Talviset sanapelit

Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavutehtävät ja anagrammit – Talviset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja, joita ryhmä voi ratkoa yhdessä tai pareittain. Talviaiheisia tehtävämonisteita voi tulostaa vaikka kotitehtäväksi. 

Tehtävien avulla voi myös tutustua Suomen talveen ja talviseen sanastoon. Sanojen merkityksen voi tarkastaa Kielitoimiston sanakirjasta.


Sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa talvisista sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Yhdistämistehtävät

Talviset sanapelit. Yhdistämistehtäviä

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi.


Sananselityspeli

Talvinen ulkoilu -sananselityspeli

Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai näytellä ja antaa toisten arvata.

Talvinen ulkoilu 1 -tiedostossa on helppoja sanoja. Nämä sanat ovat konkreettisia esineitä ja asioita. Sanojen arvaaminen on helpompaa, jos esillä on sanalista. 

Talvinen ulkoilu 2 -tiedostossa on lisää sanoja. Voit tulostaa myös ne, jos ryhmä on taitava ja tottunut pelaamaan sananselitystä.

Talvinen ulkoilu 3 -tiedostossa on sanoja, jotka ovat tuttuja varttuneemmalle väelle. 


Sanasokkelot

Talvisanasokkelo: Mitä talvisanoja löydät?

Mitä sanoja löydätte? Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.

Talvisanasokkelo on helpompi kuin hiihtosanasokkelo. Sanojen etsiminen on helpompaa, jos annat osallistujille sanalistan. Jotkut sanat voivat olla vieraita. Ne kannattaa käydä yhdessä läpi.


Talviset tavupalat

Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. 

Voit myös kerätä sanojen ensimmäiset tavut ja laittaa ne pöydälle väärinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tavusta voi muodostua.


Anagrammit

Mikä hiihtosana on kuntoale? Entä lepojuttu? Kirjaimet ovat menneet kerta kaikkiaan sekaisin.

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, jakaa tulosteena tai kirjoittaa itse. 

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Kaipaako ryhmäsi vaihtelevampaa talvista tekemistä? Tutustu sivuihin Talvista sanataidetta ja Talviset taidekuvat. Hiihto ennen ja nyt -kirja on tehty ryhmiä varten – luettavaksi ja keskustelun sytykkeeksi.

Hakusanat: talvitehtäviä, talvista tekemistä ryhmätoimintaan, aivojumppaa ryhmille, sanapelejä, sanatehtäviä, seurapeli, paritehtäviä, tavutehtäviä, talvisanoja, S2-opetus, puheterapia, toiminnallisia menetelmiä, ideoita ryhmänohjaukseen

Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen.