun isot kuvat levittää lattialle ja pyytää osallistujia siirtymään sopivaan kohtaan.
Fiilismittarin eri versiot löytyvät Juttu-tuvan juttusalkusta.
Fiiliskierros eläinsanonnoilla
Oletko pirteä kuin peipponen vai kuin täi tervassa? Eläimiin liittyvien sanontojen avulla voi kertoa fiiliksensä etä- tai lähiryhmissä. Kuvat on piirtänyt Hannele Merikoski Aivoliitosta.
Eläinsanonnat löytyvät Juttu-tuvan juttusalkusta.
Helppo: Jaetut fiilikset
Oma fiilis tulee nähdyksi ja kuulluksi, kun toiset jakavat sen. Etäryhmissä tämä onnistuu hyvin, jos kaikilla on kamera päällä. Jaetut fiilikset -tehtävä on helppo toteuttaa ja se sopii erityisesti ryhmän lopuksi ja nostaa usein tunnelman.
Yksi osallistujista esittää oman fiiliksensä kehollaan ja ilmeillään. Tämän jälkeen kaikki osallistujat toistavat näkemänsä. Vuoro vaihtuu, kunnes kaikki ovat saaneet esittää oman fiiliksensä. Lopuksi annetaan raikuvat aplodit kaikille.
Vinkki: Jos videokuvaa ei käytetä, äännelläkin voi.
Fiilisvärit
Tunteet tuovat elämään sävyjä ja värejä. Yhtä lailla väreillä voi ilmaista tunteita ja mielialaa.
Fiiliskierros väreillä on helppo järjestää. Mukaan voi napata paketin värikyniä, värikkään pöytäliinan, erivärisiä tilkkuja, lankakeriä, nappeja tai kartonginpaloja. Osallistujat voivat etsiä sopivan värin ryhmätilasta tai etäryhmän aikana omasta kodistaan. Jonkin fiilisväri-tiedoston värit voit heijastaa valkokankaalle kaikkien nähtäväksi.
Pyydä ryhmää valitsemaan omaa fiilistään kuvaava väri ja esittelemään oma valintansa toisille. Värin esittelyn yhteydessä voi osallistujia kannustaa kertomaan, mitä väri juuri nyt kullekin merkitsee.
Fiilisväri-tiedostot
- Fiilisviuhka
- Väripaletti
- Taidekuvat (valitse yksi kuva)
Känslofärg på svenska
Vinkki: Taidekuvasta voi valita teoksen osan, jossa juuri nyt puhuttelevat värit ovat. Osallistujat voivat myös valita teoksesta jonkin muun asian kuten muodon tai ilmeen.
Tunnesanat – Känsloord
Tunnesanoja voi käyttää monin tavoin tunteiden sanoittamiseen tai tunnetaitojen harjoitteluun. Tunnesanoiksi on valittu erityisesti sellaisia sanoja, joiden avulla voi kertoa fiiliksensä koulutuksissa, kokouksissa ja ryhmätoiminnassa.
Tunnesanat-sivulla on kortteja ja yhdelle sivulle koottuja sanalistoja neljällä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi.
Taidekortteja tekoälyllä
Tunnelman sanoittamisessa taide toimii, vaikka se olisi tekoälyn luomaa. Samalla tekoälyn mahdollisuudet tulevat tutuksi.
Tulostettavat kuvakortit
Tunteelliset taidekuvat
Taiteen avulla tunteiden ja tunnelman sanoittamiseen tulee syvyyttä ja ilmaisun rikkautta. Voit tulostaa taidekuvia, ostaa kortteja tai käyttää Kansallisgallerian taidekuvista koottua Tunteelliset taidekuvat -kuvasarjaa.
Piirrä tai muotoile fiiliksesi
Oman fiiliksensä voi esittää myös piirtämällä tai muotoilemalla. Ryhmää kannattaa muistuttaa siitä, että teoksen ei tarvitse olla esittävä ja se tehdään nimenomaan fiilispohjalta.
Piirtämään ryhtymisen kynnystä alentaa se, että ohjeeksi antaa joko piirtämisen paperiin katsomatta tai väärällä kädellä. Tehtävänanto voi olla vaikka oman ilmeen piirtäminen.
Etäryhmää ohjatessa muotoilutehtävässä kannattaa ehdottaa sellaisia materiaaleja, joita kotona yleensä on. Oman fiiliksensä voi muotoilla esimerkiksi muovailuvahasta, sinitarrasta, alumiinifoliosta tai vääntää rautalangasta.
Eläimellistä elämää -valokuvat
Kaipaako ryhmä fiiliksen sanoittamisen lisäksi mielialan kohotusta? Eläinkuvien katsominen saa usein hyvälle tuulelle. Eläimellistä elämää -kuvasarjan eläimet ilmaisevat myös erilaisia tunnetiloja.
Oletko käyttänyt lammasskaalaa fiilisten kertomiseen? Jaa Sheep-scale-kuva näytöllä tai valkokankaalla.
Fiilistehtäviä netissä
- Samantha Wanin Sheep Scale (lammasskaala) on ihana. Vastaavia eläinkuvasarjoja löytyy runsaasti Pinterestistä.
- Papunetista löytyy tunnekortteja.
- RyhmäRenki-sivulla on välineitä, joiden avulla voi keskustella tunteista.
Hakusanat: fiiliskierros, fiiliskierrokset, sääkortit, säätilakortit, tunnesäätilakortit, tunnekortit, tunnetaidot, säämerkit, sääsymbolit, fiilisvärit, känslorunda, feeling-runda, Mikä fiilis?