Julkiset veistokset

Mikä sen veistoksen nimi olikaan? Kuka sen teki? Missä se olikaan?

Julkiset veistokset ja monumentit tarjoavat monia mahdollisuuksia keskusteluun, visailuun ja liikuntaan. Samalla julkiset veistokset ja paikkakunnat tulevat tutummaksi.

Voit tulostaa valmiita juttuja Helsingin veistoksista, mutta ideoita voi soveltaa eri paikkakunnilla. Pystibongaajan vihko sopii joka paikkaan. Hienoja veistostietopankkeja löytyy nykyään monien kaupunkien sivuilta.

Veistoksista otetut kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Kuvien käyttö perustuu tekijänoikeuslain (1961/404) 25 §:ään.


Kuvat ja tiedot pareiksi

Kerää lähiseudulta 12–24 veistoksen kuvaa, teosten nimet ja tekijät. Voit valita veistoksia esimerkiksi tietyltä alueelta tai aikaväliltä. Kuvissa voi olla koko veistos tai jokin yksityiskohta. Tee kortit, joissa veistosten kuvat ja tiedot ovat erikseen. Helsingin veistosvisa ja patsasvisa löytyvät jo. 

Tulosta Helsingin visat

Jaa kortteja pienille ryhmille, ja pyydä yhdistämään tieto ja kuva. Jos tehtävä tuntuu vaikealta, voit antaa vinkkejä. Kun korttipareja on syntynyt, tutustukaa yhdessä veistoksiin vaikka HAMin Julkiset veistokset -sivustolla.

Vinkki: Jos kuvaat veistoksia itse, rajaa kuva niin, että mahdollinen veistoksen nimi ei näy. Patsasvisan kortit käyvät myös patsaspantomiimiin. Korttien ainoa ero on se, että veistosten nimet on poistettu kuvista.

Ylen Uutisten veistosvisa toimii näytöllä tai valkokankaalla: Testaa, tunnistatko nämä veistokset


Patsastelua pantomiimina

Kerää ja tulosta 12–24 ihmistä esittävän veistoksen kuvaa, kaksi kuvaa kutakin. Kiinnitä toiset kuvat seinälle tai levitä pöydälle. Pidä toiset kuvat nipussa kädessäsi.  Anna jokaisen osallistujan vetää kädestäsi yksi kuva, jota hän ei näytä muille. Kukin esittää vuorollaan saamaansa veistosta ja muut arvaavat, mikä veistos on kyseessä.

Tulosta Helsingin patsaat

Vinkki: Valitse sellaiset patsastelukuvat, että asennot onnistuvat kaikilta. Monet seisovat asennot voi esittää pantomiimina myös istuen. Silloin kannattaa istua ringissä niin, että pöytä ei ole edessä.


Liikuttava veistoskierros

Kerää tietoa tietyn alueen veistoksista ja suunnittele reitti. Voitte antaa kierroksen aikana veistoksille tähtiä ja laskea lopuksi kisan voittajan. Veistokset voi kuvata ja viedä toisetkin kierrokselle kuvien avulla. Kierroksen voi järjestää myös virtuaalisesti videotykin, tietokoneen ja verkkopalvelujen avulla. Näin voi matkailla myös muilla paikkakunnilla.

Kesätehtäväksi ryhmälle voi antaa Veistoskierroksen. Veistosten tiedoista voi koota pienen vihkon, ja halukkaat voivat käydä omatoimisesti kierroksella. Samalla vihkoon voi  kirjoittaa päivämäärän ja oman mielipiteensä muistiin.

Vapaata veistoskierrosta varten voi tulostaa Pystibongaajan vihkon. Siihen veistoksen voi piirtää muutamalla viivalla ja kirjoittaa sen herättämiä ajatuksia. Jos annat tehtävän kesäksi, kannattaa syksyllä tutustua löytöihin yhdessä.

Tulosta vihkot

Vinkki: Pystibongaajan vihko on helppo tulostaa 2-puoleisena, koska ei haittaa kummin päin sisäsivu tulee. Taita vain tuloste kahtia.


Tietoa paikkakuntien veistoksista

Monet kaupungit ovat koonneet tietoa ja kuvia veistoksista verkkosivustolle. 

Espoo: Veistoksia ja muistomerkkejä

Helsinki: Helsingin julkiset veistokset

Helsinki: Arabianrannan taide

Hyvinkää: Julkiset veistokset

Joensuu: Julkinen taide ja muistomerkit

Jyväskylä: Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kauniainen: Julkiset veistokset

Keuruu: Muistomerkit

Loimaa: Julkisia veistoksia

Mänttä: Julkiset veistokset

Nurmijärvi: Julkiset veistokset ja muistomerkit 

Oulu: Veistoshaku

Raisio: Julkiset taideteokset

Rauma: Julkiset teokset

Rovaniemi: Julkiset taideteokset

Salo: Julkiset veistokset

Tampere: Tampereen patsaat

Tampere: Julkiset veistokset ja monumentit

Turku: Turun kaupungin ulkoveistokset

Valkeakoski: Julkiset veistokset


Artikkeli päivitetty 2.8.2019

Hakusanat: materiaalia ryhmänohjaukseen, veistospantomiimi, veistoskierros, veistosvisa, Helsingin veistokset, taidetehtäviä ryhmätoimintaan, tekemistä ryhmille