Sekalaiset säilykkeet

Kesän tuoksuja, syksyn satoa, elämän eväitä vai onnen pisaroita? Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä ryhmä voi säilöä purkkeihin vastaisuuden varalle piirtäen, maalaten tai kirjoittaen. Syyskauden alussa ryhmä voi kertoa kesäkuulumisensa tekemällä Kesän makupaloja -säilykkeen. Kiitoskukkasia-purkin voi täyttää lahjaksi läheiselle.

Sekalaiset säilykkeet -sivulta löytyy tyhjien lasipurkkien kuvia, inspiroivia etikettejä ja hyllynreunusnauhoja, joiden avulla koko ryhmän säilykkeistä saa tehtyä yhteisen teoksen.


Kolmen tyylisiä lasipurkkeja.

Lasipurkit

Tulostettavia lasipurkkeja on kolmea eri tyyliä. Selkeissä purkeissa on pelkät ääriviivat. Nostalgisten purkkien muotokieli perustuu Riihimäen ja Karhulan vanhoihin keittiötölkkeihin.


Etikettejä: Huolipurkki, Onnen pisaroita, Salaisia haaveita.

Etiketit

Säilykkeiden tekijät voivat valita, mitä haluavat säilöä. Tulosta ryhmälle valikoima valmiita etikettejä tai tyhjiä etikettipohjia.

Vinkki: Kiinnostaako ryhmää nostalgiset lasipurkit? Niistä kertoo Yle Uutisten artikkeli Iittalaakin tunnetumpi lasitölkki löytyi ennen melkein joka kodista


Hyllynreunusnauha.

Tehtäviä

Purkit kiertoon -tehtävä

Säilykkeet voi tehdä yhteisvoimin. Kaikki osallistujat voivat valita yhden purkin ja etiketin sekä säilöä ensimmäisen jutun. Tämän jälkeen purkit laitetaan kiertoon ja jokainen saa vuorollaan lisätä kuhunkin purkkiin oman juttunsa. Lopuksi säilykkeet voi asettaa esille.

Säilykkeet esille -tehtävä

Valmiista säilykkeistä voi koota ryhmän yhteisen teoksen seinälle. Tähän tehtävään sopii parhaiten tasapohjainen, selkeä lasipurkki. Tulosta sopiva määrä hyllynreunusnauhaa. Voit antaa nauhan nopeimmille tekijöille väritettäväksi tai valita sopivan värisen tulostuspaperin. Leikatkaa nauha ja purkit ääriviivaa pitkin. Lopuksi valmiit purkit ja nauhat kiinnitetään hylly kerrallaan oveen tai seinään vaikka sinitarralla.

Säilyke kotitehtäväksi

Säilykepurkin täyttämisen voi antaa myös kotitehtäväksi, jolloin purkin sisältöä voi pohtia rauhassa. Kotitehtävän purku saattaa olla hedelmällisempää, jos koko ryhmä on pohtinut samaa aihetta kuten Ilon aiheita, Energialähteitä, Mielipuuhia, Hyvän päivän aineksia tai Kehuja kavereille.

Kotitehtävää voi kokeilla myös yksilötyössä. Silloin voi täyttää vaikka Huolipurkkia tai Salaisia haaveita.


Syntyikö Sekalaiset säilykkeet -sivun antimista ryhmän käsissä uusia juttuja? Millaisia etikettejä ryhmä keksi? Kerro keksinnöt emännälle, niin laitetaan ideat itämään toistenkin töissä.