Värikästä palautetta

Valintojen tekeminen, toiveiden kertominen ja palautteen antaminen ryhmässä on joskus vaikeaa. Myös muistisairaus tai afasia vaikeuttavat ajatusten ilmaisemista. Suoraa kysymystä seuraa usein hiljaisuus, tai vastauksen saa vain kaikkein suorapuheisimmilta. Ohjaajalle taas kaikkien osallistujien toiveet, mielipiteet ja palaute ovat yhtä tärkeitä ja kullanarvoisia.

Kaikki eivät ole tottuneet antamaan palautetta, joten tätäkin taitoa kannattaa harjoitella usein. Mielipiteitä toiminnan sisällöstä kannattaa kysyä aina tilaisuuden tullen ja antaa riittävästi aikaa vastaamiseen.

Tällä Värikästä palautetta -sivulla on ideoita palautteen keräämiseen. Sivun loppupuolella on erilaisia tulostettavia ilmeitä ja lausahduksia värillisenä ja mustavalkoisena. Ilmeikkäitä mielipiteitä -sivulla on ideoita ja välineitä mielipiteen ilmaisemiseen ryhmässä ja ryhmätoiminnan suunnitteluun. Entä miten ryhmään osallistujat voivat antaa myönteistä palautetta toisilleen? Ideoita ja välineitä löytyy Ystävänpäivä– ja Sydämellisiä sanoja -sivuilta.

Jos sinulla on hyviä ideoita ja keinoja, jotka toimivat palautteen keräämisessä sinun ryhmissäsi, niin kerro RyhmäRengin emännälle. Parannetaan vanhaa ja kootaan uudet ideat yhteen ja jakoon!


Palautetta ryhmätoiminnasta

Ilmeikäs aikajana

Tee pitkälle paperille aikajana ja kiinnitä se seinälle. Kirjoita tai kuvita janalle kevään tai syksyn ryhmäkertojen tärkeimmät sisällöt. Valitse, tulosta ja leikkaa sopiva määrä ilmeitä, esimerkiksi 5–9 erilaista. Jaa ryhmälle ilmeitä ja kyniä, ja pyydä ryhmää kuvittamaan ja kirjoittamaan ajatuksia aikajanalle. Palautetta voi kirjoittaa myös puhekupliin.

Suorat sanat puhekupliin

Muistelkaa yhdessä, mitä olette ryhmässä tehneet. Voit kirjoittaa avainsanat näkyville muistin virkistykseksi. Jaa ryhmälle 3 erilaista puhekuplaa sisältävä tuloste ja pyydä kirjoittamaan palautetta puhekupliin. Palautteen voi jättää nimettömänä. Puhekuplia voi käyttää monenlaiseen kommentointiin ja palautteen keräämiseen.

Ryhmäkerran fiiliskierros

Ryhmäkerran aluksi ja lopuksi osallistujat voivat piirtää ilmeen, joka kuvaa heidän fiilistään sillä hetkellä. Ilmeen voi piirtää Mikä fiilis? -pohjalle, tyhjälle paperille tai yksivärisen kertakäyttölautasen molemmille puolille mustalla tussilla. Muuttuiko fiilis ryhmäkerran aikana? Jos muuttui, niin mistä se johtui?

Fiiliskierroksen voi toteuttaa myös niin, että osallistujat valitsevat yhden tulostetun ilmeen ja kertovat sen avulla fiiliksestään. Oman ilmeen voi koota myös kokoamalla sen Mikä fiilis? -paloista.


Palautetta tapahtumasta

Valitse, tulosta ja leikkaa sopiva määrä ilmeitä, esimerkiksi 3-6 erilaista. Myös lausahduksia voi laittaa esille. Laita näkyvälle paikalle iso paperi tai tee ilmoitustaululle tilaa. Joskus ulko-ovi tai seinäkin käy. Ohjaa tapahtuman lopuksi osallistujia valitsemaan sopiva ilme ja kiinnittämään se valitsemaasi paikkaan. Dokumentoi palaute valokuvaamalla.

Avoimen palautteen antaminen onnistuu, jos esillä on myös paperia ja reiluja tusseja. Molemmille arvokasta palautetta jaetaan usein keskustellen, joten tapahtuman järjestäjän läsnäolo palautepisteellä on tärkeää.

Jos tapahtumassa on erilaisia esityksiä, esittelypöytiä tai muuta toimintaa, niitä kuvaavat sanat tai kuvat voi laittaa esille. Osallistuvat voivat antaa palautetta jokaiselle erikseen.


Tulostettavat tiedostot

Erilaisia pieniä ilmeitä

Erilaisia isoja ilmeitä

Erilaisia puhekuplia

Erilaisia lausahduksia

Mikä fiilis?


Emojit ja hymiöt

Kiinnostaako ryhmää nykyajan kuvakieli, hymiöt ja emojit?

Hymiöt ovat kuvioita, jotka muodostuvat niistä kirjaimista ja välimerkeistä, jotka löytyvät tietokoneen tai kännykän näppäimistöltä. Niitä käytetään esimerkiksi sähköposteissa ja tekstiviesteissä ilmaisemaan tunteita.

Emoji-sana tulee japanin kielestä, ja se tarkoittaa kuvamerkkiä, jota käytetään tekstin osana tekstiviesteissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Tunteiden lisäksi emoji-kuvissa on arkipäiväistä elämää, ruokia, viihdettä, säätä, ihmisiä ja eläimiä kuvaavia symboleita. Wikipediassa on laaja Emojilista. Sama emoji näyttää tietokoneen ja kännykän ruudulla välillä erilaiselta. Se johtuu mm. eri ohjelmista ja käyttöjärjestelmistä. 

Yle on kirjoittanut artikkelin emoji-kuvista. Ylen uutisissa kerrotaan myös, että Oxford-sanakirja valitsi emoji-kuvan vuoden sanaksi vuonna 2015. Ylen testissä voitte kokeilla vaikka porukalla arvaatteko tai tiedättekö, mitä emojit tarkoittavat.


Hakusanat: osallistava ryhmätoiminta, toiminnalliset menetelmät, valintojen tekeminen, palautteen antaminen, mielipiteen ilmaiseminen, fiiliskierros, puhekuplat, emojit