Muistoja kansakoulusta

Kuka muistaa seinäpallon tai nappikuopan koulun välitunnilta? Teitkö käsitöissä vohvelikankaisen ruokaliinan tai veistossa kauhan?

Muistoja kansakoulusta -aineistossa on tieto- ja kysymyskortteja, jotka nostavat kansakoulumuistoja mieleen ja herättävät keskustelua. Muistelu saa lisää potkua valokuvista, joissa on tuttuja esineitä. Koulusta tuttu vohvelikirjonta tai vaikka kaunokirjoitus mustekynällä tekee muistoista käsinkosketeltavia. Muistoja kansakoulusta -aineisto onkin osa Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarjaa. Aineisto on käännetty ruotsiksi.

Tulosta aineisto

Kuvattavat esineet ovat Koulumuseo Lagstadista (Espoon kaupunginmuseo) ja loimaalaisten keräilijöiden kokoelmista. 


Linkkivinkit

Testit


Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja

Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta. 

Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.

Sarjaan kuuluu Muistoja kansakoulusta -aineiston lisäksi osat Lapsuuden lelut ja leikit ja Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen.