Yhdyssanavisat

Mitä yhdyssanoja syntyy sanoista sohva, kissa, peruna ja kahvi? Nyt on jaossa yhdyssanavisat kahdesta aiheesta: eläimistä ja ihmisistä. Molemmista aiheista on erilaisia versioita, joista voi valita ryhmälle sopivan.

Sopivan visan valinta

Kun visan näyttää näytöllä tai valkokankaalla, koko ryhmä saa arvuutella oikeaa sanaa yhdessä. Silloin tietyn yhdyssanan muodostavat kuvat ovat jo esillä, joten visa on melko helppo. Vastaava visa syntyy, kun leikkaa tulostettavat kuvat valmiiksi pareiksi.

Tulostettavassa visassa voi valita pelkät kuvat, pelkät sanat tai kortit, joissa on molemmat. Pelaaminen on helpointa korteilla, joissa on sekä kuva että sana.

Useimmilla ryhmillä toimii kortit, joissa on pelkät kuvat. Kuvien määrän voi valita ryhmän taitojen mukaan. Toimiva määrä voi olla kolmesta yhdistettävästä parista koko sarjaan. Mukavampaa on keksiä ratkaisuja pareittain tai pienessä ryhmässä.

Mielikuvitus lentoon!

Ryhmä saattaa keksiä omia, parempia yhdistelmiä tai yhdyssanoja. Hieno juttu! Ryhmälle voi myös antaa tehtäväksi keksiä lisää vastaavia sanoja vaikka seuraavaksi kerraksi.


Mikä eläin? -yhdyssanavisat

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä mielikuvituseläimiä. Esimerkiksi parit voivat keksiä uuden eläimen, piirtää eläimen sille luontaisessa ympäristössä, keksiä mitä se syö, miten lisääntyy, ja niin edelleen. Lopuksi jokainen pari voi esitellä uuden lajin ja sen ominaisuudet toisille. 


Millainen ihminen? -yhdyssanavisat

Vinkki: Sanoista voi yhdistellä uusia ihmisiä tai asioita kuvaavia sanoja. Vaikka pareittain voi keskustella, millaista ihmistä tai mitä asiaa uusi sana kuvaa. Lopuksi jokainen pari voi esitellä keksintönsä toisille.


Kiitos vinkeistä Miina-Maria Laiholle, Tiina Vieraankivelle sekä aktiivisille ryhmiin osallistujille!