Uuden vuoden ennustukset

Uusivuosi on ennustusten aikaa. Uuden vuoden ennustukset -sivulla on erilaisia leikkimielisiä tehtäviä, joiden avulla voi ennustaa tulevaa.

Ohjaaja voi kannustaa ryhmää näkemään ennusmerkeissä myönteisiä mahdollisuuksia. 


Pnnenapila-arvat uuden vuoden ennustamiseen.

Onnenapila-arvat

Onnenapila-arvat ovat helppo tapa ennustaa tulevaa. Jokainen on oma onnettarensa ja nostaa arvan, lukee sen ääneen ja tulkitsee halutessaan toisille. Tyhjiin pohjiin voi keksiä lisää onnensäkeitä.

Tulosta arvat


Ennustaminen kahvikupeilla

Ennen vanhaan uutta vuotta ennustettiin kahvikuppien ja ennusmerkkien avulla. 12 samanlaista kahvikuppia asetettiin pöydälle ylösalaisin, ja kuppien alle piilotettiin ennusmerkkejä. Jokainen nosti vuorollaan kupin ja sai oman ennusmerkkinsä. Välillä kupit sekoitettiin.

Vanhoja ennusmerkkejä

  • kolikko (rikkaus)
  • pala postikorttia (matka)
  • sormus (kihlat, naimaonni)
  • pieni nukke (lapsionni) 
  • leivänpala (elämä jatkuu entisellään)
  • punainen lanka tai kangas (ilo)
  • musta lanka tai kangas (suru)
  • paperinpala (köyhyys)
  • havu (hautajaiset)

Soveltaminen ryhmässä

Jos kahvikuppiennustuksia toteuttaa ryhmässä, kannattaa suosia myönteisiä tulkintoja. Ryhmä voi päättää etukäteen, mikä merkitys eri esineillä on, tai jokainen voi tulkita oman ennusmerkkinsä.

Sopivia esineitä kuppien alle laitettavaksi ovat esimerkiksi jyvä, makeinen, avain, kolikko, parsinneula, pyyhekumi, paperiliitin, ketju, kolikko, postimerkki, heijastin, lego, kangaspalat. 

Kahvikuppien alle voi laittaa myös kuvia erilaisista symboleista.


Ennustaminen-kuvasymboleilla: ruori-peili-kerä.

Ennustaminen kuvasymboleilla

Ennustuskuvia voi vetää hatusta tai kiinnittää säilykepurkkien kansien alle. Silloin jokainen voi nostaa vaikka kolme kuvaa ja keksiä, miten kuvat liittyvät toisiinsa.

Kuvasymboleista tarinaksi

Kuvia voi käyttää tarinan kirjoittamiseen. Esim. jokainen nostaa vuorollaan kuvan ja jatkaa yhteistä tarinaa kuvan viittaamaan suuntaan.

Kuvien aiheet voi maalata tarinakiviin (hyvä hakusana storystones). Pussillinen pyöreitä ja kuvitettuja kiviä kestää käytössä ja kivien koskettelu inspiroi. Luonnonkiviä voi ostaa, jos niitä ei muuten löydy.

Keskustelua vertauskuvista

Jokainen nostaa vuorollaan symbolin ja kertoo, mitä kuva hänen mielestään merkitsee. Toiset keksivät lisää tulkintoja ja täydentävät vastausta.


Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Kuvaennustus nettipelinä

Ennustuskuvia voi kääntää esiin luukuista. Luukut jäävät auki, mutta jos haluat välillä luukut kiinni ja kuvat uuteen järjestykseen, päivitä nettisivu.

Tarinakuvat-laatikkoleikissä luukut sulkeutuvat automaattisesti. Kuvat ovat samat kuin ennustuksessa.

Vinkki: Jokaisen kuvan äärellä voi pohtia yhdessä, miten monella tavalla kuvan voi ymmärtää.


Uuden vuoden ennustus -sanasokkelo

Uuden vuoden ennustus -sanasokkelo

Pyydä osallistujia katsomaan sanasokkeloa ja painamaan mieleen, mitkä kaksi sanaa kukin näkee ensimmäisenä. Sen jälkeen jokainen ”näkijä” voi vuorotellen kertoa sanansa ja tulkita ne parhain päin. Ryhmä voi esittää vaihtoehtoisia tulkintoja.

Ohjaajana voit varmistaa, että tulkinnat ovat myönteisiä ja toiveikkaita ja niistä on hyvä suunnata uuteen vuoteen. Jos ryhmästä nousee samankaltaisia ennustuksia, nosta esiin ryhmää yhdistäviä asioita.


Nettipelin tunnus

Uudenvuoden visa

Hirsipuu-nettipelissä on 12 uuteenvuoteen liittyvää tehtävää.


Kaksi noppaa, joissa symboleja

Mitä noppasi kertovat? -kuvanopat

Jokainen heittää vuorollaan noppia. Heittäjä itse tai ryhmä voi tulkita, mitä kuvat kertovat heittäjän tulevaisuudesta. Tarvittaessa ohjaaja kannustaa näkemään symbolit mahdollisimman myönteisessä valossa. Myös ryhmä voi ennustaa, mitä hauskaa ryhmälle vuoden aikana tapahtuu. 

Kuvanoppa-tiedosto sisältää kaksi erilaista noppaa. Tyhjään noppaan voi piirtää lisää kuvia vaikka yhdessä.

Tulosta, taittele ja liimaa nopat. Nopasta tulee tukeva, jos tulostat sen tavallista paksummalle paperille (esim. 120–160 g/m²). Tarvittaessa voit vahvistaa noppaa teipillä tai tukea sitä sisäpuolelta kartongilla, jota saat vaikka elintarvikepakkauksista. 


Kysymys-, jumppa- tai niminoppa

Sattuma tuo jännitystä elämään. Kirjoita tyhjään noppaan kysymyksiä tai osallistujien nimiä. Voit myös piirtää yhteen noppaan jumppaliikkeitä ja toiseen noppaan toistojen määrän. Kaikkein parasta on, jos ryhmä innostuu tekemään omia noppia.


Uudenvuoden linkkivinkit


Lisää vuodenvaihteeseen sopivia juttuja löytyy avainsanalla UUSIVUOSI.

Hakusanat: ennustaminen, arpakuutio, ennustusnoppa, uusivuosi, itsetuntemus, myönteiseen suuntaaminen, tulostettava noppa, kysymysnoppa, uudenvuoden taika, toiminnallinen menetelmä, hauskanpito, seurapeli, uuden vuoden ennustaminen, tarinakivet, tarinatehtävä, saduttaminen, kuvasymbolit, vertauskuvat ennustamiseen, sanasokkelo