Onnenpisaroita

Onnenpisaroita-sivulla on tehtäviä, jotka auttavat kiinnittämään huomiomme pieniin asioihin, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Onnenpisarat tuovat mieleen myös myönteisiä muistoja elämän varrelta, ja tämä voi kohentaa mielialaa.

Ne asiat, joihin kiinnitämme huomiota, lisääntyvät ja kasvavat. Harjoittelun myötä onnenpisaroiden etsimisestä saattaa tulla tapa, joka auttaa huomaamaan hyvän sekä lisäämään myönteisiä asioita omaan arkeen.

Eri vuodenaikojen onnenpisarat-tiedostoissa olevat esimerkit ovat samoja eri tehtävissä, mutta tehtävänanto ja ulkoasu vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. 


Onnenpisaroita-näyttely

Tulosta onnenpisaroita ja kiinnitä niitä oleskelutilojen seinille tai käytävien varsille. 

Onnenpisaroita-näyttelyn esimerkki.

Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi ryhmätilat, odotustilat ja palvelutalojen käytävät. Laita esille myös papereita, joihin voi kirjoittaa omia ajatuksia.

Vinkkejä

  • Jos ihmiset kertovat omia onnenpisaroitaan, niistä voi tehdä seuraavan näyttelyn.
  • Onnenpisaroita voi kiinnittää ikkunaan ohikulkijoiden luettavaksi.

Onnenpisaroita-tehtäviä

Vaihtoehto 1

Jaa jokaiselle sama tuloste ja pyydä ympyröimään ne asiat, jotka herättävät myönteisiä tunteita tai ajatuksia. Keskustelkaa tehtävästä ensin pareittain ja sen jälkeen koko ryhmän kesken.

Vaihtoehto 2

Jaa jokaiselle yksi sivu kotitehtäväksi. Pyydä lukemaan esimerkki-onnenpisarat ja keksimään niitä lisää. Seuraavalla tapaamisella tehtävästä voi keskustella ensin parin kanssa ja sen jälkeen koko ryhmän kesken.

Tehtävän purku ja lisätehtävä

Purkuvaiheessa kannattaa kiinnittää ryhmän huomio elämänkokemusten rikkauteen ja ryhmää yhdistäviin asioihin. Nousiko keskustelussa esiin jotain, mitä ryhmä voisi tehdä yhdessä?

Jokaisen valitsemista onnenpisaroista voi tehdä kuvitetun taulun, ja pitää tauluista näyttelyn.

Ryhmältä kannattaa kysyä, millainen olo tehtävästä tuli. Jos ryhmä kertoo myönteisistä vaikutuksista kuten mielialan kohoamisesta, kannattaa ehdottaa tehtävän jatkamista omatoimisesti. Jatkotehtävä voi olla samalla kiitollisuusharjoitus. Esimerkiksi iltaisin voi kirjoittaa ylös muutaman onnenpisaran päivän varrelta ja kiittää niistä. Tätä varten voi jakaa uuden tehtäväpaperin tai Onnenpisaroita-säilyketölkin kuvan.


Lisää onnea ja unelmia

Unelmapeli ja muuta unelmointiin innoittavaa tekemistä löytyy Osallistavan ohjaajan opas -sivulta.

Onni-kortit sisältävät muistelu- ja keskustelukysymyksiä, jotka liittyvät onnellisiin hetkiin ja hyvää mieleen, vuorovaikutukseen, muisteluun ja tutustumiseen. Korttipakan hinta on 8 € ja sen voi tilata Vanhustyön keskusliitosta.


Hakusanat: myönteinen ajattelu, positiivinen psykologia, myönteinen muistelu, mielialan nostatus, kiitollisuusharjoitus, hyvän huomaaminen, aistit, muistelu, aikuisten ryhmät