Tavupelit ja tavutehtävät

Tavupelit ja tavutehtävät -sivulla on sekä helppoja että vaativampia tavujuttuja. Tehtävien avulla voi jumpata aivojaan, mutta myös opetella sanoja eri aihepiireistä tai kerrata tavuttamista. 

Tavupelejä voi tulostaa yhteiseen käyttöön tai kotitehtäväksi, pelata nettipelinä itsekseen tai näyttää valkokankaalta koko ryhmälle.

Vuodenaikoihin ja vuotuisjuhliin liittyvät tavupelit ovat sanapelit-sivuilla, esim. Talviset sanapelit ja Keväiset sanapelit. Tavupelit ja tavutehtävät -sivulle on tulossa uusia tehtäviä.


Onnenpyörä-nettipeli

Tavusta sanaksi -onnenpyörät

Kaikissa tavupyörissä on 30 yleistä suomen kielen tavua. Onnenpyörä arpoo tavun ja pelaajat yrittävät keksiä mahdollisimman monta sanaa, jota alkavat tai päättyvät kyseisellä tavulla.

Vinkki: Tavupyörä voi olla myös tarinapyörä. Tarinan jokainen sana alkaa arvotulla tavulla. Ja kuinkas sitten kävikään?

Kirjainpyörät tavuharjoituksiin

Jotta tavupelit ja tavutehtävät sujuvat, kannattaa opetella erottamaan diftongi ja vokaaliyhtymä toisistaan. Tavutusohjeiden opettelu on samalla hyvä mieleenpainamisharjoitus.

Diftongeja voi harjoitella sanapeliä pelaamalla. Pyöräytä Diftongipyörää ja pyydä ryhmää keksimään mahdollisimman monta kyseisen diftongin sisältämää sanaa minuutin aikana.

Vokaalipyörä ja Konsonanttipyörä sopivat tavuharjoituksiin. Kukin pelaaja valitsee vuorollaan konsonantin ja arpoo vokaalin (tai toisin päin). Pelaajan pitää keksiä sana, joka alkaa kyseisellä tavulla.


Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Tavusta sanaksi -laatikkoleikit

Yhdessä laatikkoleikissä on 24 luukkua, joista jokaisesta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä aihepiiriin liittyvät sanat alkavat kyseisellä tavulla. Jos jokin sana ei vaikuta aiheeseen liittyvältä, ehdottajaa voi pyytää perustelemaan ehdotustaan. Perustelut saattavat olla pelin hauskin juttu.

Suomen kaupungit

Euroopan maat

Luonto: nisäkkäät

Luonto: linnut

Luonto: kalat ja kalastus


Nettipelin tunnus

Nettitavupelit yksin tai yhdessä

Jos samasta aiheesta on useampia pelejä, niin ensimmäinen on helpoin.

Yhdistä oikeat tavut toisiinsa

Helpossa tavupelissä yhdistetään kaksitavuisten sanojen tavuja toisiinsa.

Tavut sekaisin -tehtävät

Mitä sanoja syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Ratkaise arvoitukset ja yhdistä oikeat parit toisiinsa.


Tavupalat: ris-so-hi-til-va-met.

Tulostettavat tavupalat

Tavupaloja on eri aihepiireistä. Ne pysyvät paremmin järjestyksessä, jos tulostat kunkin aihepiirin eriväriselle paperille.

Valitse ryhmällesi sopivat sanat. 2-tavuiset sanat ovat helpompia kuin 3-tavuiset.

Tavupaloja on helpompi käsitellä, jos liimaat ne paksummalle pohjalle kuten pahville. Voit myös kirjoittaa tavut itse pahvinpaloihin paksulla tussilla.

Maantieto

Luonto

Liikunta

Kulttuuri ja kansanperinne

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.

Keksitkö hauskan tavan käyttää tavupaloja? Vinkkaa emännälle, niin jaetaan tieto toisillekin!


Tavut sekaisin -tehtävä.

Tulostettavat tehtävämonisteet

Tehtävämonisteitä voi täyttää pareittain tai antaa kotitehtäväksi.

Yhdistä oikeat tavut toisiinsa

Tavut sekaisin -tehtävät


Tavulotto, peliruudukko, 9 tavua, joista kaksi on peitetty.

Tavulotto

Tavulotto-peli sopii pienryhmille. Tulostuspaperin on hyvä olla hieman paksumpaa, jotta tavu ei näy paperin läpi. Ruudukot ja tavut voi myös piirtää pahville tai kapalevylle.

Tavuloton ohje 1

Tulosta peliruudukot ja tavukortit. Jos pelaajia on paljon, tulosta enemmän tavukortteja tai käytä onnenpyörää. Jaa jokaiselle pelaajalle tai pelaajaparille oma ruudukko. Levitä tavukortit pöydälle nurinpäin.

Pelaajat kääntävät vuorotellen esiin yhden tavukortin ja sanovat tavun ääneen. Nopeimmin tavulle sopivan parin löytänyt peittää tavun omasta ruudukostaan. Voittaja on ensimmäinen pelaaja, joka on peittänyt kaikki tavunsa.

Vinkki: Tavut voi arpoa myös Tavulotto-onnenpyörästä.

Tavuloton ohje 2

Tulosta 2-tavuisia sanoja Tavupalat-tiedostoista. Jaa jokaiselle pelaajalle 5–10 sanan ensimmäistä tavua. Toiset tavut sekoitetaan ja levitetään pöydälle nurinpäin.

Pelaajat kääntävät vuorotellen esiin tavun ja sanovat sen ääneen. Tavulle sopivan parin ensimmäisenä löytänyt poistaa molemmat tavut pelistä. Voittaja on ensimmäinen pelaaja, joka on löytänyt kaikille tavuilleen parin.

Vinkki: Tavulotto on vaikeampi, jos pelaajille jakaa sekä ensimmäisiä että toisia tavuja.


Tavujuna: kis-ko-ko-ne-ne-nä.

Tavujuna

Ensimmäinen osallistuja sanoo jonkin sanan. Seuraava keksii sanan, joka alkaa edellisen sanan viimeisellä tavulla. Nen-loppuiset sanat eivät kelpaa.

Tavujunaa voi jatkaa niin kauan kuin huvittaa tai ryhmä keksii sanoja. Sanoissa saa olla enemmän kuin kaksi tavua ja niiden ei tarvitse olla perusmuodossa. (esim. au-to -> to-maat-ti -> ti-na -> Na-pa-pii-ri)

Lisää ideoita tavupeleihin löytyy Vahvikkeen Aivojumppa-laatikosta.


Tavutusohjeet

  • Tavuraja on aina ennen konsonantin ja vokaalin yhdistelmää. (esim. Suo-mi)
  • Tavuraja on sellaisten eri vokaalien välissä, jotka eivät muodosta diftongia. Tällaiset vokaaleja sanotaan vokaaliyhtymäksi. (esim. Jo-en-suu)

Suomen yleiskielen diftongit

  • ai, ei, oi, äi, öi
  • ey, äy, öy
  • au, eu, ou
  • ui, yi
  • iu, iy
  • ie, uo, yö (vain ensimmäisessä tavussa, esim. sie-ni-en)

A- ja ä-loppuisia diftongeja ei yleiskielessä ole. (esim. ai-no-a)

Sanan ensimmäisen tavun jälkeen u- ja y-loppuiset kahden vokaalin yhdistelmät voivat olla sekä eri tavuihin kuuluvia vokaaliyhtymiä että samaan tavuun kuuluvia diftongeja. (esim. no-pe-us tai no-peus).

Kielitoimiston tavutusohjeet


Hakusanat: tavupelejä, tavutehtäviä, suomen kielen tavutus, tavutusharjoituksia, tavutus toiminnallisesti, toiminnallinen menetelmä, aivotreeni, aivojumppa, sanaleikkejä