Ystäväkirjat ja värssyt

Ystäväkirjat ja värssyt -sivulla on tulostettavia ystäväkirjojen sivuja, värssyjä ja kiiltokuvien kuvia. Ystäväkirjat ja värssyt sopivat varsinkin tutustumiseen, muisteluun, ystävyyden syventämiseen ja ystävänpäivän viettoon.

Muistovihkoja ja Ystäväkirjoja


Värssyt ja muistolauseet

Ruusuja poimin, kukkia kannan, kauneimmat niistä sinulle annan

Monille meistä muistovihkon, kiiltokuvakirjan tai värssykirjan täyttäminen on tuttua nuoruusvuosilta. Varsinkin 30–60-luvuilla syntyneillä tytöillä oli muistovihko, johon luokkatovereilta ja opettajilta pyydettiin värssyjä. Kaikki osasivat ulkoa muutaman tavallisimman runon tai värssyn. Monet värssyt liittyivät ystävyyteen tai hyvän onnen toivottamiseen. Myös aiheiden isänmaallisuus ja uskonnollisuus oli tavallista. 

Kiiltokuvat kirjan omistaja liimasi valmiiksi tai kirjoittaja valitsi kuvan omasta kokoelmastaan. Liimapuikkona käytettiin keitettyä, halkaistua perunaa. Kiiltokuvien aiheina oli usein kukka-asetelmia, enkeleitä, eläimiä, tyttöjä ja poikia. Siisti käsiala oli myös tärkeää. 

Ryhmälle voi muistin virkistykseksi tulostaa vanhoja ja tuttuja värssyjä. Niistä ja kiiltokuvista voi tehdä kortteja, joita voi postittaa ystävälle tai hänelle, joka ei tällä kerralla päässyt osallistumaan ryhmään.

Värssyjä ja kiiltokuvia

Vinkki: Kysy ryhmältä, millaisia värssyjä osallistujat muistavat. Jos jollakulla on oma muistokirja tai kiiltokuvakokoelma tallella, sen voi pyytää tuomaan seuraavaan tapaamiseen. 


Ystäväkirjat

Ohjeiden mukaan täytettävät ystäväkirjat korvasivat vähitellen muistokirjat 60- ja 70-luvulla. Ystäväkirjaa voi käyttää ryhmissä tutustumiseen tai ystävyyden syventämiseen. 

Alla on muutama erilainen ystäväkirja-vaihtoehto. Perinteinen ystäväni-kirja mukailee tavallista 50-60-luvun ystäväni-kirjaa. Ystävystymisen vihkosta on kaksi vaihtoehtoa. Täyttäjä voi vastata avoimiin kysymyksiin tai valita valmiista vaihtoehdoista. 

Ystäväkirjan sivua voi täyttää parin kanssa keskustellen. Sivun voi  antaa myös kotitehtäväksi tapaamisten välillä. Jos ryhmä haluaa, jokaiselle voi kopioida koko ryhmän ystäväkirjan sivut.

Perinteinen ystäväni-kirja

Ystävystymisen vihkonen

Esimerkkisivu

Esimerkkisivu Ystävystymisen vihkosesta


Vinkkejä

Hakusanat: ystäväkirjat, ystäväni-kirja, värssykirja, muistokirjat, kiiltokuvat, kiiltokuvavihko, värssyt, runot, lorut, muistelu, sanataide, ystävänpäivä