Yhteiset lukuhetket

Yhteiset lukuhetket -sivulla on vinkkejä lukuhetken järjestämiseen, lukusuosituksia sekä tietoa aiheeseen liittyvistä toimijoista.


Yhteiset lukuhetket

Kokoontuminen kirjan ympärille on helppoa ja luontevaa. Yhteiset lukuhetket voivat olla joko etukäteen suunniteltuja tai spontaaneja. Päivätoiminnassa tai palvelutalossa kirjaan voi tarttua, kun sopiva hetki tulee työpäivän aikana. Opiskelija tai vapaaehtoinen voi aloittaa tutustumisen uusiin ihmisiin kirja kädessä ja yhteinen kieli löytyy. Lukija, joka lukee vieraskielistä tekstiä, voi harjoittaa samalla omaa kielitaitoaan.

Joskus selkokirja on paras vaihtoehto. Kaikkien kuuntelijoiden on helpompi pysyä mukana. Selkeät lauseet ja tutut sanat auttavat ymmärtämään, vaikka kuulo olisi heikentynyt tai osa sanoista kadoksissa. Selkotekstin lyhyet rivit auttavat myös lukijaa pitämään pieniä taukoja sopivissa kohdissa.

Lukevan ihmisen ääni rauhoittaa. Kahdenkeskinen lukuhetki hoitaa levotonta mieltä ja auttaa unettomuuteen – ilman lääkkeitä.

Jakamista ja uusia ajatuksia

Jokaisella on oikeus nauttia kirjallisuudesta: seikkailla, matkustaa, hankkia tietoa ja kokea elämyksiä. Kirjat lähentävät ihmisiä – kiinnostava tarina tai omaa elämää koskettava arkinen historia saa kuuntelijat kertomaan omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Tutustuminen ja vertaistuen antaminen tapahtuvat kuin itsestään. Lisäksi lukuhetki tarjoaa mahdollisuuden tarkastella asioita eri näkökulmista.

Jos lukupiiri kokoontuu säännöllisesti, lukuhetkien aikana ryhmän keskustelua voi ohjata pintaa syvemmälle. Runojen, novellien ja tositarinoiden kautta voi vaikeista asioista keskustella hienovaraisesti, yleisellä tasolla. Sosiaalisten tarinoiden avulla ryhmä voi oppia sosiaalisia taitoja.

Kotoisa lukuhetki

Monelle meistä on lapsena luettu ääneen. Kuunteleminen tuntuukin monista yhä edelleen kotoisalta ja rauhoittavalta. Lisää kotoisuutta luo viihtyisä tila kuten lukunurkkaus. Mukavat tuolit ja jalkalampun valo houkuttelevat oleilemaan. Sohvalle tai nojatuoliin voi käpertyä villaviltin suojaan. Kuunteleminen ja käsityöt sopivat hyvin yhteen. Esillä voi olla vaikka lankakeriä ja virkkuukoukkuja.

Rauhallinen, kaiuton tila auttaa keskittymään ja kuulemaan. Heikosti kuulevia ihmisiä auttaa, jos he näkevät lukijan kasvot. Tähän voi vaikuttaa istumapaikan valinnalla ja valaistuksella. Tekstiin liittyvät esineet toimivat virikkeinä varsinkin muistelussa.

Hyvää luettavaa

Novellit, runot, vitsit ja muut lyhyet tekstit toimivat paremmin kuin pitkät, jos osallistujien lähimuisti on heikentynyt tai keskittyminen vaikeaa. Ennestään tuttu ryhmä voi kertoa toiveensa etukäteen. Jos ryhmä ei ole tuttu, voi suosia myönteisiä mielikuvia herättäviä sisältöjä sekä huumoria.

Lukuhetkeen kannattaa valita kirja, joka saa kaikki pysymään mukana. Useampi kuin joka kymmenes suomalainen tarvitsee selkokieltä. Selkokielestä hyötyvät ihmiset, joilla on esimerkiksi muistisairaus, afasia, heikko lukutaito, kuulo tai näkö.

Tärkeä osa lukuhetkeä on keskustelu, mutta sitä ei aina synny itsestään. Silloin lukija voi herättää keskustelua kysymyksin, jotka nostavat esiin kuuntelijoiden mielipiteitä ja kokemuksia. Helpointa on valita luettavaksi sellainen kirja, johon liittyy kysymyksiä, kuvia ja tehtäviä.


Lukuehdotuksia aikuisille

Selkosanomat

Selkosanomat-verkkolehti on maksuton. Artikkelit voi lukea tai kuunnella. Lehti ilmestyy myös ruotsiksi nimellä Lätta Bladet.

Maistuvat klassikkotuotteet -selkokirjan kansikuva.

Maistuvat klassikkotuotteet

Maistuvat klassikkotuotteet -kirja kertoo pitkäikäisistä, suomalaisista elintarvikkeista ja kuljettaa samalla ajatukset omiin kokemuksiin ja aistimuksiin. Kirjaa täydentää pelaamiseen ja muisteluun sopivat Klassikkotuotekortit.

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku -kirjassa on 22 teemaa. Jokaisen teeman lopussa on kysymyksiä pohdittavaksi ja keskusteltavaksi. Lisää kysymyksiä löytyy ohjaajan oppaasta. Ohjaajan opas sisältää myös vinkkejä netissä olevista aineistoista sekä hakusanoja, joilla voi hakea lisää materiaalia.

Hiihto ennen ja nyt

Hiihto ennen ja nyt -kirjaan liittyy kuvasarja sekä ohjaajalle tarkoitettu ohje, jossa on jokaiseen lukuun liittyviä kysymys- ja kuvaehdotuksia sekä linkkivinkkejä.

Pyöräily ennen ja nyt

Pyöräily ennen ja nyt -kirjaan liittyy kuvasarja sekä ohjaajalle tarkoitettu ohje, jossa on jokaiseen lukuun liittyviä kysymys- ja kuvaehdotuksia sekä linkkivinkkejä.

Pieni hiljainen mies

Selkonovellikokoelma sisältää kahdeksan kertomusta tavallisista miehistä. He tekevät ahkerasti töitä ja ovat usein arkipäivän sankareita. Nainen on tietysti tärkeä osa miehen maailmaa. Kertomuksissa on huumoria, joka kumpuaa arkipäivän hauskoista sattumuksista. Pieni hiljainen mies -kirja ja siihen liittyvät tehtävät löytyvät Opikkeen verkkokaupasta.

Suomi-sarja

Tulostettava Suomi-sarja on tarkoitettu yhteisiin lukuhetkiin. Sarjan jokainen osa sisältää otteita Oppimateriaalikeskus Opikkeen julkaisemista selkokirjoista, ohjeen ohjaajalle sekä kysymyksiä, tehtäviä ja kuvia.

Käsinkosketeltavat muistot

Lyhyet tekstit, kysymykset, kuvat ja käsityövinkit sopivat toiminnalliseen lukuhetkeen. Teemallisia muisteluaineistoja on kolme: Lapsuuden lelut ja leikit, Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen sekä Muistoja kansakoulusta.

Museoiden aarteita

Lyhyet tekstit, kysymykset ja selkeät kuvat sopivat toiminnalliseen lukuhetkeen. Kiinnostaako ryhmää Kahvimuseon aarteet vai Apteekkimuseon aarteet?

Hyvä päivä

Lyhyet selkokieliset novellit on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat nähdä joka päivässä jotain hyvää. Hyvä päivä -kirja ja siihen liittyvät tehtävät löytyvät Opikkeen verkkokaupasta.

Kierrän vuoden

Kierrän vuoden -kirjan selkokieliset runot seurailevat vuoden kulkua ja ne on ryhmitelty kuukausittain. Kirjan lopussa on jokaiseen runoon liittyviä kysymyksiä, jotka toimivat ajatusten ja keskustelun virittäjinä.

Paimentyttö

Millaista elämä oli Suomessa 1800-luvun lopussa? Siitä kertoo Ida Paimentyttö-kirjassa. Ida on nuori ja köyhä tyttö, joka asuu yksin maalla.

Lisää vinkkejä

Selkokeskus on koonnut ilmaiset selkokieliset verkkojulkaisut omille sivuilleen.


Lukuiloa kaikille


Minä luen sinulle -kampanja

Minä luen sinulle -kampanja järjestetään kerran vuodessa, helmikuussa. Kampanja tuo yhteen maahanmuuttajia ja iäkkäitä suomalaisia yhteisten lukuhetkien merkeissä. Kampanjaan voivat osallistua vanhus- ja vammaistyön yksiköt, monikulttuurisuustyön toimijat ja suomen kielen opiskelijat.

Kampanjalla on eri teema joka vuosi. Lukuhetkien aikana vanhus- ja vammaistyön yksiköissä luetaan selkokielistä kirjallisuutta ja uutisia.

Kampanjan järjestävät Selkokeskus ja Valli ry osana Yhdessä-toimintaa. Lisätietoa ja ilmoittautuminen löytyvät kampanja-sivuilta, kun kampanja on käynnissä.


Hakusanat: lukemista ryhmätoimintaan, selkoryhmät, Minä luen sinulle -kampanja, lukuhetken järjestäminen, helppoa tekemistä vanhuksille, ajanvietettä palvelutaloihin, selkokielinen kirjallisuus, selkokirjat, lukemista viriketoimintaan, ideoita ryhmätoimintaan