Värikästä palautetta
Valintojen tekeminen, toiveiden kertominen ja palautteen antaminen ryhmässä on joskus vaikeaa. Myös muistisairaus ja afasia vaikeuttavat ajatusten ilmaisemista. Suoraa kysymystä saattaa seurata hiljaisuus, tai vastauksen saa vain kaikkein suorapuheisimmilta. Ohjaajalle taas kaikkien osallistujien toiveet, mielipiteet ja palaute ovat yhtä tärkeitä ja kullanarvoisia.
Kaikki eivät ole tottuneet antamaan palautetta, joten tätäkin taitoa kannattaa harjoitella usein. Mielipiteitä toiminnan sisällöstä kannattaa kysyä aina tilaisuuden tullen ja antaa riittävästi aikaa vastaamiseen.
Tällä värikästä palautetta -sivulla on ideoita palautteen keräämiseen ja fiiliskierroksiin. Ilmeikkäitä mielipiteitä -sivulla on ideoita ja välineitä mielipiteen ilmaisemiseen ryhmässä sekä ryhmätoiminnan suunnitteluun. Mielipiteen ilmaisusta on lisää tietoa Ryhmänohjaus ja afasia -sivulla.
Entä miten ryhmään osallistujat voivat antaa myönteistä palautetta toisilleen? Vinkkejä tähän löytyy Ystävänpäivä– ja Sydämellisiä sanoja -sivuilta.
Fiilis tai palaute etäryhmissä
Etäryhmissä fiilis- ja palautekierroksiin saa vaihtelua, kun käyttää erilaisia kuvia, sanoja ja värejä. Tehtävä kannattaa olla yhdellä dialla.
Ohjaaja jakaa näyttönsä osallistujille ja antaa sopivasti mietintäaikaa. Kun kaikki ovat tehneet valintansa tai keksineet oman vaihtoehdon, ohjaaja lopettaa näytön jakamisen. Kierroksen aikana ohjaaja voi näyttää puhujan valintaa edustavan kuvan osan kaikille oman kameransa kautta. Tätä varten tehtävän voi tulostaa.
- Fiilismittari, emojit
- Fiiliskierros, väriviuhka
- Fiiliskierros, väripaletti
- Palautekierros, tunnesanat
- Palautekierros, lausahdukset
- Kaikki edelliset, pptx-tiedosto
Vinkkejä
- Tehtävät voi heijastaa valkokankaalle myös lähiryhmissä.
- Ryhmää kannattaa muistuttaa siitä, että vastauksen voi keksiä itse ja sen kertominen toisille on vapaaehtoista.
- Jos haluat käyttää fiilis- tai palautekierrosta osana PowerPoint-esitystäsi, voit poimia sopivan kuvan pptx-tiedostosta.
Palautetta ryhmätoiminnasta
Ilmeikäs aikajana
Tee pitkälle paperille aikajana ja kiinnitä se seinälle. Kirjoita tai kuvita janalle kevään tai syksyn ryhmäkertojen tärkeimmät sisällöt. Valitse, tulosta ja leikkaa sopiva määrä ilmeitä, esimerkiksi 5–9 erilaista. Jaa ryhmälle ilmeitä ja kyniä, ja pyydä ryhmää kuvittamaan ja kirjoittamaan ajatuksia aikajanalle. Palautetta voi kirjoittaa myös puhekupliin.
Suorat sanat puhekupliin
Muistelkaa yhdessä, mitä olette ryhmässä tehneet. Voit kirjoittaa avainsanat näkyville muistin virkistykseksi. Jaa ryhmälle 3 erilaista puhekuplaa sisältävä tuloste ja pyydä kirjoittamaan palautetta puhekupliin. Palautteen voi jättää nimettömänä. Puhekuplia voi käyttää monenlaiseen kommentointiin ja palautteen keräämiseen.
Ryhmäkerran fiiliskierros
Ryhmäkerran aluksi ja lopuksi osallistujat voivat piirtää ilmeen, joka kuvaa heidän fiilistään sillä hetkellä. Ilmeen voi piirtää Mikä fiilis? -pohjalle, tyhjälle paperille tai yksivärisen kertakäyttölautasen molemmille puolille mustalla tussilla. Muuttuiko fiilis ryhmäkerran aikana? Jos muuttui, niin mistä se johtui?
Fiiliskierroksen voi toteuttaa myös niin, että osallistujat valitsevat yhden tulostetun ilmeen ja kertovat sen avulla fiiliksestään. Oman ilmeen voi koota myös kokoamalla sen Mikä fiilis? -paloista.
Palautetta tapahtumasta
Valitse, tulosta ja leikkaa sopiva määrä ilmeitä, esimerkiksi 3–6 erilaista. Myös lausahduksia voi laittaa esille. Laita näkyvälle paikalle iso paperi tai tee ilmoitustaululle tilaa. Joskus ulko-ovi tai seinäkin käy. Ohjaa tapahtuman lopuksi osallistujia valitsemaan sopiva ilme ja kiinnittämään se valitsemaasi paikkaan. Dokumentoi palaute valokuvaamalla.
Avoimen palautteen antaminen onnistuu, jos esillä on myös paperia ja reiluja tusseja. Molemmille arvokasta palautetta jaetaan usein keskustellen, joten tapahtuman järjestäjän läsnäolo palautepisteellä on tärkeää.
Jos tapahtumassa on erilaisia esityksiä, esittelypöytiä tai muuta toimintaa, niitä kuvaavat sanat tai kuvat voi laittaa esille. Osallistuvat voivat antaa palautetta jokaiselle erikseen.
Kohdataan fiilismittarin äärellä!
Tapahtumissa voi omalle pisteelleen laittaa fiilismittarin, johon kävijät merkitsevät fiiliksensä. Samalla keskusteluyhteys avautuu.
Fiilismittari on Juttu-tuvan juttusalkussa.
Tulostettavat tiedostot
Erilaisia pieniä ilmeitä
- 12 eri ilmettä samalla sivulla (väri)
- 12 eri ilmettä samalla sivulla (mv)
- 12 samaa ilmettä yhdellä sivulla (väri)
- 12 samaa ilmettä yhdellä sivulla (mv)
Erilaisia isoja ilmeitä
- 6 eri ilmettä samalla sivulla (väri)
- 6 eri ilmettä samalla sivulla (mv)
- 6 samaa ilmettä yhdellä sivulla (väri)
- 6 samaa ilmettä yhdellä sivulla (mv)
Syksyiset kurpitsailmeet
- 6 erilaista ilmettä (iso)
- 3×4 erilaista ilmettä (pieni)
Erilaisia puhekuplia
Erilaisia lausahduksia
- Lausahdukset (väri)
- Lausahdukset (mv)
Mikä fiilis?
- Mikä fiilis? -pohja
- Mikä fiilis? -palat
Emojit ja hymiöt
Kiinnostaako ryhmää nykyajan kuvakieli, emojit, ja jo melkein unohtuneet hymiöt?
Hymiöt ovat kuvioita, jotka muodostuvat niistä kirjaimista ja välimerkeistä, jotka löytyvät tietokoneen tai kännykän näppäimistöltä. Niitä on voi käyttää esimerkiksi sähköposteissa ja tekstiviesteissä ilmaisemaan tunteita. Hymiöt luetaan usein sivuttain.
Emoji-sana tulee japanin kielestä, ja se tarkoittaa kuvamerkkiä, jota käytetään tekstin osana tekstiviesteissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Tunteiden lisäksi emoji-kuvissa on arkipäiväistä elämää, ruokia, viihdettä, säätä, ihmisiä ja eläimiä kuvaavia symboleita. Wikipediassa on laaja Emojilista. Toinen hyvä emoji-hakukone on Emojipedia. Sama emoji näyttää tietokoneen ja kännykän ruudulla välillä erilaiselta. Se johtuu mm. eri ohjelmista ja käyttöjärjestelmistä.
SeniorSurf on kirjoittanut emojien käyttämisestä selkeästi. Yle on kirjoittanut artikkelin emoji-kuvista, samoin Kielikello-lehti. Olli Tamminen on tutkinut sitä, miten eri ihmisryhmät tulkitsevat emoji-kuvia. Ylen uutisissa kerrotaan myös, että Oxford-sanakirja valitsi emoji-kuvan vuoden sanaksi vuonna 2015. Ylen testissä voitte kokeilla vaikka porukalla arvaatteko tai tiedättekö, mitä emojit tarkoittavat.
Hakusanat: osallistava ryhmätoiminta, toiminnalliset menetelmät, valintojen tekeminen, värikästä palautetta, palautteen antaminen, mielipiteen ilmaiseminen, fiiliskierros, puhekuplat, emojit, fiiliskierros etäryhmiin