Talviset sanapelit

Sananselityspelit, sanasokkelot, tavutehtävät ja anagrammit – Talviset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja, joita ryhmä voi ratkoa yhdessä tai pareittain. Talviaiheisia tehtävämonisteita voi tulostaa vaikka kotitehtäväksi. Korona-aikana turvallisia vaihtoehtoja ovat valkokankaalle heijastettavat nettipelit.

Tehtävien avulla voi myös tutustua Suomen talveen ja talviseen sanastoon. Sanojen merkityksen voi tarkastaa Kielitoimiston sanakirjasta.


Nettipelin tunnus

Talviaiheiset nettisanapelit

Helpot yhdistämistehtävät

Keskivaikeat yhdistämistehtävät

Järjestä kirjaimet sanoiksi -tehtävät

Tavusta sanaksi -laatikkoleikit

Jokaisesta laatikosta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä talviset sanat alkavat kyseisellä tavulla. Jos keksitty sana ei kuulosta talviselta, ehdottajaa voi pyytää perustelemaan, miten sana hänen mielestään liittyy talveen. Perustelut saattavat olla pelin hauskin juttu.


Talviset sanapelit. Yhdistämistehtäviä

Tulostettavat yhdistämistehtävät

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi.


Talvitavuja: ja-mi-suo-ry-py-lu.

Tulostettavat tavupalat

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Talvinen ulkoilu -sananselityspeli

Tulostettavat sananselityspelit

Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai näytellä ja antaa toisten arvata.

Talvinen ulkoilu 1 -tiedostossa on helppoja sanoja. Nämä sanat ovat konkreettisia esineitä ja asioita. Sanojen arvaaminen on helpompaa, jos esillä on sanalista. 

Talvinen ulkoilu 2 -tiedostossa on lisää sanoja. Voit tulostaa myös ne, jos ryhmä on taitava ja tottunut pelaamaan sananselitystä.

Talvinen ulkoilu 3 -tiedostossa on sanoja, jotka ovat tuttuja varttuneemmalle väelle. 


Talvisanasokkelo. Mitä sanoja löydät ruudukosta?

Tulostettavat sanasokkelot

Sanasokkelon eli piiloristikon ideana on tunnistaa sanoja kirjaimien keskeltä. 

Tulosteen voi antaa kotitehtäväksi tai sanoja voi etsiä parin tai ryhmän kanssa paikan päällä. Sanasokkeloa voi katsella suurikokoisena tietokoneen kuvaruudulta ja älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Sanasokkeloita on kolme tasoa:

Taso 1 on helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja vaakatasossa.

Taso 2 on melko helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja, jotka ovat vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Taso 3 on vaativa. Sanat voivat olla etuperin, takaperin, vaakasuoraan ja pystysuoraan. Jos sanat ovat ryhmälle vieraita, ne kannattaa käydä yhdessä läpi.

Talvisanasokkelot ja ratkaisut

Lisää tehtäviä löydät Sanasokkelot-sivulta.


Tulostettavat sanansaalistus-tehtävät

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa talvisista sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Anagrammit

Mikä hiihtosana on kuntoale? Entä lepojuttu? Kirjaimet ovat menneet kerta kaikkiaan sekaisin.

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, jakaa tulosteena tai kirjoittaa itse. 

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Kaipaako ryhmäsi vaihtelevampaa talvista tekemistä? Tutustu sivuihin Talvista sanataidetta ja Talviset taidekuvat. Hiihto ennen ja nyt -kirja on tehty ryhmiä varten – luettavaksi ja keskustelun sytykkeeksi.

Hakusanat: talvitehtäviä, talvista tekemistä ryhmätoimintaan, aivojumppaa ryhmille, sanapelejä, sanatehtäviä, seurapeli, paritehtäviä, tavutehtäviä, talvisanoja, S2-opetus, puheterapia, toiminnallisia menetelmiä, talviaiheisia digipelejä, ideoita ryhmänohjaukseen

Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen.