Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku -aineisto kertoo yhteiskunnan ja arkisen elämän tapahtumista. Samalla se kannustaa keskusteluun ja omien kokemusten jakamiseen.

50-luku oli jännittävää jälleenrakentamisen aikaa, jolloin Suomi alkoi kukoistaa. Pula-aika ja säännöstely päättyivät, rintamamiestaloja rakennettiin, koteihin saatiin sähköä ja kodinkoneita. Kauppoihin tuli uusia, värikkäitä tavaroita ja kukkaroissakin oli enemmän rahaa. Suomalaisten tähtihetkiä olivat Helsingin olympialaiset ja Armi Kuuselan valinta Miss Universumiksi.

Voit ladata digitaaliset tiedostot maksutta käyttöösi tai ostaa ne kestävinä painotuotteina.


Kirja ja ohjaajan opas

Muistoissamme 50-luku -kirjassa on 22 teemaa. Jokaisen teeman lopussa on kysymyksiä pohdittavaksi ja keskusteltavaksi. Lisää kysymyksiä löytyy ohjaajan oppaasta. Ohjaajan opas sisältää myös vinkkejä netissä olevista aineistoista sekä hakusanoja, joilla voi hakea lisää materiaalia.

Koko kirja ja opas (pdf)

Vinkki: Kysymyskortteja käyttämällä keskustelun aihe on keskustelijan kädessä, jolloin muistisairaan osallistujan on helpompi muistaa, mistä kulloinkin puhutaan. Se rentouttaa mieltä.

Kirja ja opas luku kerrallaan (pdf)

Kirja ja opas painettuna

Muistoissamme 50-luku -kirjan voi tilata 38 € hintaan Vanhustyön keskusliitosta.

Kirjan rakenne on erityisen kestävä ja kirjaan valittu synteettinen paperi kestää kostealla pyyhkimistä eikä repeydy.


Kuvapakka ja ohjaajan opas

Muistoissamme 50-luku -kuvapakkaan on koottu esineitä, jotka ovat olleet yleisesti käytössä 50-luvulla. Näihin arkisiin esineisiin liittyy paljon tunteita ja muistoja.

Kaikki kuvapakan kuvat löytyvät Vahvike-aineistopankin Kuvat-laatikosta hakusanalla Muistoissamme 50-luku (www.vahvike.fi > Kuvat). Kuvat voi tulostaa A4-kokoisina laadun kärsimättä.

Kuvapakan voi myös tilata 25 € hintaan Vanhustyön keskusliitosta. Pakkaan sisältyy 50 kpl kestäviä A5-kokoisia kortteja sekä 30-sivuinen opas.


Muistoissamme 50-luku -aineiston tekijät

Kuvapakan ja ohjaajan oppaan tekijät ovat Outi Mäki ja Kirsi Alastalo (2017).

Selkokirjan ja ohjaajan oppaan tekijät ovat Sirkka Jalonen, Pertti Rajala, Outi Mäki ja Kirsi Alastalo (2018).

Kokonaisuuden julkaisija on Vanhustyön keskusliitto ry. Kirjan tekemiseen on saatu Selkokirjallisuuden valtiontukea.


Linkit vievät Vahvike-aineistopankkiin. Vahvike on avoin, maksuton ja pysyvä aineistopankki ryhmä- ja viriketoiminnan tukemiseen.