Kahvimuseon aarteita

Kahvimuseon aarteita -sivulla on Vilkkimäen kahvimuseossa kuvattu valokuvasarja, tietoa kahvista sekä kahviaiheinen kuvabingo. Materiaalit voi tulostaa ja osan voi näyttää näytöltä tai valkokankaalta.


Kahviaiheiset valokuvat ja tietokortit

Sikuri, korvike, sakariini, Airamin termos ja Pauligin keräilykuvat – kahviaihe piristää suomalaisten keskustelua.

Kahvimuseon aarteita -aineistoon kuuluu 36 kuvan sarja sekä tieto- ja kysymyskortit. Niiden avulla voi herätellä kahvintuoksuisia muistoja sekä kannustaa ryhmää kokemusten jakamiseen. Yhdellä tapaamisella ehtii yleensä keskustella noin kymmenestä kuvasta. 

Kahvimuseon aarteita -kuvasarja on saatavissa eri muodoissa. Voit tulostaa sen A5-kokoisina kuvina tai ladata kuvat koneellesi ja teettää 10 x 15 cm -kokoisia valokuvia. Kuvat voi myös näyttää näytöltä tai valkokankaalta sekä videona YouTubesta.

Kahvimuseon aaretita -kuvia: kerma ja kermake, sikuri, suodatinpussit ja suodattimet.

Tulosta

Teetä valokuviksi

Näytä näytöltä tai valkokankaalta

Vinkki: Näytöltä tai valkokankaalta esitettävät kuvat löytyvät Vahvikkeen kuvapankista. Paina Vahvikkeen etusivulla Kuvat-laatikkoa ja kirjoita ylhäällä vasemmalla olevaan Haku-kenttään sanat Kahvimuseon aarteita. Paina lopuksi Näytä-painiketta.


Kahvibingo

Kahviaiheesta voi jutella myös pelaamisen ohessa. Kuvabingossa nostetaan kuvakortteja ja peitetään kortteja vastaavia kuvia omilta bingoalustoilta. Tarkoituksena on saada rastisuora ennen toisia pelaajia.

Kahvinbingon yhden bingoalustan kuva.

Valmistelu

  • Tulosta ja leikkaa kuvakortit.
  • Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille erilainen bingoalusta.
  • Varaa kaikille pelimerkkejä. Pelimerkit voivat olla vaikka pahvinpaloja tai korkkeja.

Kuvabingon ohjeet

  • Jokainen nostaa vuorollaan kuvakortin. Kaikki peittävät vastaavan kuvan pelimerkillä, jos se löytyy omasta bingoalustasta.
  • Kun joku saa bingon, eli rastisuoran, hän voi huutaa ”bingo” tai näyttää sovitun merkin.
  • Bingon voittajia voi palkita vaikka kahviaiheisilla sanonnoilla tai kahvilahjakortilla.

Tulostettava kahvibingo

Vinkki: Bingon pelaaminen kestää kauemmin, jos tavoitteena on täyttää kaikki ruudut.


Kahvi-aiheiset palapelit

Kukin tiedosto sisältää eri kokoisia palapelejä. Valitse palapeli, jossa on sopivasti paloja. Tulosta palapeli mieluiten väritulosteena A4- tai A3-kokoisena. Vahvalle paperille tulostaminen tai pahville liimaaminen tekevät palapelistä tukevamman. Leikkaamisesta on vinkkivideo.

Tiedoston ensimmäistä sivua voi käyttää mallina. Jos tulostat palojen lisäksi sivun, jossa näkyy palapelin reunat ja ruudukko, kokoaminen on helpompaa.

Palapelien kokoaminen on vaikeampaa, jos sekoittaa kahden palapelin palat ja kokoaa molempia rinnakkain.

Tulostettavat palapelit


Kuvasarjan esineet on kuvattu Vilkkimäen kahvimuseossa. Esineistä kertoivat Vilkkimäen kahvimuseo ry:n puheenjohtaja Simo Juvala ja sihteeri Seppo Louhivuori.

Hakusanat: kahvikuvia, muistelu, kahvimuseo, Lieto, Vilkkimäen kahvimuseo, kahvikulttuuri Suomessa, perinne, tekemistä muistiryhmille, ideoita vanhusten viriketoimintaan, muistelukuvia vanhuksille, muistelukortteja, kokoa kahvinäyttely, Pauligin Paula, sikuri, sokeritoppa, sokerisakset, kermake, kirkaste, sakariini, kahvimylly, prännäri, korvike, vastike, lisäke, Vispo, Vuokko, Melitta, Pauligin Viitoset