Tietotekniikka puheeksi

Suomessa on edelleen lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. Suuri osa heistä on kuitenkin kiinnostuneita tietotekniikasta ja muustakin teknologiasta. Osa tarvitsee rohkaisua, opastusta ja tietoa siitä, mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi omalla kohdalla olla.

Tietotekniikka-aiheen voi ottaa aiheeksi vaikka lokakuun alussa, jolloin vietetään SeniorSurf-päivää. Alla on muutama väline keskustelun herättämiseksi.


Hullunkuriset pariskunnat -kortit

Hullunkuriset pariskunnat muutoksien edessä -korttien avulla voi pohtia ja kertoa toisille omasta suhtautumisestaan uuteen teknologiaan. Esimerkiksi jokainen ryhmään saapuva voi valita oman käyntikorttinsa ja esittäytyä sen avulla.

Kysymysehdotuksia:

  • Valitse kortti, joka kuvaa sinun suhdettasi uuteen tekniikkaan, esimerkiksi tietokoneisiin ja älypuhelimiin?
  • Kenen kanssa haluaisit kohdata muuttuvan maailman?
  • Keksikää itse uusia tekniikkanimiä toisillenne.

Lataa ja tulosta


Mahdollisuuksien näppis -tehtävä

Mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi olla? Mahdollisuuksien näppis -tehtävän avulla osallistujat voivat pohtia, mitkä tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat. 

Voit antaa jokaiselle osallistujalle tai parille täytettäväksi oman Mahdollisuuksien näppiksen. Täyttämisen jälkeen kannattaa keskustella yhdessä, millaiset tietotekniikan mahdollisuudet osallistujia kiinnostavat. Tehtävän voi antaa myös kotiläksyksi tai heijastaa valkokankaalle yhteistä keskustelua virittämään. 

Lataa, tulosta tai heijasta


Terävät tekniikkakysymykset

Terävät tekniikkakysymykset johdattavat keskustelun uuden ja vanhan tekniikan äärelle. Kannusta keskustelemaan tekniikka-aiheesta ja aiheen vierestä. Kysymyksen voi myös vaihtaa tai kysyä toisilta uusia, parempia kysymyksiä.

Lataa ja tulosta


Haluavatko osallistujat oppia lisää tietotekniikasta? Olisiko paikalle syytä kutsua nettiopastaja? Tietoa opastajista ja opastusmateriaaleista löytyy SeniorSurf-sivustolta.

Kannattaa kurkata myös Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjasivua.