Liikuntapähkinät

Liikuntapähkinät-sivulla on eritasoisia muistiharjoituksia, joita voi tehdä ryhmässä, pareittain tai itsekseen.

Bildgåtorna med motionstema finns även på svenska.


Liikuntakuvapähkinät – Bildgåtor

Mikä kuvista puuttuu – tanssi, venyttely vai naruhyppely? Tuttua aivojumppaa on kuvien, sanojen tai esineiden painaminen mieleen. Liikuntakuvapähkinät on lähimuistia harjoittava visa, jonka voi soveltaa ryhmälle sopivaksi. Visasta on helpompi ja vaativampi versio.

  • Helpommassa versiossa kuvia on 3–6.
  • Vaativammassa versiossa kuvia on 7–9.

Tuttu aivojumppa etä- ja lähiryhmiin

Lähiryhmässä kuvasarjan voi heijastaa valkokankaalle tai näyttää isolta näytöltä. Etäryhmässä kuvasarjan voi näyttää joko näyttöä jakamalla tai näyttämällä sivun kerrallaan kameralle. Kuvasarjan lajit voi aluksi käydä yhdessä läpi. 

Seuraavaksi ryhmä painaa kuvat mieleen. Ryhmää voi kannustaa keksimään yhdessä muistisääntöjä. Lopuksi ryhmä pohtii yhdessä, mikä kuva puuttuu. Mieleen painettavien kuvien määrä lisääntyy, kun kuvasarjat vaihtuvat. 

Jos haluat helpomman aivojumpan, niin Kuvia kerraten -visassa sama kuvasarja palautetaan mieleen ennen puuttuvan kuvan muistelua. 

Liikunnallinen aivojumppa

Visasta saa liikunnallisemman, kun tulostaa sivuja ja laittaa ne kauas toisistaan. Hyvällä säällä voi visailla ulkona. Toisessa paikassa kuvat painetaan mieleen ja toisessa paikassa muistellaan, mikä kuvista puuttuu. Jos kuva ei tule mieleen, joutuu palaamaan virkistämään muistiaan. Muistin tueksi voi ehdottaa lajiin sopivien liikkeiden tekoa – näin keho saa lisää liikettä ja muistaminen helpottuu.

Aivojumppa itsenäisesti

Voit tulostaa tehtävät itsekseen pohdittavaksi. Helpossa versiossa tulostetaan Paina kuvat mieleesi ja Mikä kuvista puuttuu -sivut eri puolille paperia tai eri papereille. Silloin ratkaisua voi etsiä papereita verraten.

Liikuntakuvapähkinät

Bildgåtor med motionstema


Memorera motionsbilderna -upgift.

Paina kuvat mieleesi

Tulosta tehtäviä ja jaa ryhmälle. Voit ehdottaa, että ryhmä yrittää keksiä muistisääntöjä samalla, kun painaa kuvia mieleensä. Tämän jälkeen jokainen voi kirjoittaa paperille tai muistelee parin kanssa, mitä kuvia sivulla oli. Lopuksi ryhmäläisiä voi pyytää kertomaan, millaisia muistisääntöjä he keksivät.

Paina liikuntakuvat mieleesi

Memorera motionsbilderna

Vinkki: Tehtäväpaperia voi käyttää kuvanselityspelinä tai pantomiimina. Ohjaaja tai joku ryhmästä antaa vihjeitä ja toiset yrittävät arvata, mistä kuvasta on kysymys.

 


Lisää vastaavia muistiharjoituksia löydät KUVAPÄHKINÄT-avainsanalla.

Liikuntakuvia voi käyttää myös sananselityspelinä tai pantomiiminä. Tähän tarkoitukseen sopivat liikunta-aiheiset Näyttele-kortit.

Hakusanat: liikuntapähkinät, aivojumppa, muistiharjoitus, muistitehtävä, Kimin koe, Kim-leikki, muistiharjoituksia, muistiryhmä, aivotreeni, kuvanselitys, lähimuisti, mieleen painaminen, liikunta, aivojumppaa ulkona