Muistokirjat ja värssyt

Muistokirjat ja värssyt -sivulla on

 • tietoa muistokirjoista
 • värssyjä aihepiireittäin
 • verser på svenska
 • tulostettavia kiiltokuva-arkkeja
 • tulostettavia värssytauluja
 • ystäväkirjojen sivuja.

Nostalgiset muistokirjat ja ystäväkirjat sekä uudet ja vanhat värssyt sopivat tutustumiseen, muisteluun, ystävyyden syventämiseen ja ystävänpäivän viettoon.

Vanhoja värssyjä voi kirjoittaa myös onnittelukortteihin ja pakettikortteihin.

Ruususilla, kukkasilla
olkoon tiesi peitetty.
Minultakin yksi ruusu
olkoon sinne heitetty.


Muistovihkoja ja Ystäväkirjoja

Muistokirjaperinne

Monille meistä muistovihkon, kiiltokuvakirjan tai värssykirjan täyttäminen on tuttua nuoruusvuosilta. Varsinkin 30–60-luvuilla syntyneillä tytöillä oli muistovihko, johon luokkatovereilta ja opettajilta pyydettiin värssyjä. Kaikki osasivat ulkoa muutaman tavallisimman runon tai värssyn. Monet värssyt liittyivät ystävyyteen tai hyvän onnen toivottamiseen. Myös aiheiden isänmaallisuus ja uskonnollisuus oli tavallista. 

Kiiltokuvat kirjan omistaja liimasi valmiiksi tai kirjoittaja valitsi kuvan omasta kokoelmastaan. Liimapuikkona käytettiin keitettyä, halkaistua perunaa. Kiiltokuvien aiheina oli usein kukka-asetelmia, enkeleitä, eläimiä, tyttöjä ja poikia. Jos kiiltokuvia ei ollut, niin kuva piirrettiin. Siisti käsiala oli myös tärkeää. 

Tietoa muistokirjaperinteestä

Vinkki: Jos jollakulla on oma muistokirja tallella, sen voi pyytää tuomaan näytille. 


Ruusuja poimin, kukkia kannan, kauneimmat niistä sinulle annan

Vanhoja värssyjä 

Ryhmälle voi muistin virkistykseksi tulostaa vanhoja ja tuttuja värssyjä. Värssyt sopivat myös onnittelukortteihin, kirjeisiin, vieraskirjoihin ja kukkakimppujen kortteihin.

Valitse vaikka ryhmän kanssa sopiva aihe ja tulosta tiedosto. Löytääkö ryhmäsi tuttuja värssyjä? Monista värssyistä on olemassa erilaisia versioita. Onko joku oppinut värssyn toisin sanoin?

Värssyjä aihepiireittäin


Glansbild och vers: Rosor är röda violer är blå smultron är söta och du likaså.

Minnesböckernas verser

Seden att ha minnesalbum har under 1900-talet varit mycket populär bland finlandssvenska flickor. En del verser har översatts från svenska till finska. ”Tänk på mig när loppan biter dig” lyder åter: ”Kun kirppu puree sinua niin muista silloin minua.” Versen är på finska känd över hela landet sedan 1880-talet.

Minnesverser på svenska

Vill ni veta mera om minnesböcker? Jag rekommenderar Carola Ekrems bok Lev lycklig, glöm ej mig! – Minnesböckernas historia.


Kiiltokuvaenkeleitä.

Vanhoja kiiltokuvia

Värssyistä ja kiiltokuvista voi tehdä kortteja, joita voi postittaa ystävälle tai hänelle, joka ei tällä kerralla päässyt osallistumaan ryhmään.

Vinkki: Jos jollakulla on kiiltokuvakokoelma tallella, sen voi pyytää tuomaan seuraavaan tapaamiseen. 


Muistovärssyjä tauluina

Nostalgiset värssytaulut sopivat vaikka palvelukeskuksen seinälle tai käytävälle, erityisesti ystävänpäivänä. Taulujen äärellä voi muistella, millaisia värssyjä kouluajoilta jäi mieleen.

Muistokirjataulut-tiedostossa on näyttelyn nimitaulu ja kuvia muistokirjoista. Jokaisessa Värssytaulut-tiedostossa on kuusi taulua. Tulosta sivut A4-kokoisena ja valitse tulostusasetuksista sovita sivulle / fit to page. Jos haluat tehdä ryhmän kanssa kortteja, voit tulostaa kaksi Värssytaulut-kuvaa sivua kohti.

Tulostettavat tiedostot

Vinkki: Tauluja voi katsoa yhdessä myös näytöltä tai valkokankaalta ja pyytää halukkaita lukemaan niitä ääneen.


Ystäväkirjat

Ohjeiden mukaan täytettävät ystäväkirjat korvasivat vähitellen muistokirjat 60- ja 70-luvulla. Ystäväkirjaa voi käyttää ryhmissä tutustumiseen tai ystävyyden syventämiseen. 

Alla on muutama erilainen ystäväkirja-vaihtoehto. Perinteinen ystäväni-kirja mukailee tavallista 50-60-luvun ystäväni-kirjaa. Ystävystymisen vihkosta on kaksi vaihtoehtoa. Täyttäjä voi vastata avoimiin kysymyksiin tai valita valmiista vaihtoehdoista. 

Ystäväkirjan sivua voi täyttää parin kanssa keskustellen. Sivun voi  antaa myös kotitehtäväksi tapaamisten välillä. Jos ryhmä haluaa, jokaiselle voi kopioida koko ryhmän ystäväkirjan sivut.

Perinteinen ystäväni-kirja

Ystävystymisen vihkonen

Esimerkkisivu

Esimerkkisivu Ystävystymisen vihkosesta


Värssyt, runot ja lorut lyhyesti

Värssy eli säkeistö tarkoittaa kahden tai useamman säkeen muodostamaa kokonaisuutta. Esim. Enkeli lentää liihottaa, onnea sinulle toivottaa.

Runo on tavallisesti lyhyt ja säejakoa noudattava rytmiin, soinnullisuuteen ja kielikuviin perustuva kaunokirjallinen tuote.

Loru on näppäräsanainen, usein ajatukseton hoku, hokema. Esim. Liru laru loru, oli turha poru, ratki riidaksi muuttuu.

Tietoa muistokirjoista

 • Muistokirjan tarina – albuminlehtiä ja muistovärssyjä vuosien takaa (kirja)
 • Ruusuja poimin – kokoelma vanhoja muistovärssyjä (kirja)
 • Muistoksi minulta! – kiiltokuvia ja muistovärssyjä aikojen takaa (kirja)
 • Muistoa minulta pyysit… (kirja)
 • Sotilasmuistoja. Soffaproffa Raino Virtasen muistokirja.

Tietoa kiiltokuvista

Värssyjä netissä

Positiivareiden värssypankki. Positiivarit.fi.


Hakusanat: Muistokirjat ja värssyt, ystäväkirjat, ystäväni-kirja, värssykirja, muistokirjat, muistovihkot, kiiltokuvat, kiiltokuvavihko, muistoruno, keräilykirja, ystäväkirja tai kaverikirja, värssypankki, onnittelurunot, onnitteluvärssyt, runoja ystävälle, runoja kortteihin, muistelu, sanataide, nostalgia, ystävänpäivä, minnesalbum, stambok, minnesbok, minnesböcker, minneshälsningar, verser till en vän, dikter till alla hjärtans dag, verser om vänskap