Tekemistä tekoälyllä

Tekemistä tekoälyllä -sivulle kokoan helppoja ideoita tekoälyn käyttöön ryhmätoiminnassa. Aihe on vielä RyhmäRengin emännällekin uusi, mutta tiedon ja kokemusten karttuessa soveltamisvinkkejä tulee tänne varmasti lisää.

Tehtävissä olen käyttänyt mm. OpenAI:n ChatGPT:tä ja DALL-E 2:sta. Näiden palveluiden käyttö vaatii kirjautumisen, joten omat tunnukset kannattaa tehdä ennen ryhmätilannetta. Sama tunnus toimii molemmissa. 


Hyvä tekoäly, kirjoittaisitko aforismeja, joissa vanheneminen on myönteinen asia?

Aforismi- ja runogeneraattori

ChatGPT-palvelua voi pyytää tekemään tekstejä eri aiheista ja eri tyylilajeilla. 

Ryhmän kanssa voi aloittaa tekoälyyn tutustumisen sanataiteen keinoin. Aforismit ja vapaamuotoiset runot vaikuttavat toimivan tässä vaiheessa, loppusoinnut eivät vielä oikein suju suomen kielellä. 

Aforismit

Helppo tapa päästä alkuun on pyytää ryhmää keksimään aiheita, joista he haluaisivat mietelauseita. Kirjoittakaa kysymys tai tehtävä palvelun chat-kenttään, ja saatte useita vaihtoehtoja. Valitkaa niistä parhaat, ja voitte yhdessä muokata niistä vielä parempia. Voitte myös jatkaa keskustelua tekoälyn kanssa ja tarkentaa toiveitanne.

Tässä esimerkiksi minun kysymykseni ja parhaat poiminnat vastauksista:

”Kirjoittaisitko muutaman aforismin oman kodin tärkeydestä?”

  • Koti on paikka, josta et halua lähteä ja jonne haluat aina palata.
  • Kodin seinät eivät tarjoa vain fyysistä suojaa, vaan myös henkistä turvaa.
  • Koti on paikka, jossa tunnet olevasi oma itsesi, ilman rooleja tai naamioita.
  • Kodin merkitys ei ole vain siinä, että se suojaa meitä sateelta ja tuulelta, vaan siinä, että se antaa meille tunteen kuulumisesta johonkin.
  • Koti on paikka, jossa voimme olla haavoittuvaisia ja silti tuntea olomme turvalliseksi.

Runot 

Sopikaa jokin aihepiiri, esimerkiksi päivän teema tai juuri kyseistä ryhmää kuvaavat sanat. Keksikää yhdessä sanoja, joita haluatte runossa olevan. Voitte myös kuvailla tyyliä.

Tässä esimerkiksi minun antamani tehtävä ja vastaus:

”Kirjoita hauska runo ryhmästä ja käytä sanoja iloinen, yhdessä, hullutella, riemu, höpötellä, kahvia ja pullaa, me, tervetuloa. Sanoja saa taivuttaa.”

Me olemme iloinen ryhmä täällä,
yhdessä hulluttelemme aina vaan,
riemua elämään haluamme tuoda,
höpöttelemällä kaikki murheet katoaa.

Kahvia ja pullaa nautimme yhdessä,
hyvän seuran kanssa aika unohtuu pois,
tervetuloa kaikki mukaan tänne,
meillä on aina hauskaa,
sen voin taata sinulle!


Taidekuvia tekoälyllä.

Taidekuvia tekoälyllä

DALL-E 2 -palvelua voi pyytää tekemään kuvia kirjoittamalla toiveensa muutamin sanoin tekstikenttään. Tulokseksi saa 4 erilaista kuvaa, joista voi halutessaan pyytää tekoälyä luomaan uusia versioita. Ilmaisversiossa kuvien määrä on rajattu, mutta niitä saa lisää joka kuukausi. 

Taidekuvien tehtävänannoissa ryhmä voi kertoa esimerkiksi haluamansa värit, aiheet, taidesuuntauksen tai toivomansa taiteilijan tyylin.

Tässä muutama esimerkkitehtävä, joiden tuloksia näkyy yläpuolella olevissa kuvissa:

  • an abstract painting of dog watching door, digital art
  • a collage art by Pablo Picasso style of nose and ear
  • a pop art work of vintage enamel coffee pot and simple background

Muita tekstistä kuvaksi -palveluja

  • Craiyon.com-palvelu ei vaadi kirjautumista, mutta mainokset häiritsevät. Palvelu tekee yhdeksän vaihtoehtoa, joita pitää odottaa noin minuutin ajan. Kuvat pitää tallentaa itselleen heti.
  • Midjourney-palvelua pidetään yhtenä parhaista kuvapalveluista. Sen käytön aloittaminen on vaativampaa, ja sitä voisi harjoitella vaikka kahdenkeskisessä tuokiossa. Midjourneyhin kannattaa tutustua katsomalla Esa Riutan video (Youtube).

Meemi-esimerkki

Tekstistä meemiksi

Supermeme.ai-palvelussa voi tehdä meemikuvia tai -giffejä. Kirjautumisen jälkeen kannattaa vaihtaa oikeasta yläkulmasta meemin kieleksi suomi. Text-to-meme toimii niin, että kirjoitat vain tekstikenttään, mitä haluat, painat Generate-painiketta ja odotat hetken. Valitkaa yhdessä osuvin kuva. Suomenkieliset meemitekstit ovat vielä kankeita. Onneksi tekstiä voi muokata, kun valitsee kuvan alta Edit-komennon. Onnistuneet meemit kannattaa tallentaa ja jakaa ryhmälle sopivalla tavalla.

Esa Riutta on tehnyt Supermeme-palvelusta selkeän opastusvideon.

Mikä meemi on?

Kielitoimiston sanakirja määrittelee meemin sosiaalisessa mediassa nopeasti ja laajalle leviäväksi viestiksi, joka perustuu tavallisesti kuvaa ja tekstiä yhdistelevän humoristisen idean muunteluun.


Tekoälytaidekuvia.

Kortteja, visoja ja pelejä tekoälytaiteella

Tulostettavat taidekuvakortit 

Tulosta kuvasarja ja leikkaa kuvat korteiksi. Käytä kuvia tutustumistehtävissä, fiiliskierroksissa tai tunteiden sanoittamisessa.

Yhdyssanavisat näytölle

Yhdyssanavisoissa kaksi taidekuvaa muodostaa paikannimen. 

Nettimuistipelejä taidekuvilla

Nettisanaristikoita taidekuvilla


Tietoa tekoälystä

Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä. Yle Uutiset.

Mediataiteilija on käyttänyt töissään tekoälyä jo viisi vuotta – ”Se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin perinteinen kuvanveisto”. Yle Uutiset.

Kumpi kuva on aito? Testaa erotatko tekoälyn luoman kuvan kännykkäkuvasta. Yle Uutiset.


Hakusanat: tekemistä tekoälyllä, helppoja ideoita tekoälyn kokeiluun ryhmänohjauksessa, ChatGPT, DALL-E