Sanaristikot

Sanaristikot-sivulla on helppoja ja vaativampia tulostettavia tehtäviä, joiden ideana on keksiä kuvavihjeiden avulla oikeat sanat vaakariveille ja selvittää mikä sana pystyriville muodostuu. 

Sanaristikoita voi antaa kotitehtäväksi, tai sanoja voi etsiä parin tai ryhmän kanssa paikan päällä. Sanaristikot voi näyttää suurikokoisena älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Tehtäviä voi tulostaa ja laittaa esille tekemistä kaipaaville. Kohtaamispaikalla kannattaakin olla lokerikko, teline tai taulu tehtäviä varten. Voit myös lähettää tulostettuja ristikoita vaikka yllätyskirjeessä.

Sivun loppupuolella olevat digitaaliset sanaristikot ovat helppoja. Ne sopivat vaikka tietotekniikan käytön harjoitteluun.


Tällä sivulle on tulossa lisää vastaavia tehtäviä vuoden 2023 aikana. Jos sinulla tai ryhmälläsi on kehitysehdotuksia, niin nyt on hyvä hetki esittää niitä.


Sanaristikot haastaen tai helpommin

Kaikissa tiedostoissa on sama rakenne.

1. Tiedoston ensimmäinen sivu on haastava.

Täyttäjät pääsevät alkuun päättelemällä muutaman sanan paikat kirjainten määrän perusteella. Ohjaaja voi antaa vihjeitä, jotta täyttäjät pääsevät eteenpäin. Esimerkiksi ”Riville 7 tuleva eläin on hiljainen.” Tämä sivu sopii vaativaksi kotitehtäväksi, ja vaatii päättelytaitoja sekä kekseliäisyyttä.

Esimerkki eläinsanaristikon sivusta 1.

2. Tiedoston toinen sivu on helppo.

Siinä kuvien numerot kertovat, mille vaakariville sana kuuluu. Tämä sivu sopii helpoksi kotitehtäväksi.

Esimerkki eläinsanaristikon sivusta 2.

3. Tiedoston kolmannella sivulla on ristikon ratkaisu.

Esimerkki eläinsanaristikon sivusta 3.


Tulostettavat eläinsanaristikot


Sanaristikon tunnus.

Helpot nettisanaristikot

Digitaaliset sanaristikot sopivat vaikka tietotekniikan käytön harjoitteluun. Avaa peli ja valitse haluamasi ruutujono klikkaamalla, katso kuvavihje ja kirjoita vastaus.

Eläinsanaristikot

Taidesanaristikot

Taideristikoiden kuvat on tehty tekoälyn avulla. Keksi teosta kuvaava sana.


Lyhyesti sanaristikoista

Sanaristikko, ristikko eli ristisanatehtävä on suosittu sana-arvoitustyyppi. Tavallisesti ruudukko täytetään joko ruudukon sisä- tai ulkopuolella sijaitsevien kuva- tai sanavihjeiden avulla. 

Yleensä ristikoissa sanat kulkevat ruudukossa sekä vasemmalta oikealle että ylhäältä alas. Helpoimmassa sanaristikkotyypissä (sanakko) tehtävänä on ratkaista vain yksi ylhäältä alas luettava sana useiden vaakasuuntaisten sanojen avulla.

Lähde: Sanaristikko Wikipediassa


Hakusanat: helppo sanaristikko, helpot ristikot, kuvaristikko, sanaruudukko, sanakko, Keksi sanat -ruudukko, tulostettava sanapeli, eläimet, aivojumppa, kotitehtäviä