Muistoja kansakoulusta

Muistoja kansakoulusta -sivulla on valokuvasarja, jossa on kansakoulusta tuttuja esineitä. Kuvien lisäksi sivulla on muistoja herättäviä tietokortteja ja kysymyksiä sekä käsityöohje.  Materiaalit on käännetty myös ruotsiksi.


Muistoja kansakoulusta – Minnen från folkskolan

Kuka muistaa seinäpallon tai nappikuopan koulun välitunnilta? Teitkö käsitöissä vohvelikankaisen ruokaliinan tai veistossa kauhan?

Tieto- ja kysymyskortit nostavat kansakoulumuistoja mieleen ja herättävät keskustelua. Muistelu saa lisää potkua valokuvista.

Muistoja kansakoulusta. mustekynä, kynänpyyhin, mustepullo ja kaunokirjoitusvihko

Kaunokirjoitus mustekynällä tai vaikka koulusta tuttu vohvelikirjonta tekee muistoista käsinkosketeltavia. 

Vohvelikirjontaa vohvelikankaalle.

Tulosta aineisto

Kuvattavat esineet ovat Koulumuseo Lagstadista (Espoon kaupunginmuseo) ja loimaalaisten keräilijöiden kokoelmista. 


Lisää kansakouluaiheesta

Linkkivinkit

Testit


Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja

Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta. 

Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä (nykyisin Museo Leikki). Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.

Sarjaan kuuluu Muistoja kansakoulusta -aineiston lisäksi osat Lapsuuden lelut ja leikit ja Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen.


Hakusanat: kuvia kansakoulusta, Espoon koulumuseo Lagstad, rihvelitaulu, muistelukuvia vanhuksille, muistelukysymyksiä ikäihmisille, virikemateriaalia vanhuksille, keskustelukortteja, vohvelikirjonta, ideoita muistiryhmään