
Muistoja kansakoulusta
Muistoja kansakoulusta -sivulla on valokuvasarja, jossa on kansakoulusta tuttuja esineitä. Kuvien lisäksi sivulla on muistoja herättäviä tietokortteja ja kysymyksiä sekä käsityöohje. Materiaalit on käännetty myös ruotsiksi.
Muistoja kansakoulusta – Minnen från folkskolan
Kuka muistaa seinäpallon tai nappikuopan koulun välitunnilta? Teitkö käsitöissä vohvelikankaisen ruokaliinan tai veistossa kauhan?
Tieto- ja kysymyskortit nostavat kansakoulumuistoja mieleen ja herättävät keskustelua. Muistelu saa lisää potkua valokuvista.
Kaunokirjoitus mustekynällä tai vaikka koulusta tuttu vohvelikirjonta tekee muistoista käsinkosketeltavia.
Tulosta aineisto
Kuvattavat esineet ovat Koulumuseo Lagstadista (Espoon kaupunginmuseo) ja loimaalaisten keräilijöiden kokoelmista.
Lisää kansakouluaiheesta
Linkkivinkit
- Muistoissamme 50-luku -kirja: Luku 17. Koulu.
- Muistipuisto: Aapiskukon kanssa – Koulumuistoja menneiltä vuosikymmeniltä.
- Yle Uutiset: Muistatko, millaista oli olla ekaluokkalainen? Näin suomalainen koulu on muuttunut 60-luvulta aina 2010-luvulle
- Yle Uutiset: Aikamatka 50-luvulle koulupäivän ajaksi
- Yle Uutiset: Suvivirsi soi kauniimmin urkuharmonilla
- RyhmäRenki: Muistokirjat, ystäväkirjat ja värssyt
Testit
- Yle Oppiminen: Tillilihaa, riisivelliä, kanaviillokkia – osaatko päätellä, miltä vuosikymmeneltä ovat nämä koulujen ruokalistat?
- Yle Oppiminen. Arvaatko käsialasta, miltä vuosikymmeniltä nämä kouluvihkot ovat peräisin?
- Yle Oppiminen: Liitutauluista läppäreihin, kiiltokuvista pokemoneihin: oppivelvollisuuslaki täyttää 100 vuotta – Tiesitkö nämä asiat koulun historiasta?
Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja
Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta.
Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä (nykyisin Museo Leikki). Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.
Sarjaan kuuluu Muistoja kansakoulusta -aineiston lisäksi osat Lapsuuden lelut ja leikit ja Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen.
Hakusanat: kuvia kansakoulusta, Espoon koulumuseo Lagstad, rihvelitaulu, muistelukuvia vanhuksille, muistelukysymyksiä ikäihmisille, virikemateriaalia vanhuksille, keskustelukortteja, vohvelikirjonta, ideoita muistiryhmään