Talviset sanapelit

Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Talviset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja. Pelaamisen lisäksi ryhmäkerralla voi kokeilla talvista sanataidetta tai tutustua talviseen kuvataiteeseen.

Voit yhdistää pelaamisen ja pähkäilyn Hiihto ennen ja nyt -kirjan tai valokuvien kanssa. 


Talvinen sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa talvisista sanoista muodostetaan uusia sanoja.

Lataa ja tulosta


Yhdistä talvisanat

Helpossa tehtävässä on tarkoitus yhdistää samaa tarkoittavat sanat viivalla.

Lataa ja tulosta


Talvinen ulkoilu -sananselityspelit

Mono, mäki vai maali? Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata.

Talvinen ulkoilu 1 -tiedostossa on 27 helppoa sanaa. Nämä sanat ovat konkreettisia esineitä ja asioita. 

Jos ryhmä on taitava ja tottunut pelaamaan sanapelejä, tulosta lisäksi Talvinen ulkoilu 2 -tiedosto, jossa on 44 lisäsanaa. Talvinen ulkoilu 3 -tiedostossa on sanoja, jotka ovat tuttuja varttuneemmalle väelle. 

Selitä toisin sanoin

Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva pelaaja tai ohjaaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla esimerkiksi muut samaa tarkoittavat sanat tai vastakohdat. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Jos se ei onnistu, otetaan uusi kortti. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Piirrä sana – joukkueet arvaavat

Joukkueen edustaja tai ohjaaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle ja joukkueet yrittävät arvata sanan. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Lataa ja tulosta

Vinkki: Sanojen arvaaminen on helpompaa, jos esillä on sanalista. 


Hiihtosanasokkelo

Mitä hiihtosanoja löydätte? Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.

Lataa, tulosta tai heijasta

Vinkki: Sanojen etsiminen on helpompaa, jos annat osallistujille sanalistan. Jotkut sanat voivat olla vieraita. Ne kannattaa käydä yhdessä läpi.


Talviset tavupalat

Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. 

Voit myös kerätä sanojen ensimmäiset tavut ja laittaa ne pöydälle väärinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tavusta voi muodostua.

Lataa ja tulosta

Vinkki: Tavupalojen avulla voi myös tutustua Suomen talveen ja talviseen sanastoon. Sanojen merkityksen voi tarkastaa vaikka Kielitoimiston sanakirjasta.


Anagrammit

Mikä hiihtosana on kuntoale? Entä lepojuttu?

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, jakaa tulosteena tai kirjoittaa itse. 

Talviset anagrammit

Hiihto-anagrammit

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen.