Yhdyssanavisat

Yhdyssanavisat-sivulla on jaossa kuvavisat kolmesta aiheesta: eläimistä, ihmisistä ja esineistä. Kaikista aiheista on erilaisia versioita, joista voi valita ryhmälle sopivan. Sivun loppupuolelta löytyy mm. pantomiimikortteja ja sanajonotehtäviä.


Yhdyssanavisat, kuva + kuva.

Yhdyssanavisat

Sopivan visan valinta

Kun visan näyttää näytöllä tai valkokankaalla, koko ryhmä saa arvuutella oikeaa sanaa yhdessä. Silloin tietyn yhdyssanan muodostavat kuvat ovat jo esillä, joten visa on melko helppo. Vastaava visa syntyy, kun leikkaa tulostettavat kuvat valmiiksi pareiksi.

Tulostettavassa visassa voi valita pelkät kuvat, pelkät sanat tai kortit, joissa on molemmat. Pelaaminen on helpointa korteilla, joissa on sekä kuva että sana.

Useimmilla ryhmillä toimii kortit, joissa on pelkät kuvat. Kuvien määrän voi valita ryhmän taitojen mukaan. Toimiva määrä voi olla kolmesta yhdistettävästä parista koko sarjaan. Mukavampaa on keksiä ratkaisuja pareittain tai pienessä ryhmässä.

Mielikuvitus lentoon!

Ryhmä saattaa keksiä omia, parempia yhdistelmiä tai yhdyssanoja. Hieno juttu! Ryhmälle voi myös antaa tehtäväksi keksiä lisää vastaavia sanoja vaikka seuraavaksi kerraksi.


Mikä eläin -yhdyssanavisat, esimerkki piikki + sika.

Mikä eläin? -visat

Visa 1

Visa 2

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä mielikuvituseläimiä. Esimerkiksi parit voivat keksiä uuden eläimen, piirtää eläimen sille luontaisessa ympäristössä, keksiä mitä se syö, miten se lisääntyy ja niin edelleen. Lopuksi jokainen pari voi esitellä uuden lajin ja sen ominaisuudet toisille.


Mikä esine? -visa: maitopurkin kuva + laiturin kuva.

Mikä esine? -visat

Visa 1

Visa 2

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä mielikuvitusesineitä, joille voi laatia mainoksen tai käyttöohjeet.


Millainen ihminen? -yhdyssanavisa

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä uusia ihmisiä tai asioita kuvaavia sanoja. Vaikka pareittain voi keskustella, millaista ihmistä tai mitä asiaa uusi sana kuvaa. Lopuksi jokainen pari voi esitellä keksintönsä toisille.


Yhdyssanapantomiimi

Jaa ryhmä pareihin ja pyydä ensimmäistä paria nostamaan sattumanvarainen kortti. Pantomiimissa parit esittävät kortissa lukevan yhdyssanan niin, että toinen esittää sanan alkuosaa ja toinen loppuosaa. Kumpikin esittää omaa sanaansa elein, ilmein ja liikkein yhtä aikaa. Toiset yrittävät keksiä, mikä sana on kyseessä. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Yhdyssanapantomiimi: sadetanssi, taskurapu, silmäneula

Kun idea tulee tutuksi, pareille voi tarjota tilaisuuden keksiä omia yhdyssanoja. 

Tulosta yhdyssanakortit

Vinkki: Ryhmä voi tehdä aivan omat yhdyssanakortit.


Yhdyssanajonot

Yhdyssanajono-tehtävässä on tarkoitus tehdä kaikista annetuista sanoista yhdyssanoja sisältävä jono. Yhdyssanan loppu on aina seuraavan yhdyssanan alku. Ryhmälle kannattaa näyttää mallia vaikka taululle piirtäen. Esimerkiksi sanoista kukka, ruukku, salaatti, kastike, kauha ja kuormaaja syntyy yhdyssanajono kukkaruukku + ruukkusalaatti + salaattikastike + kastikekauha + kauhakuormaaja.

Kun idea tulee tutuksi, niin ryhmä voi keksiä omia tehtäviä ja antaa niitä toisille ratkaistavaksi.

Tulostettavat tehtävät

Vinkki: Sovella tehtävä sopivaksi. Sanoja voi vähentää jonon alku- tai loppupäästä.

Nettipelin tunnus

Yhdyssanajonot nettipelinä


Keksi yhdyssana -tehtäviä

Näitä yhdyssanatehtäviä voi ratkoa yhdessä tai antaa kotitehtäväksi. Tehtävien idea on Aristoteleen kantapää -Facebook-ryhmästä.

Keksikää yhdyssanoja, joiden toinen osa on etunimi. Esimerkki: KIPINÄMIKKO

(lisää esimerkkejä: helppoheikki, tiskijukka, resupekka, parkkipirkko, pupujussi, huuliveikko, mustamaija, remonttireiska, rahasampo, lappuliisa, kylmäkalle, mehumaija, leppäkerttu, sanaseppo, heinäsirkka, sarvijaakko, taskumatti, kassialma)

Keksikää yhdyssanoja, joiden osat voivat olla kummin päin vain. Esimerkki: KAHVIPANNU PANNUKAHVI

(lisää esimerkkejä: kirjakauppa – kauppakirja, puhelinlanka – lankapuhelin, grillihiili – hiiligrilli, vesilasku – laskuvesi, kattopelti – peltikatto, kotimatka – matkakoti, leipäjuusto – juustoleipä, juhlapuku – pukujuhla, silmälasi – lasisilmä, hoitokoti – kotihoito, vuosiluku – lukuvuosi, autokauppa – kauppa-auto, kasvihuone – huonekasvi, päivämäärä – määräpäivä, päiväkoti – kotipäivä, vahtikoira – koiravahti, lintuhäkki – häkkilintu, jalkapuu – puujalka, jumppatauko – taukojumppa, paloauto – autopalo, autourheilu – urheiluauto, lavatanssi – tanssilava)


Kiitos vinkeistä Miina-Maria Laiholle, Tiina Vieraankivelle sekä aktiivisille ryhmiin osallistujille!

Hakusanat: yhdyssanatehtäviä, yhdyssanavisailua, yhdyssanapantomiimi, pantomiimitehtäviä, aivojumppa, sanaleikkejä, äidinkieli, virkistystä aivoille, hauskoja tehtäviä ryhmille