Virikkeitä aisteille: tuntoaisti
Virikkeitä aisteille: TUNTOAISTI -sivulla on pelejä ja tehtäviä, jotka perustuvat tuntoaistiin.
- Kerro mielipiteesi -tehtävässä katsotaan kuvia ja keskustellaan tuntemuksista niiden äärellä.
- Tuntodominoa pelataan tuntoaistin varassa kuten tavallista dominoa.
- Tuntomuistipelissä etsitään pareja tunnustellen.
- Tunnustelupusseja voi käyttää monin tavoin.
Eri toimijoiden tehtäviä ja tietoa tuntoaistista on sivun loppupuolella.
Kaikki RyhmäRengin aisteihin liittyvät sivut löydät avainsanalla AISTIT.
Tuntoaisti: Kerro mielipiteesi
Helpossa tehtävässä katsotaan kuvia erituntuisista asioista. Katsojat voivat tunnustella hetken kuvan äärellä ja käyttää mielikuvitustaan – tuntuuko vaikka multa mukavalta vai ei. Ajatuksensa voi ilmaista parin kanssa jutellen tai koko ryhmälle esimerkiksi peukuttaen kyllä/ei.
Jokaisen kuvan jälkeen kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään ja jakamaan ajatuksia. Ohjaajana voit miettiä ryhmällesi sopivia virittäviä kysymyksiä, esimerkiksi: Millä sanoilla tuntemusta voisi kuvailla? Nouseeko mieleen jokin muisto tai toive?
Tuntoaistiin liittyvät kuvasarjat
Tuntodomino
Tuntodominoa pelataan kuten tavallista dominoa, mutta paloja etsitään tunnustellen. Palat pidetään kangaspusseissa, joista ei näy läpi. Ohjeen palat (28 kpl) riittävät 2–4 pelaajalle.
Vinkkejä
- Ohjeessa mainittuja kapalevyn jämäpaloja saattaa saada ilmaiseksi esim. painotaloista.
- Tuntodominon voi ommella kankaasta. Silloin suorakaiteen muotoinen kappale jaetaan kahteen osaan ja täytetään erituntuisilla materiaaleilla.
Tuntomuistipeli
Tuntomuistipeleissä etsitään pareja tuntoaistin avulla. Pelejä voi pelata silmät avoinna tai peitettyinä.
Mallikuvan erituntuiset materiaalit on liimattu piiloon, metallikansien alapinnalle. Jos teet mieluummin muistipelin kankaasta, niin voit ommella ”hernepusseja”, jotka täytät erituntuisilla materiaaleilla. Kankaisia pusseja voi käännellä ja kosketella vapaasti, mutta kangas materiaalin ja sormien välillä vaikuttaa tunnusteluun. Palojen pitää näyttää samanlaisilta.
Helppoon peliin kahden kesken riittää kuusi paria, mutta suuremmalla määrällä pareja haastetta ja pelivaihtoehtoja on enemmän.
Tuntomuistipelejä netissä
- Tuntomuistipeli kotoa löytyvistä materiaaleista. Hääräämö.
- Teksturoitu luontoaiheinen muistipeli. Allomaari (myyntituote).
- Tunnustelutyynyjä. Konstikas (myyntituote).
Tunnustelupussit
Ompele tai osta kangaspusseja, joista ei näy läpi. Esimerkiksi mallikuvassa näkyvät puuvillapussit olen ostanut Napakka Oy:ltä.
Laita jokaiseen pussiin yksi esine. Valitse ryhmällesi sopivan tuttuja esineitä tai kerää niitä valitsemastasi aihepiiristä. (Esim. käpy, kivi, höyheniä, tuohta, tammenterhoja, kuivia herneitä, simpukka, porkkana, mandariini, lakritsipatukka, tikkari, peili, kampa, harja, helminauha, papiljotti, kynsiharja, pesusieni, silmälasit, pikkulusikka, piparimuotti, pullonkorkki, avainnippu, teippi, kynä, iso naula, muttereita, mittanauha, jakoavain, sivellin, taskulamppu, ongenkoho, leluauto, nukke, pelikortit, lasikuula, superpallo, villaa, pumpulia)
Arvaa, mitä tunnustelen
Valitse helppoja esineitä. Levitä pussit ryhmätilan pöydälle, ja pyydä jokaista valitsemaan vuorotellen yksi pussi. Vuorossa oleva työntää kätensä pussiin, tunnustelee esinettä ja kuvailee tuntemuksiaan toisille. Jos pussissa on pieni peili, sitä voi kuvailla näin: Tämä esine on litteä, pyöreä ja sileä. Sen toinen puoli tuntuu lasilta. Toiset yrittävät arvata, mikä esine on. Jos kukaan ei keksi vastausta, niin lisää vihjeitä voi antaa piirtämällä tai kertomalla, miten esinettä voi käyttää.
Musta tuntuu -kierros
Valitse sopivan haastavia esineitä, joita tunnustellaan vain pussin päältä. Voitte sopia aikarajan, esimerkiksi 10 sekuntia. Ensimmäinen tunnustelija valitsee pussin. Pussi voi kiertää osallistujalta toiselle, ja kaikki esittävät arvauksiaan. Viimeinen voi avata pussin ja esitellä esineen.
Lähimuistiharjoitus
Tauon jälkeen voi palauttaa mieleen, mitä esineitä pusseissa oli.
Lisää virikkeitä tuntoaistille
- Fiiliskierros kankailla: Kerää mahdollisimman paljon erituntuisia kangastilkkuja. Pyydä osallistujia valitsemaan omaan fiilikseen sopiva tilkku ja kertomaan valinnasta toisille.
- Kosketus lähiluontoon: Parit keräävät lähiluonnosta erituntuisia materiaaleja jokamiehenoikeudet muistaen. Ohjeena voi olla etsiä jotain pehmeää, karkeaa, piikikästä, terävää, sileää, nahkeaa, kylmää, lämmintä, kevyttä ja painavaa.
- Useimmat nauttivat kevyestä hieronnasta ja kosketuksesta. Matalamman kynnyksen kosketuksessa on jokin väline, esimerkiksi höyhen, sivellin, nystyräpallo tai päänhierontalaite.
- Kehon musiikkimaalaus pareittain: Kerää erilaisia siveltimiä ja valitse musiikkikappale, jonka rytmi on vaihteleva. Maalattava henkilö valitsee siveltimen ja maalaaja sivelee sillä musiikin tahdissa sitä kehon osaa, jota maalattava tarjoaa.
- Säähieronta: Parittain tehtävälle kevyelle hieronnalle on ohje Vahvikkeessa.
- Stressipallojen tekeminen on helppoa, mutta sopii paremmin pihapuuhaksi. Katso ohjevideo Youtubesta.
- Taikataikina Marttojen ohjeella on tuttu ja turvallinen materiaali.
- Taikahiekkaa voi ostaa tai tehdä itse. Tämä ohje on ÄitiydenIhme-sivulta.
- Suosituimmat tuntoaistileikit syntyvät kotoa löytyvistä materiaaleista. Tutustu Hääräämön vinkkeihin.
Tietoa tuntoaistista
- Kosketusmuistot alkavat kertyä jo vauvana: ”Kosketuksen tarve säilyy ihmisellä samanlaisena kehdosta hautaan”. Yle Uutiset.
- Ihon aistit. Yle Oppiminen.
- Tuntoaisti vuorovaikutuksessa. Papunet.
- Toimimalla osallisuuteen -opas. Maiju Mäki. Papunet.
- Kosketus ei valehtele. Podcast. Arvolatamaamo. Yle Areena.
Hakusanat: aistit, aistiryhmät, aistimuistelu, muistivirike, muistiheräte, tuntoaisti, tuntoharjoitus, tuntopeli, sensorinen integraatio, multisensorinen toiminta, näkövammaisten ryhmät, tunnustelupeli, aistimodulaatio