Pistepeli
Pistepeli on helppo peli, jonka pelaaminen onnistuu monilta. Pelilaudan, pelilaattojen ja pelimerkkien tekeminen vaatii aikaa ennen ensimmäistä pelikertaa, mutta sen jälkeen pelaamaan ryhtyminen on helppoa kuin heinänteko. Ehkä joku vapaaehtoisista haluaa tehdä hienon pelin vaikka vanerista?
Pistepeli toimii 4–9 hengen ryhmissä. Pelaaja arpoo ruudukon koordinaatit, ja niiden mukaan hän nostaa ruudukosta itselleen pisteitä. Tavoitteena on kerätä enemmän pisteitä kuin toiset pelaajat.
Ohje, pelilauta ja laatat
- Pistepelin OHJE
- Pistepelin pelilaatat
- Helppo pelilauta, A3
- Helppo pelilauta, A4
- Vaativampi pelilauta
Pistepelin valmistelu
Pelilaudan valmistaminen
Pelilautoja on kaksi kokoa: 3×3 ja 4×4. Tulosta valitsemasi pelilauta ja liimaa se reilun kokoiselle pahville. Voit myös piirtää pelilaudan mustalla tussilla suoraan pahville. Jos pelilaudan laittaa tarjottimelle, sen siirtäminen pelaajalta toiselle on helpompaa.
Pelilaattojen valmistaminen
Tulosta pelilaatat, kiinnitä pahville ja leikkaa. Voit myös piirtää numerot mustalla tussilla suoraan pahville.
Pelimerkkien valmistaminen
Voit tehdä helposti käsiteltävät pelimerkit mehu- tai maitotölkkien korkeista tai pienten lasipurkkien kansista. Pelaaminen on helpompaa, jos numeromerkit ovat erikokoisia, erivärisiä tai erimuotoisia kuin kirjainmerkit. Kiinnitä pelimerkkien sisälle pahveja tai papereita, joissa lukee 1, 2, 3 ja A, B, C. Jos pelaatte 4×4 -pelilaudalla, tarvitset lisäksi pelimerkit 4 ja D.
Pistepelin ohjeet
Pelilaatat jaetaan pelilaudan päälle numeropuoli lautaa vasten niin, että jokaisessa pinossa on kaksi laattaa. Pelimerkit laitetaan pöydälle kahteen eri kohtaan niin, että numerot ja kirjaimet ovat omassa kohdassaan.
Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden numeromerkin ja yhden kirjainmerkin. Näin hän saa pelilaudan koordinaatit, esimerkiksi A2. Pelaaja kääntää kyseisestä ruudusta löytyvän päällimmäisen pelilaatan ja pitää sen itsellään. Jos ruudussa ei ole enää pelilaattoja, vuoro menee ohi. Pöydällä olevat pelimerkit sekoitetaan aina ennen kuin vuoro siirtyy seuraavalle. Sovitun kierrosmäärän voi sopia etukäteen, esimerkiksi 4–5 kierrosta. Lopuksi lasketaan pisteet.
Helppo vaihtoehto, pelilauta 3×3
Pelissä käytetään pelilaattojen numeroita 1–9, kaksi kappaletta jokaista numeroa.
Vaativampi vaihtoehto, pelilauta 4×4
Pelissä käytetään isompaa pelilautaa, joten oikeiden koordinaattien löytäminen on vaikeampaa. Pelissä käytetään pelilaattojen numeroita 1–8, neljä kappaletta jokaista numeroa.
Lisää helppoja pelejä löytyy avainsanalla noppapeli. Lukuja tai laskemista vaativia pelejä ja tehtäviä löytyy avainsanalla numerot.
Pistepelin ovat kehittäneet Miina-Maria Laiho ja Tiina Vieraankivi. Suurkiitos myös pelin kokeilemiseen osallistuneille ryhmille!
Hakusanat: Pistepeli, helppo peli, esiopetus, esikoulu, palveluasuminen, pelejä ikäihmisten päivätoimintaan, pelihetki, helppo toimintatuokio, ideoita iäkkäiden viriketoimintaan, tekemistä vanhusryhmille