Pyöräilypelit ja pähkinät

Sananselityspelit, sanasokkelo, tavupelit, bingot ja anagrammit – Pyöräilypelit ja pähkinät -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja. Voit yhdistää pelaamisen ja pähkäilyn Pyöräily ennen ja nyt -selkokirjan ja valokuvien kanssa. Nämä löytyvät Puhetta pyöräilystä -sivulta.


Yhdistä pyöräsanat

Mitä tarkoittikaan munamankeli? Entä mistä sanoista muodostuu Jopo? Helpossa tehtävässä yhdistetään samaa tarkoittavat pyöräsanat viivalla.  


Pyöränbongausbingo

Keväällä ja kesällä kannattaa vaihtelun vuoksi bongata myös pyöriä. Lähtekää kävelylle tai istukaa näköalapaikalle kahvilaan vaikka kiikari kaulassa. Kuka saakaan ensimmäiseksi suoran omaan ruudukkoonsa?

Pyöränbongausbingo-ruudukko. 25 havaintoa.


Pyöräily-sananselityspelit

Kori, ketju vai kampi? Pinna, poljin vai pumppu? Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata.

Arvaa mikä pyörän osa -tiedostossa on helppoja sanakortteja. Nämä sanat ovat pyörän osia, joten vastauksen voi esittää myös pyörän kuvia osoittamalla. 

Jos ryhmä on taitava ja tottunut pelaamaan sanapelejä, tulosta lisäksi Arvaa mikä pyöräilysana -tiedosto. 

Selitä toisin sanoin

Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva pelaaja tai ohjaaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla esimerkiksi muut samaa tarkoittavat sanat tai vastakohdat. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Jos se ei onnistu, otetaan uusi kortti. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Piirrä sana – joukkueet arvaavat

Joukkueen edustaja tai ohjaaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle ja joukkueet yrittävät arvata sanan. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Vinkkejä


Pyörämerkki-sanasokkelo

Mitä yhteistä on sanoilla Kiva, Teho ja Pomo? Ne ovat vanhoja suomalaisia pyörämerkkejä. Puoli vuosisataa sitten lähes joka paikkakunnalla oli pyöräkauppiaita ja korjaajia, joilla oli omia pyörämerkkejä. Lapset keräsivät merkkien nimiä ja kirjoittivat niitä vihkoihin kuten autojen rekisterinumeroitakin. 

Mitä pyörämerkkejä ryhmälle muistuu mieleen? Muistia voi terästää yhteisellä sanasokkelolla, ja ehkä sokkelosta löytyy omankin pyörän merkki.

Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä. Tai tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sokkelo.

Pyörämerkki-sanasokkelo. Vanhoja pyörämerkkejä.

Vinkki: Sanojen etsiminen on helpompaa, jos annat tehtäväksi sivun 2. Siinä etsittävät pyörämerkit on listattu sokkelon viereen.


Pyöräilyaiheiset tavupalat

Tavupaloja: NA - RI - VII - NE - PIN - VAN.

Tavupalojen avulla voi harjoitella tavutusta, tutustua sanastoon tai nostaa mieleen pyöräilymuistoja. 

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Vinkki: Ideoita tavupalojen käyttöön löydät sivulta Tavupelit ja tavutehtävät.


Pyöräily-anagrammit

Mikä pyörän osa on lumiukko? Entä voitärinä?

Pyöräily-anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, näyttää näytöltä tai kirjoittaa paperille. 

Kirjaimet ovat menneet sekaisin. Mikä sana kirjaimista muodostuu. kakarat.

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen. 

Hakusanat: aivojumppa, sanapelit, alias-harjoitus, sanaharjoitus, tekemistä miesten ryhmille, pyöräilysanoja, vanhat pyörät, ideoita miesten ryhmätoimintaan, bingoruudukko, keväistä tekemistä