Maakuntakukat

Kangasvuokko, kurjenmiekka ja kissankello – Tunteeko ryhmä Suomen maakuntakukat?

Maakuntakukkavisan kortteja yhdistellessä maakuntakukkien oppiminen sujuu kuin lasten leikki. Samalla voi harjoittaa muistia. Kasvitietoa voi kartuttaa myös tutkimalla vanhoja kasvipiirroksia. Ja toki kukkien äärellä aistit ja muistot heräävät.


Maakuntakukkavisa

Maakuntakukkavisa sisältää 21 maakuntakukkaa kortteina. Jokaisesta kasvista on 2 erilaista valokuvaa, kasvin nimi ja maakunnan nimi.

Yhdistämällä kortteja voi pelata monin tavoin. Helpointa on yhdistää yksi kuva ja kukan nimi. Kukan nimi ja maakunnan nimi voi olla kiinni toisissaan. Kasvikuvaparien etsiminen saattaa kiinnostaa monia ja herättää keskustelua.

Korttien määrän voi valita ryhmän taitojen mukaan. Toimiva määrä voi olla kolmen maakuntakukan korteista koko sarjaan. Mukavampaa on keksiä ratkaisuja pareittain tai pienessä ryhmässä.

Jos maakuntakukat eivät ole ryhmälle tuttuja, niitä voi opetella vaikka keksimällä yhdessä muistisääntöjä. 


Kukkiva Suomi seinälle

Tulosta sopivan kokoisia maakuntien karttoja. Jaa jokaiselle osallistujalle tai parille yhden tai muutaman maakunnan kartta. Anna ohjeeksi kukittaa maakunta piirtäen, maalaten tai valokuvilla. Kun maakunnat ovat valmiita, kootkaa koko kukkiva Suomi seinälle. Myös koko Suomen kartan maakuntineen voi tulostaa jokaiselle väritettäväksi vaikka maakuntakukkien päävärein.

Erilaisia karttoja voi tulostaa Maakuntakartat-sivulta.

Jos ryhmä haluaa käyttää mallia piirtäessään tai maalatessaan, niin esille voi laittaa joko Maakuntakukkavisan kortteja tai vanhojen kasvikirjojen piirroksia. Myös näitä piirroksia voi yhdistää maakuntien nimiin.


Kukkakysymyksiä

Esille voi laittaa maakuntakukkien kuvia ja keskustella niiden äärellä.

  • Mitä kukkia kasvoi kotiseudullasi?
  • Mikä kukka on sinun mielestäsi kaunein?
  • Mikä kukka tuoksuu sinun mielestäsi parhaalta?
  • Oletko kerännyt kukkia koulussa kasviota varten?
  • Tuoko jokin kukka mieleen tärkeän paikan tai tapahtuman?

Maakuntakukat

Maakuntakukat valittiin valtakunnallisen maakuntakukkatoimikunnan organisoimassa äänestyksessä 80-luvun alussa. Ääniä antoivat 58 maakunta- ja paikallislehden lukijat.

Äänien lisäksi valinnassa otettiin huomioon kasvien luonnollinen levinneisyys sekä yleisyys kussakin maakunnassa. Äänestyksessä ei ollut mukana kielo eikä kevätesikko. Kielo oli jo valittu Suomen kansalliskukaksi ja Ahvenanmaa oli jo nimennyt omansa.

Suomen lisäksi maakuntakukkia on nimetty ainakin Ruotsissa. Yhdysvalloissa taas jokaisella osavaltiolla on oma nimikkokasvinsa.

Suomen maakuntakukat

Kuvia ja tietoa kukista löytyy Luontoportin sivuilta.

Ahvenanmaa: kevätesikko

Etelä-Karjala: kangasvuokko

Etelä-Pohjanmaa: maitohorsma

Etelä-Savo: pohjanlumme

Häme: sinivuokko

Itä-Uusimaa: leskenlehti

Kainuu: kanerva

Keski-Pohjanmaa: kissankello

Keski-Suomi: päivänkakkara

Kymenlaakso: kurjenmiekka

Lappi: kullero

Pohjanmaa: mesiangervo

Pohjois-Karjala: karjalanruusu

Pohjois-Pohjanmaa: suopursu

Pohjois-Savo: kotipihlaja

Satakunta: tyrni

Uusimaa: valkovuokko

Varsinais-Suomi: tammi