Yhdyssanavisat

Yhdyssanavisat-sivulla on aivojumppatehtäviä, joiden avulla voi samalla tutustua yhdyssanoihin ja leikitellä suomen kielellä.

  • Yhdyssanavisat: Kaksi kuvaa muodostaa sanan. Kuvavisoja on neljästä aiheesta: eläimistä, esineistä, ihmisistä ja paikoista. Kaikista aiheista on erilaisia versioita, joista voi valita ryhmälle sopivan.
  • Mikä sana yhdistää? -visat: Keksi kolmea sanaa yhdistävä sanan alku tai loppu.
  • Pantomiimikortit: Toinen parista esittää yhdyssanan alkuosaa ja toinen loppuosaa.
  • Yhdyssanajonot: Annetuista sanoista muodostetaan jono, esim. tuuli + sähkö + sanoma + lehti.

Yhdyssanavisat, kuva + kuva.

Yhdyssanavisat

Sopivan visan valinta

Kun visan näyttää näytöllä tai valkokankaalla, koko ryhmä saa arvuutella oikeaa sanaa yhdessä. Silloin tietyn yhdyssanan muodostavat kuvat ovat jo esillä, joten visa on melko helppo. Vastaava visa syntyy, kun leikkaa tulostettavat kuvat valmiiksi pareiksi.

Tulostettavassa visassa voi valita pelkät kuvat, pelkät sanat tai kortit, joissa on molemmat. Pelaaminen on helpointa korteilla, joissa on sekä kuva että sana.

Useimmilla ryhmillä toimii kortit, joissa on pelkät kuvat. Kuvien määrän voi valita ryhmän taitojen mukaan. Toimiva määrä voi olla kolmesta yhdistettävästä parista koko sarjaan. Mukavampaa on keksiä ratkaisuja pareittain tai pienessä ryhmässä.

Mielikuvitus lentoon!

Ryhmä saattaa keksiä omia, parempia yhdistelmiä tai yhdyssanoja. Hieno juttu! Ryhmälle voi myös antaa tehtäväksi keksiä lisää vastaavia sanoja vaikka seuraavaksi kerraksi.

Vinkki: Yhdyssanavisojen kortteja voi hyödyntää sananselitys- tai kuvanselityspeleissä.


Mikä eläin -yhdyssanavisat, esimerkki piikki + sika.

Mikä eläin? -visat

Visa 1

Visa 2

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä mielikuvituseläimiä. Esimerkiksi parit voivat keksiä uuden eläimen, piirtää eläimen sille luontaisessa ympäristössä, keksiä mitä se syö, miten se lisääntyy ja niin edelleen. Lopuksi jokainen pari voi esitellä uuden lajin ja sen ominaisuudet toisille.


Mikä esine? -visa: maitopurkin kuva + laiturin kuva.

Mikä esine? -visat

Visa 1

Visa 2

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä mielikuvitusesineitä, joille voi laatia mainoksen tai käyttöohjeet.


Millainen ihminen? Kuva kirjasta + kuva toukasta.

Millainen ihminen? -visat

Millainen ihminen? -visat vaativat laajempaa sanavarastoa kuin aikaisemmat yhdyssanavisat.

Visa 1

Visa 2

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä uusia ihmisiä tai asioita kuvaavia sanoja. Vaikka pareittain voi keskustella, millaista ihmistä tai mitä asiaa uusi sana kuvaa. Lopuksi parit voivat esitellä keksintönsä.


Mikä paikka? -visa: kaksi kuvaa, toisessa kaloja ja toisessa joki.

Mikä paikka? -visat

Mikä paikka? -visat ovat helpompia, jos Suomen kunnat ja Helsinki ovat tuttuja. Näyttöversiossa paikkojen nimet voi keksiä ilman aikaisempaa osaamista.

Suomen kunnat -visat

Helsinki-visat


Mikä sana yhdistää? -visa: paita-silmä-sääntö.

Mikä sana yhdistää? -visat

Jokaisessa tehtävässä on kolme sanaa, jotka ovat yhdyssanan alkuja tai loppuja. Tarkoituksena on keksiä, mikä sana sopii kaikkien alku- tai loppuosaksi, jotta muodostuu yhdyssanoja. Ryhmä saattaa keksiä jonkin muunkin sanan, jota ehdotan ratkaisuksi. Luovuus on sallittu!

Jokaisessa sarjassa on 15 tehtävää joko yhdellä tai kahdella vihjeellä. Kahden vihjeen visa on helpompi.

Visa 1 (arvaa alku)

Visa 2 (arvaa alku)

Visa 3 (arvaa alku)

Visa 4 (arvaa loppu)

Visa 5 (arvaa loppu)


Yhdyssanapantomiimi: esimerkkejä korteista: nenäapina + pellehyppy + korvamato.

Yhdyssanapantomiimit

Jaa ryhmä pareihin ja pyydä ensimmäistä paria nostamaan sattumanvarainen kortti. Pantomiimissa parit esittävät kortissa lukevan yhdyssanan niin, että toinen esittää sanan alkuosaa ja toinen loppuosaa. Kumpikin esittää omaa sanaansa elein, ilmein ja liikkein yhtä aikaa. Toiset yrittävät keksiä, mikä sana on kyseessä. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Kun idea tulee tutuksi, pareille voi tarjota tilaisuuden keksiä omia yhdyssanoja.

Tulosta yhdyssanakortit

Vinkki: Ryhmä voi tehdä aivan omat yhdyssanakortit vaikka kotitehtävänä.


Yhdyssanajonot: käsi-mehu-linko-sukka-jarru.

Yhdyssanajonot

Yhdyssanajono-tehtävässä on tarkoitus tehdä kaikista annetuista sanoista yhdyssanoja sisältävä jono. Yhdyssanan loppu on aina seuraavan yhdyssanan alku. Ryhmälle kannattaa näyttää mallia vaikka taululle piirtäen. Esimerkiksi sanoista kukka, ruukku, salaatti, kastike, kauha ja kuormaaja syntyy yhdyssanajono kukkaruukku + ruukkusalaatti + salaattikastike + kastikekauha + kauhakuormaaja. 

Kun idea tulee tutuksi, niin ryhmä voi keksiä omia tehtäviä ja antaa niitä toisille ratkaistavaksi.

Tulostettavat tehtävät

Vinkki: Sovella tehtävä sopivaksi. Sanoja voi vähentää jonon alku- tai loppupäästä.


Nettipelin tunnus

Yhdyssanajonot nettipelinä


Keksi yhdyssana -tehtäviä

Näitä yhdyssanatehtäviä voi ratkoa yhdessä tai antaa kotitehtäväksi. Tehtävien idea on Aristoteleen kantapää -Facebook-ryhmästä.

Keksikää yhdyssanoja, joiden toinen osa on etunimi. Esimerkki: KIPINÄMIKKO

(lisää esimerkkejä: helppoheikki, tiskijukka, resupekka, parkkipirkko, pupujussi, huuliveikko, mustamaija, remonttireiska, rahasampo, lappuliisa, kylmäkalle, mehumaija, leppäkerttu, sanaseppo, heinäsirkka, sarvijaakko, taskumatti, kassialma)

Keksikää yhdyssanoja, joiden osat voivat olla kummin päin vain. Esimerkki: KAHVIPANNU PANNUKAHVI

(lisää esimerkkejä: kirjakauppa – kauppakirja, puhelinlanka – lankapuhelin, grillihiili – hiiligrilli, vesilasku – laskuvesi, kattopelti – peltikatto, kotimatka – matkakoti, leipäjuusto – juustoleipä, juhlapuku – pukujuhla, silmälasi – lasisilmä, hoitokoti – kotihoito, vuosiluku – lukuvuosi, autokauppa – kauppa-auto, kasvihuone – huonekasvi, päivämäärä – määräpäivä, päiväkoti – kotipäivä, vahtikoira – koiravahti, lintuhäkki – häkkilintu, jalkapuu – puujalka, jumppatauko – taukojumppa, paloauto – autopalo, autourheilu – urheiluauto, lavatanssi – tanssilava)


Tietoa yhdyssanoista

  • Yhdyssana on kahden tai useamman itsenäisen sanan muodostama, yhtä käsitettä ilmaiseva sana. Yhdyssanoissa on useimmiten kaksi osaa, ensin määriteosa ja sen jälkeen perusosa. Lisätietoa on Kielikellon artikkelissa Yhdyssanat.
  • Kielitoimiston ohjepankki: Yhdyssana vai ei?

Kiitos vinkeistä Miina-Maria Laiholle, Tiina Vieraankivelle sekä aktiivisille ryhmiin osallistujille!

Hakusanat: hauskoja yhdyssanatehtäviä, visailua lasten ja vanhusten ryhmille, pantomiimitehtäviä, suomen kielen ja yhdyssanojen opettelua hauskalla tavalla, sanaleikkejä muistisairaille henkilöille, hauskaa aivojumppaa vanhusten viriketoimintaan, virkistystä aivoille, hauskoja tehtäviä ryhmille