Numeroparipeli

Numeroparipeli toimii 4–9 hengen ryhmissä. Pelin tavoitteena on täyttää koko pelilauta numerokorteilla, jotka tulevat joko pysty- tai vaaka-asentoon. Aluksi paikan löytäminen kortille on helppoa, mutta pelin edetessä yhteistyö on voimaa. Pelaamista voi harjoitella pienemmällä pelilaudalla ja kokeilla myöhemmin isompaa.


Ohje, pelilauta ja kortit

Pelin valmistelu

Pelaamiseen tarvitaan 1 pelilauta ja lautaa vastaavat kortit. Ne voi tulostaa A4- tai A3-kokoiselle paperille joko mustavalkoisena tai värillisenä. Kortit leikataan viivaa pitkin.

Vinkkejä valmisteluun

  • Mustavalkoiset numerokortit on helpompi hahmottaa, jos käyttää tulostamiseen eriväristä paperia kuin pelilaudassa.
  • Numerokortteja on helpompi käsitellä, jos ne kiinnittää pahville. Korttien numerot voi myös piirtää suoraan pahvinpaloille mustalla tussilla.
  • Pelilaudan siirtäminen on sujuvaa, jos sen laittaa tarjottimelle.

Pelin voi piirtää myös itse, jos tulostinta ei ole käytössä. (kuva: Tiina Vieraankivi)

Numeroparipelin on piirretty lehtiöön, pelilaatat on tehty pahvista itse.

Peliohje

Laita kortit pinoon pelilaudan viereen numeropuoli alaspäin. Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden kortin ja asettaa sen pelilaudalle sellaiseen kohtaan, jossa kortin numerot ovat samassa järjestyksessä ja samaan suuntaan. Sopivia paikkoja voi olla aluksi useita, mutta pelin edetessä paikat hupenevat. Jos pelaaja ei löydä sopivaa paikkaa, kortti jää pelaajan eteen pöydälle ja vuoro siirtyy eteenpäin.

Kun pino loppuu ja pelaajilla on vielä kortteja edessään, alkaa korttien siirtäminen ja sovittaminen. Vuorossa oleva pelaaja etsii yhdelle kortille paikan siirtämällä pelilaudalla olevia kortteja uusiin paikkoihin. Tätä sovittelua voi tehdä myös yhteistyönä. Tavoitteena on saada kaikki kortit asetettua pelilaudalle.

Vinkkejä pelaamiseen

  • Pelaaminen on helpompaa, jos jakaa jokaiselle kortin ennen kierroksen alkua. Silloin pelaajat voivat miettiä paikkaa omalle kortilleen jo toisten vuorojen aikana.
  • Kun peli sujuu pienemmällä pelilaudalla, niin peliporukka voi siirtyä suurempaan lautaan.

Lisää helppoja pelejä löytyy avainsanalla noppapeli. Lukuja tai laskemista vaativia pelejä ja tehtäviä löytyy avainsanalla numerot.


Numeroparipelin on ideoinut Miina-Maria Laiho. Mukana kehittämässä oli myös Tiina Vieraankivi. Suurkiitos peliä testanneille ryhmille! 

Hakusanat: Numeroparipeli, helppo peli, luvut tutuiksi, matematiikka, numerot, esiopetus, esikoulu, palveluasuminen, päivätoiminta, pelihetki, helppo toimintatuokio, ideoita viriketoimintaan