Osallistavan ohjaajan opas

Osallistavan ohjaajan opas -sivulla on menetelmiä unelmointiin ja suosittu unelmapeli ryhmätoimintaan.

Unelmointi ja erityisesti omat tulevaisuuden tavoitteet ovat tärkeitä myös vanhoille tai vaikeaa elämäntilannetta eläville ihmisille. Tulevaisuus ei ole nuorten ja menestyvien yksinoikeus. Kaikilla meillä on unelmia, iästä riippumatta. Selkeiden päämäärien tavoittelu kannattelee vaikeassakin elämäntilanteessa. Omien tavoitteiden ja unelmien tiedostaminen ja nimeäminen on ensimmäinen askel. 

Hyvässä seurassa unelmat saavat siivet, ajatukset lentävät villimmin ja vapaammin.


Suuntana tulevaisuus – Osallistavan ohjaajan opas

Laita kristallipallo kiertämään ja pyydä osallistujia katsomaan omaan tulevaisuuteensa: ”Mitä näet itsesi tekemässä?” 

Katso kristallipalloon. Mitä näet itsesi tekemässä?

Tai laita tyhjä valokuvakehys kiertämään: ”Millaisen kuvan haluaisit kehyksessä nähdä?”

Millaisen kuvan haluaisit kehyksessä nähdä?

Osallistavan ohjaajan oppaassa on vinkkejä ja välineitä unelmien herättämiseen ja sanoittamiseen.

Unelmapelissä on kysymyskortteja 12 eri aihepiiristä, kuten läheiset, koti ja piha sekä uuden oppiminen ja kokeileminen. 

Unelma-aiheisia kuvia ja piirroksia voi käyttää esimerkiksi laittamalla kuvat Ennustajan hattuun tai Ennustajaeukon pussiin. Jokainen osallistuja ottaa pussista 1–2 kuvaa. Pyydä osallistujia miettimään rauhassa, mitä kuva tai kuvat ennustavat hänen tulevaisuudestaan. Anna jokaisen kertoa oma ennustuksensa. Ryhmän yhteenkuulumisen tunnetta voi lisätä kannustamalla yhdistelemään ennustuksia: “Sulla on laituri ja mulla vene, voin tulla tällä veneellä sinne sun laituriin”.

Eri kysymysten ja pelien järjestystä, määrää ja muotoa voi soveltaa vapaasti ryhmän mukaan. Aineisto on tehty erityisesti varttuneemman väen näkökulmasta, mutta unelmointi sopii kaikille.

Samettipussi, josta tulee ennustajaeukon kuvia.

Tulostettavat materiaalit

Muutama uusi väline

Vinkki: Palapeli-menetelmästä on enemmän Palapelitehtäviä-sivulla.


Eri toimijoiden unelmatehtäviä


Metropolia Ammattikorkeakoulun innovaatio-opinnoissa vanhustyön (geronomi) ja hyvinvointiteknologian opiskelijat ideoivat yhdessä, miten avartaa yhteiskunnassa vallitsevaa vanhuskuvaa ja asenteita. Aihe, vanheneminen ja unelmat, nousi silloin esiin monella suunnalla. Jotta aihetta voisi nostaa esiin myös vanhusten ryhmätoiminnassa, tarvittiin välineitä ryhmien ohjaajille. Tuloksena syntyi Suuntana tulevaisuus – Osallistavan ohjaajan opas. Oppaassa esiteltyjä ideoita kehitettiin Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminnan ryhmissä.

Suuntana tulevaisuus – Osallistavan ohjaajan opas 2013. Kirsi Alastalo ja Riku Saari (toim.), Nina Arekari, Sarianne Jyrkkänen, Tanja Koljonen, Susanna Pietiläinen ja Opri Pulliainen.


Hakusanat: osallistava ryhmätoiminta, osallistaminen, ryhmänohjaustaidot, tulevaisuuteen suuntaaminen, vanheneminen ja unelmat, unelmapeli, unelmaharjoitus, uusivuosi, seurapeli, menetelmiä ryhmänohjaukseen, unelmointi, haaveilu, haaveet, itsetuntemus