Numeroparipeli

Numeroparipeli-sivulla on helppoja pelejä pienille ryhmille. Peleissä harjoitetaan yhteenlaskua sekä numeroiden hahmottamista. Pelejä voi käyttää sekä opetuksessa että kuntoutuksessa.


Numeroparipelin kuva.

Numeroparipeli

Numeroparipeli toimii 4–9 hengen ryhmissä. Pelin tavoitteena on täyttää koko pelilauta numerokorteilla, jotka tulevat joko pysty- tai vaaka-asentoon. Aluksi paikan löytäminen kortille on helppoa, mutta pelin edetessä yhteistyö on voimaa. Pelaamista voi harjoitella pienemmällä pelilaudalla ja kokeilla myöhemmin isompaa.

Ohje, pelilauta ja kortit

Pelin valmistelu

Pelaamiseen tarvitaan 1 pelilauta ja lautaa vastaavat kortit. Ne voi tulostaa A4- tai A3-kokoiselle paperille joko mustavalkoisena tai värillisenä. Kortit leikataan viivaa pitkin.

Vinkkejä valmisteluun

  • Mustavalkoiset numerokortit on helpompi hahmottaa, jos käyttää tulostamiseen eriväristä paperia kuin pelilaudassa.
  • Numerokortteja on helpompi käsitellä, jos ne kiinnittää pahville. Korttien numerot voi myös piirtää suoraan pahvinpaloille mustalla tussilla. Kortit eivät liiku, jos niiden alapintaan laittaa sinitarraa.
  • Pelilaudan siirtäminen on sujuvaa, jos sen laittaa tarjottimelle.

Pelin voi piirtää myös itse, jos tulostinta ei ole käytössä. (kuva: Tiina Vieraankivi)

Numeroparipelin on piirretty lehtiöön, pelilaatat on tehty pahvista itse.

Peliohje

Laita kortit pinoon pelilaudan viereen numeropuoli alaspäin. Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden kortin ja asettaa sen pelilaudalle sellaiseen kohtaan, jossa kortin numerot ovat samassa järjestyksessä ja samaan suuntaan. Sopivia paikkoja voi olla aluksi useita, mutta pelin edetessä paikat hupenevat. Jos pelaaja ei löydä sopivaa paikkaa, kortti jää pelaajan eteen pöydälle ja vuoro siirtyy eteenpäin.

Kun pino loppuu ja pelaajilla on vielä kortteja edessään, alkaa korttien siirtäminen ja sovittaminen. Vuorossa oleva pelaaja etsii yhdelle kortille paikan siirtämällä pelilaudalla olevia kortteja uusiin paikkoihin. Tätä sovittelua voi tehdä myös yhteistyönä. Tavoitteena on saada kaikki kortit asetettua pelilaudalle.

Vinkkejä pelaamiseen

  • Pelaaminen on helpompaa, jos jakaa jokaiselle kortin ennen kierroksen alkua. Silloin pelaajat voivat miettiä paikkaa omalle kortilleen jo toisten vuorojen aikana.
  • Kun peli sujuu pienemmällä pelilaudalla, niin peliporukka voi siirtyä suurempaan lautaan.

Yhteenlaskupelin kuva.

Yhteenlaskupeli

Yhteenlaskupeli toimii 3–8 hengen ryhmissä. Peliä varten tarvitset pelilaudan, 2 noppaa ja peliohjeen 1 mukaan pelatessasi 5–6 pelimerkkiä pelaajaa kohti. Pelimerkit voi tehdä pahvista ja ne pysyvät paremmin paikallaan sinitarran avulla.

Peliohje 1

Jokainen heittää vuorollaan kahta noppaa ja laskee silmäluvut yhteen. Sen jälkeen pelaaja etsii pelilaudalta kaksi vierekkäistä numeroa, joiden summa on sama kuin noppien. Numerot voivat olla rinnakkain tai allekkain. Esimerkki: jos kahden nopan summa on kahdeksan, voi pelimerkin laittaa numeroparien 6 + 2, 4 + 4, tai 5 + 3 päälle.

Jos sopivaa numeroparia ei löydy, vuoro siirtyy seuraavalle. Voittaja on se, joka pääsee omista pelimerkeistään ensimmäisenä eroon. Pienellä porukalla peliä voi jatkaa, kunnes vain yhdellä pelaajalla on pelimerkkejä jäljellä.

Peliohje 2

Pelilauta sopii aivojumpaksi ilman pelimerkkejäkin. Silloin kukin vuorollaan ympyröi tai suttaa sopivan numeroparin. Peli päättyy, kun yksikään pelaaja ei ole kokonaisella kierroksella löytänyt sopivaa numeroparia tai peliin varattu aika loppuu.


Lisää helppoja pelejä löytyy avainsanalla noppapeli. Lukuja tai laskemista vaativia pelejä ja tehtäviä löytyy avainsanalla numerot.


Pelejä ovat ideoineet ja kehittäneet Miina-Maria Laiho ja Tiina Vieraankivi. Suurkiitos peliä testanneille ryhmille! 

Hakusanat: numeroparipeli, yhteenlaskupeli, helppo peli, luvut tutuiksi, matematiikka, numerot, esiopetus, esikoulu, palveluasuminen, pelejä muistisairaiden päivätoimintaan, pelihetki, helppo toimintatuokio, ideoita vanhusten viriketoimintaan