Runebergin päivä

J. L. Runebergin päivä on 5.2. Tällä sivulla on Runebergin päivän viettoon sopivia visailuja ja aivojumppaa sekä aarteita arkistojen kätköistä.


J. L. Runeberg - muistiharjoitus ja tietovisa

Muistiharjoitus-tietovisa

Katsokaa ensin Irma Öörnin video Runebergin päivä 5.2. (10 min) Youtubesta. Videon äänen ei tarvitse olla päällä, koska taustalla on musiikkia. Tämän jälkeen ryhmä voi tehdä tietovisan yhdessä tai pareittain muistellen. Kerro visailijoille, että oikeita vastauksia voi olla useampia. Lopuksi videon voi katsoa toisen kerran.

Runeberg-visa valkokankaalle

Runeberg-visa tulostettavaksi


Runebergin päivä - Vänrikki Stoolin tarinat -kuvavisa

Vänrikki Stoolin tarinat -visa

Vänrikki Stoolin tarinat -visassa on 12 kuvaa, jotka Albert Edelfelt on tehnyt kirjan kuvittamista varten sekä 12 kuviin liittyvää runoa. Visan ideana on yhdistää kuva ja runo vaikka parityönä. Vastaukset voi katsoa valkokankaalta.

Vinkkejä

 • Helppo visa pienelle ryhmälle: Kuvat voi levittää kaikkien näkyville ja ohjaaja lukee runon.
 • Vastausdiat sopivat Runebergin päivän viettoon ja kirjaan tutustumiseen myös ilman visailua.

Vänrikki Stoolin tarinat internetissä


Maamme - Vårt land -visa

Maamme – Vårt land -visa

Maamme-laulu tunnetaan Suomen kansallislauluna. J. L. Runeberg kirjoitti sen ruotsiksi nimellä Vårt land. Runo julkaistiin Vänrikki Stoolin tarinoiden ensimmäisenä runona vuonna 1848. Fredrik Pacius oli jo säveltänyt laulun ja nuotit tulivat kirjan mukana. Maamme-laulu levisi ympäri Suomea erityisesti kuorojen ja kansakoulun avulla.

Maamme-laulu on suomennettu useita kymmeniä kertoja, ja suomalainen teksti ei ole sanatarkka käännös. Laulussa on 11 säkeistöä, joista tavallisesti lauletaan ensimmäinen ja viimeinen säkeistö.

Visassa on tarkoitus yhdistää oikeat ruotsin- ja suomenkieliset säkeistöt toisiinsa. Samalla voi oppia toista kotimaista sekä verrata käännöstä alkuperäiseen.

Mukavinta on yhdistää käännöksiä pareittain tai pienissä ryhmissä ja samalla keskustella niiden sisällöstä. Laulun hyvin tuntevat voivat järjestää säkeistöt oikeaan järjestykseen.

Vastaukset voi tarkastaa diasarjasta. Lopuksi laulun voi kuunnella tai laulaa yhdessä.

Vinkkejä


Runeberg-päivä levyraati-ideoita

J. L. Runeberg tutuksi laulaen

Runebergin päivää voi viettää laulaen tai musiikkia kuunnellen. Runebergin runoista tehtiin lauluja ensin ruotsiksi, ja myöhemmin suosituimmat laulut käännettiin suomeksi. Runojen lisäksi Runeberg oli innokas virsien tekijä. Hän teki kolmen vuoden aikana noin 60 uutta virttä, ja siksi kansa sai odottaa Vänrikki Stoolin tarinoiden toista osaa. Runeberg teki myös oman ehdotuksensa virsikirjaksi, mutta sitä ei pidetty tarpeeksi puhdasoppisena.

Miten Runebergin sanoitukset puhuttelevat kuuntelijoita nykyään? Entä kenen sävellykset herättävät tunteita tai nostavat mieleen muistoja? Ryhmän mielikappaleet selviävät vaikka Runeberg-levyraadin avulla.

Seuraavassa listassa on tunnettuja lauluja ja virsiä, jotka Runeberg on sanoittanut. Voit halutessasi tulostaa niiden sanat sekä lyhyen esittelyn.

 • Maamme-laulun sanat. Laulu Ylen Elävässä arkistossa.
 • Porilaisten marssin sanat. Näytelty laulu Yle Areenassa.
 • Sotilaspoika-laulun sanat. Laulu Raita-äänitearkistosta. Myös Juice Leskinen on tehnyt laulusta oman versionsa.
 • Lähteellä eli Sua lähde kaunis katselen laulun sanat. Laulu Tapiolan kuoron esittämänä Youtubessa.
 • Joutsen-laulun sanat. Laulu Tapio Rautavaaran esittämänä Youtubessa.
 • Mä silmät luon ylös taivaaseen -virren sanat. Virsikirja.fi, virsi 490.
 • Sun kätes Herra voimakkaan -virren sanat. Virsikirja.fi, virsi 577.
 • On meillä aarre verraton -virren sanat. Virsikirja.fi, virsi 183.
 • Saarijärven Paavo –runon sanat. Runo M. A. Nummisen esittämänä Youtubessa.

Artikkelit ja tietopaketit

Videot ja audiot

Tietovisat

Sanataidetta tekemään!


Lisää ruuneperimäistä tekemistä on Talvista sanataidetta -sivulla.

Hakusanat: J. L. Runebergin päivä, Runebergin päivän viettäminen, tekemistä Runebergin päiväksi, Vänrikki Stoolin tarinat, Suomen sota, Maamme-laulu, aivojumppaa ryhmille, muistelu