Kansanlauluvisat

Kansanlauluvisat tuovat mieleen oikean laulu-potpurin. Tulostettavassa visassa yhdistetään laulun alkuja toiseen osaan.

Nettipeleissä arvaillaan laulun nimeä hirsipuu-peliä pelaamalla tai järjestetään laulujen ensimmäisiä sanoja oikeaan järjestykseen.


Tulostettavat kansanlauluvisat

Kun kuulet säkeen: ”Kevät toi, kevät toi muurarin”, alkaako laulu soida mielessäsi? Näissä visoissa on tarkoituksena yhdistää laulun alku toiseen osaan.

Kansanlauluvisan esimerkki: Lapsoset ketterät kotihaasta... ...koivusta oksat taittaa.

Laulut ovat vanhoista koululaulukirjoista tuttuja, suomalaisia kansanlauluja. 

Lauluvisasta on helpompi ja vaativampi versio, mutta molemmissa laulut ovat samoja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Tiedoston viimeisellä sivulla on visan vastaukset aakkosjärjestyksessä.

Esimerkki: Jaa ryhmä kahteen joukkueeseen, ja anna molemmille saman verran samoja suikaleita. Pyydä joukkueita yhdistämään laulujen alku ja loppu. Voit myös antaa vihjeitä soittamalla tai hyräilemällä. Anna tilaa laulamiselle ja keskustelulle.

Vinkkejä

  • Haluatko tulostaa ryhmälle selvät sanat? Osa laulujen sanoista löytyy Vahvikkeesta. Vahvikkeeseen on koottu myös tietoa ja linkkejä laulukirjoista. Esimerkiksi sivulta löytyvät tulostettavat laulukirjat Kansan lauluhetki 1 ja Kansan lauluhetki 2. Näissä kirjoissa on paljon kansanlauluja.
  • Haluaako ryhmä kuunnella eri maiden kansanlauluja? Niitä löytyy Folkcloud-sivustolta.

Nettipelin tunnus

Kansanlauluvisat hirsipuuna

Hirsipuu on monille lapsuudesta tuttu peli ja nettipeliä pelataan samalla tavalla. Pelaajat ehdottavat kirjaimia. Jos kirjain sopii, se siirtyy katkoviivalle. Jos kirjain ei sovi, hirsipuuhun joutuminen lähestyy. 

Peliä voi pelata yksin tai yhdessä ryhmän kanssa. Kimppapelissä pelaajat ehdottavat kirjaimia vuorotellen. Molemmissa peleissä on 10 tehtävää.

Järjestä laulun sanat -nettipeli

Pelissä laulun ensimmäiset sanat raahataan oikeaan järjestykseen. Jokaisessa pelissä on 10 vanhaa ja tuttua laulua kansakoulun laulukirjoista. 


Hakusanat: lauluvisa, kansanlaulupeli, kansanperinne, vanhoja suomalaisia kansanlauluja, vanhoja lauluja, nettipeli, digitaalinen peli, pelaa hirsipuuta, musiikki, kansakoululaulut, tekemistä viriketoimintaan, ideoita vanhusryhmille, musiikkimuistoja