Kiinanpeli

Kiinanpeli on helppo oppia ja sujuva pelata 2–8 hengen ryhmissä. Pelin tavoitteena on tunnistaa samanväriset ja -muotoiset kortit sekä kerätä enemmän kortteja kuin toiset pelaajat. Ja tietysti viettää aikaa yhdessä! 


Korttien valmistaminen

Tarvitset 13 erilaista kuviokorttia ja jokaista kuviota 6 kappaletta. Kortteja on siis yhteensä 78. Tulosta kuviot paperille, kiinnitä pahville ja leikkaa. Voit myös piirtää kuviot kahdella erivärisellä tussilla suoraan pahville. 

Jos ryhmä pitää kukista, niin kuvioiden sijasta voit tulostaa kukkakortit.

Kiinanpelin ohje

Jaa kortit yhdeksään pinoon kuvapuoli ylöspäin niin, että jokaisessa pinossa on 8–9 korttia. Jos pinot ovat tarjottimella, pelin siirtäminen pelaajalta toiselle on helpompaa.

Kiinanpelin kortit 9 pinossa tarjottimella.

Kuva: Tiina Vieraankivi

Jokainen pelaaja poistaa vuorollaan kaksi korttia, joissa on samanlainen kuvio. Poistetut kortit kerätään omaan talteen. Jos samanlaisia kortteja ei ole, pelaaja siirtää jonkin pinon päällimmäisen kortin toisen pinon päälle. Tällöin vuoro siirtyy seuraavalle, vaikka esille tulisikin sopiva pari.

Korttien kerääminen jatkuu, kunnes kaikki kortit on nostettu tai pareja ei enää tule. Lopuksi voi laskea, kuka pelaajista sai kerättyä eniten kortteja.

Vinkkejä: Pelaaminen on helpompaa, jos 13 kuvion sijasta pelataan 10–11 kuviolla. Jos pelaaminen ei joltakulta aluksi suju, voi ohjaaja osoittaa hänelle toisen kortin ja neuvoa etsimään toisen samanlaisen. Muutaman kierroksen jälkeen pelin idea kirkastuu yleensä kaikille.

Ohje ja kortit


Lisää helppoja pelejä löytyy avainsanalla noppapeli. Lukuja tai laskemista vaativia pelejä ja tehtäviä löytyy avainsanalla numerot.


Kiinanpelin on ideoinut Tiina Vieraankivi. Mukana kehittämässä oli myös Miina-Maria Laiho. Pelin innoittajana toimi vanha kiinalainen peli, Mahjong. Siksi peli sai nimen Kiinanpeli.

Hakusanat: helppo peli, kiinanpeli, kukkapeli, esiopetus, esikoulu, palveluasuminen, palvelutalot, viriketuokio, päivätoiminta, pelihetki, helppo toimintatuokio, ideoita viriketoimintaan