Tulostettava tetris
Tulostettava tetris -sivulla on runsaasti eritasoisia peliohjeita, joissa voi käyttää tetris-paloja. Sivulta löytyy myös helppo Kolmen värin peli.
Tulostettava tetris
Tulostettava tetris perustuu venäläiseen tietokonepeliin, josta tuli 80-luvulla hyvin suosittu. Monet muistavat tetriksen myös vanhoista kännyköistä.
Tulostettavassa tetriksessä on neljästä neliöstä muodostuvia paloja, joita on seitsemän erilaista. Paloista on tarkoitus rakentaa ruudukkoon yhtenäinen alue niin, että väliin ei jää tyhjiä ruutuja.
Valmistelu
Tulosta sopiva määrä tyhjiä peliruudukkoja. Jos haluat ison ruudukon, teippaa kaksi tai useampia ruudukkoja yhteen.
Tulosta sopivia tetris-paloja. Jos käytössäsi on väritulostin, voit tulostaa värikkäitä paloja. Jos käytössäsi on yksivärinen tulostin, voit tulostaa mustavalkoiset palat erivärisille papereille. Selkeintä on tulostaa kaikki seitsemän muotoa eri värisiksi.
Paloja on helpompi käsitellä, jos paperin liimaa pahville ennen leikkaamista. Paloja voi tehdä myös paksusta huovasta, jumppamatosta tai makuualustasta. Mattoveitsi on hyvä apu leikkaamisessa. Hieno tetris syntyy, kun palat liimaa ohuelle magneettilevylle ja kiinnittää ruudukon vaikka metalliseen ilmoitustauluun. Näin palat eivät liiku vahingossa. Tetris-rakennuspalikoita voi myös ostaa.
Tulosta tiedostot
- Ohje
- Peliruudukko
- Värilliset palat (murretut värit)
- Värilliset palat (kirkkaat värit)
- Mustavalkoiset palat kirjaimin
- Tyhjät mustavalkoiset palat
- Isojen palojen kaavat
Vinkkejä
- Pelaaminen on helpompaa, jos tetris-paloja, jotka ovat toistensa peilikuvia, saa kääntää vapaasti. Tällaisia peilikuvapareja ovat S- ja Z-palat sekä L- ja J-palat. Esimerkiksi paksusta huovasta tai jumppamatosta leikatut palat toimivat näin, koska palojen molemmat puolet ovat samanlaisia.
- Pehmeitä, reilunkokoisia tetris-paloja voi ommella kankaasta. Silloin peliruudukko voi olla vaikka pöytä. Löytyisikö ryhmästä ihmisiä, jotka perustavat tetris-ompelupiirin?
Peliohjeita tetris-paloille
Pasianssi-tetris
Poimi sattumanvarainen pala pussista tai kirjekuoresta. Aloita ruudukon alareunasta ja täytä pala kerrallaan. Täyttäminen muuttuu vaikeammaksi, kun yläreuna lähenee. Tarkoitus on täyttää ruudukko niin, että tyhjiä ruutuja ei jää. Jos viimeinen pala ei enää sovi, laske tyhjäksi jääneiden ruutujen määrä. Pelaaminen on helpompaa, jos palat ovat näkyvillä.
Kisa-tetris
Anna jokaiselle pelaajalle tai parille oma ruudukko. Kukin pelaaja tai pari ottaa sattumanvaraisen palan pussista vuorollaan ja täyttää omaa ruudukkoa aloittaen alareunasta. Täyttäminen muuttuu vaikeammaksi, kun yläreuna lähenee. Tarkoitus on täyttää ruudukko niin, että tyhjiä ruutuja ei jää. Kun viimeisin poimittu pala ei enää sovi, lasketaan tyhjäksi jääneiden ruutujen määrä. Voittajia ovat ne, joille jää vähiten tai ei ollenkaan tyhjiä ruutuja.
Kimppa-tetris
Anna jokaiselle 3–4 pelaajan ryhmälle oma alusta, joka on tehty kahdesta ruudukosta. Kukin ryhmän jäsen aloittaa omasta kulmastaan. Kun tila vähentyy keskialueella, ryhmä voi tehdä yhteistyötä ja täyttää ruudukon niin aukottomasti kuin voi.
Helppo Rinki-tetris
Helppo porukkapeli syntyy, kun peliruudukko kiertää ryhmässä ja jokainen laittaa vuorollaan yhden palan. Ohjaaja voi pitää palat kädessään ja antaa aina pinon päällimmäisen. Jos ohjaajia on kaksi, molemmilla voi olla pino. Silloin pelaaja valitsee, kumman ohjaajan pinosta hän palan haluaa. Lopuksi lasketaan, montako tyhjää ruutua jää.
Rinki-tetriksessä on tärkeää, että palat pysyvät paikallaan. Silloin pelkästään paperista tehdyt palat ei toimi. Kun ruudukko on tarjottimella, se on helppo siirtää pelaajalta toiselle.
Mosaiikki-tetris
Rakenna paloista värikkäitä kuvioita ruudukkoon tai aivan vapaasti.
Helppo Pari-tetris
Värilliset tetris-palat voi leikata kahden ruudun pareiksi. Silloin pelaajat asettelevat vuorotellen palat saman väriseen kohtaan.
Esimerkkipelin palat on liimattu magneettilevylle ja pelin alla on metallinen ilmoitustaulu.
Kuvan on ottanut Tiina Vieraankivi, joka on ideoinut Pari-tetriksen ja Rinki-tetriksen. Suurkiitos myös peliä testanneille ryhmille!
Kolmen värin peli
Kolmen värin peli on helppo lautapeli, joka sopii esimerkiksi palveluasumisen pelituokioihin. Pelaaminen onnistuu, kunhan pelaajat osaavat yhdistää kaksi samaa väriä toisiinsa.
Pelin valmistaminen vie aikaa, mutta sen jälkeen pelituokio on helppo järjestää milloin vain.
Valmistelu
Tulosta ja leikkaa pelipalat. Laita palat pussiin. Tulosta peliruudukko tai piirrä se itse isolle paperille.
Tulostettavat tiedostot
Peliohje
Jokainen pelaaja ottaa vuorollaan pussista yhden palan ja asettaa sen ruudukkoon niin, että ainakin yksi palan väri koskettaa samaa väriä. Pala saa koskettaa vääriä värejä. Jokaisesta oikeaan väriin koskevasta sivusta tulee yksi piste. Voittaja on se, joka on kerännyt eniten pisteitä, kun pussissa olevat palat eivät enää riitä koko kierrokseen tai uudet palat eivät enää mahdu pelilaudalle.
Vinkkejä
- Pelaaminen on helpompaa, jos ohjaaja antaa yhden palan vuorossa olevalle pelaajalle.
- Peliin saa haastetta, jos ohjaaja antaa pelaajalle kaksi palaa, jolloin pelaaja joutuu pohtimaan, kummalla palalla saa paremmin pisteitä. Toinen pala jää käteen seuraavaa kierrosta varten, ja silloin saa ohjaajalta yhden palan lisää.
Kolmen värin pelin ovat kehittäneet Miina-Maria Laiho ja Tiina Vieraankivi.
Hakusanat: tulostettavat pelit, helpot lautapelit, pelejä muistisairaille, virikettä palvelutaloihin, virikkeitä vanhuksille, hahmottaminen, varhaiskasvatus, pelejä varhaiskasvatukseen, tulostettava tetris