Tietotekniikka puheeksi

Suomessa on edelleen lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. Suuri osa heistä on kuitenkin kiinnostuneita tietotekniikasta ja muustakin teknologiasta. Osa tarvitsee rohkaisua, opastusta ja tietoa siitä, mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi omalla kohdalla olla.

Tietotekniikka-aiheen voi ottaa esiin vaikka lokakuun alussa, jolloin vietetään SeniorSurf-päivää. Tietotekniikka puheeksi -sivulla on muutama väline keskustelun herättämiseksi.


Hullunkuriset pariskunnat

Hullunkuriset pariskunnat muutoksien edessä -korttien avulla voi pysähtyä pohtimaan ja kertoa toisille omasta suhtautumisestaan uuteen teknologiaan. Jokainen ryhmään saapuva voi vaikka valita oman käyntikorttinsa ja esittäytyä sen avulla.

Hullunkuriset pariskunnat -kortit tietotekniikka-aiheesta

Kysymysehdotuksia:

  • Valitse kortti, joka kuvaa miten suhtaudut uuteen tekniikkaan kuten tietokoneisiin ja älypuhelimiin?
  • Kenen kanssa haluaisit kohdata muuttuvan maailman?
  • Keksikää itse uusia tekniikkanimiä toisillenne.

Tulosta kortit


Mahdollisuuksien näppis

Mahdollisuuksien näppis -tehtävän avulla osallistujat voivat pohtia, mitkä tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat. 

Mahdollisuuksien näppis -tehtävä. Mitä hyötyä tietotekniikasta voi olla?

Voit antaa jokaiselle osallistujalle tai parille täytettäväksi oman Mahdollisuuksien näppiksen. Täyttämisen jälkeen kannattaa keskustella aiheesta yhdessä. Tehtävän voi antaa myös kotiläksyksi tai heijastaa valkokankaalle yhteistä keskustelua virittämään. 

Tulosta näppis


Tekniikkakysymykset – Teknikfrågor

Terävät tekniikkakysymykset johdattavat keskustelun uuden ja vanhan tekniikan äärelle. Kannusta keskustelemaan tekniikka-aiheesta ja aiheen vierestä. Kysymyksen voi myös vaihtaa tai kysyä toisilta omia, parempia kysymyksiä.

Tekniikkakysymykset: Mitä robotti voi tehdä puolestasi?

Tulosta kysymykset

Tekniikkakysymykset nettipelinä

Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Laatikkoleikki-nettipelissä osallistujat valitsevat vuorotellen laatikon, josta pomppaa esiin kysymys.


Ylen nettivisat

Yhdessä on mukava pähkäillä vastauksia erilaisiin nettivisoihin.


Haluavatko osallistujat oppia lisää tietotekniikasta? Olisiko paikalle syytä kutsua nettiopastaja? Tietoa opastajista ja opastusmateriaaleista löytyy SeniorSurf-sivustolta.

Ryhmä voi kokeilla Ylen nettitestiä Testaa, kuinka nolo netinkäyttäjä olet. Kannattaa kurkata myös Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjasivua. 

Kuuloliitto ry on tehnyt Digitaidot-pelin, jossa opitaan yhdessä arkisten tilanteiden kautta.

Hakusanat: digitaalisuus, ikäihmiset, seniorit, tietotekniikkaa ryhmille, rohkaisu, digitaidot, keskustelunaiheita ryhmille, kysymyssarja, SeniorSurf-päivä, tietovisat, verkkovisat, nettivisat