Kansanlauluvisat

Kansanlauluvisat tuovat mieleen oikean laulu-potpurin. Tehtävien laulut ovat vanhoista koululaulukirjoista tuttuja, joko suomalaisia kansanlauluja tai kansakoululauluja. 

  • Laulupähkinöissä muistellaan, mikä säe on osa nimettyä laulua.
  • Tulostettavassa visassa yhdistetään laulun alkuja toiseen osaan.
  • Järjestä laulun sanat -nettipelissä etsitään sanojen oikea järjestys. 
  • Hirsipuu-nettipelissä arvaillaan laulun nimeä kirjaimia valiten.
  • Laatikkoleikki-nettipelissä arvaillaan, mihin lauluun luukuista ilmestyvät sanat kuuluvat.

Mikä säe kuuluu lauluun? A, B, C vai D.

Kansanlaulupähkinät

Kymmenen kohdan lauluvisa saa muistelemaan sanoja ja säveliä. Visan ideana on valita, sisältyykö säe a, b, c vai d kyseiseen lauluun. Parhaiten vastaus löytyy hyräilemällä.

Jos lauluvisaa ratkoo koko ryhmä, kysymykset kannattaa näyttää valkokankaalta. Parityöskentelyssä tulosteet toimivat hyvin.

Laulupähkinät näytölle tai valkokankaalle

Laulupähkinät tulosteena

Tässä oikeat vastaukset lyhyesti:
1c, 2d, 3a, 4c, 5c, 6a, 7d, 8c, 9b, 10b.


Lapsoset ketterät kotihaasta... ...koivusta oksat taittaa.

Tulostettavat kansanlauluvisat

Kun kuulet säkeen: ”Kevät toi, kevät toi muurarin”, alkaako laulu soida mielessäsi? Näissä visoissa on tarkoituksena yhdistää laulun alku toiseen osaan.

Lauluvisasta on helpompi ja vaativampi versio, mutta molemmissa laulut ovat samoja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Tiedoston viimeisellä sivulla on visan vastaukset aakkosjärjestyksessä.

Käyttöehdotus: Jaa pareille 5–10 laulun suikaleet, ja pyydä yhdistämään sanat toisiinsa. Jos jaat kaikille pareille samanlaiset suikaleet, parit voivat antaa vihjeitä toisille pareille vaikka hyräilemällä. Anna tilaa laulamiselle ja keskustelulle.


Nettipelin tunnus

Järjestä laulun sanat -nettipeli

Pelissä laulun ensimmäiset sanat raahataan oikeaan järjestykseen. Jokaisessa pelissä on 10 vanhaa ja tuttua laulua. 

Kansanlauluvisat hirsipuuna

Hirsipuu on monille lapsuudesta tuttu peli, ja nettipeliä pelataan samalla tavalla. Pelaajat ehdottavat kirjaimia. Jos kirjain sopii, se siirtyy katkoviivalle. Jos kirjain ei sovi, hirsipuuhun joutuminen lähestyy. 

Peliä voi pelata yksin tai yhdessä ryhmän kanssa. Kimppapelissä pelaajat ehdottavat kirjaimia vuorotellen. Molemmissa peleissä on 10 tehtävää.


Lauluvisat sanavihjeillä 1-6.

Kansanlauluvisa sanavihjeillä

Avatkaa luukkuja ja arvatkaa, mistä kansanlaulusta sanat ovat. Jokaisesta laulusta on kuusi sanavihjettä. Sanat eivät ole järjestyksessä.

Visan laulut kannattaa jakaa kahdelle tai kolmelle tapaamiselle. Ohjaaja voi tulostaa vastaukset itselleen.

Jos laulujen nimet eivät ole osallistujille kovin tuttuja, voit tulostaa niistä nimilistan. Listan avulla vastauksen voi kertoa myös osoittamalla.

Kansanlauluvisan linkit 1–10

Kansanlauluvisan linkit 11–20

Kansanlauluvisan linkit 21–30

Vinkki: Kaikkien laulujen sanat voi tulostaa Vahvikkeesta.


Lauluja ja laulujen sanoja netissä

  • Haluatko tulostaa ryhmälle selvät sanat? Katso, mitkä laulut löytyvät Vahvikkeesta. Vahvikkeeseen on koottu myös tietoa ja linkkejä laulukirjoista. Esimerkiksi tulostettavat laulukirjat Kansan lauluhetki 1 ja Kansan lauluhetki 2 sisältävät paljon kansanlauluja.
  • Haluaako ryhmä kuunnella eri maiden kansanlauluja? Niitä löytyy Folkcloud-sivustolta.

Pitikö ryhmäsi näistä lauluvisoista? Vastaavia lauluvisoja löytyy lisää.

Hakusanat: lauluvisa, kansanlaulupeli, kansanperinne, vanhoja suomalaisia kansanlauluja, vanhoja lauluja, nettipeli, digitaalinen peli, pelaa hirsipuuta, musiikki, kansakoululaulut, tekemistä viriketoimintaan, ideoita vanhusryhmille, musiikkimuistoja, laulutietovisa