Tietotekniikka puheeksi

Suomessa on edelleen lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. Suuri osa heistä on kuitenkin kiinnostuneita tietotekniikasta ja muustakin teknologiasta. Osa tarvitsee rohkaisua, opastusta ja tietoa siitä, mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi omalla kohdalla olla.

Tietotekniikka-aiheen voi ottaa esiin vaikka lokakuun alussa, jolloin vietetään SeniorSurf-päivää. Tietotekniikka puheeksi -sivulla on muutama väline keskustelun herättämiseksi.


Hullunkuriset pariskunnat

Hullunkuriset pariskunnat muutoksien edessä -korttien avulla voi pysähtyä pohtimaan ja kertoa toisille omasta suhtautumisestaan uuteen teknologiaan. Jokainen ryhmään saapuva voi vaikka valita oman käyntikorttinsa ja esittäytyä sen avulla.

Kysymysehdotuksia:

  • Valitse kortti, joka kuvaa miten suhtaudut uuteen tekniikkaan kuten tietokoneisiin ja älypuhelimiin?
  • Kenen kanssa haluaisit kohdata muuttuvan maailman?
  • Keksikää itse uusia tekniikkanimiä toisillenne.

Tulosta kortit


Mahdollisuuksien näppis

Mitä huvia ja hyötyä tietotekniikasta voi olla? Mahdollisuuksien näppis -tehtävän avulla osallistujat voivat pohtia, mitkä tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat. 

Voit antaa jokaiselle osallistujalle tai parille täytettäväksi oman Mahdollisuuksien näppiksen. Täyttämisen jälkeen kannattaa keskustella aiheesta yhdessä. Tehtävän voi antaa myös kotiläksyksi tai heijastaa valkokankaalle yhteistä keskustelua virittämään. 

Tulosta tai heijasta


Tekniikkakysymykset

Terävät tekniikkakysymykset johdattavat keskustelun uuden ja vanhan tekniikan äärelle. Kannusta keskustelemaan tekniikka-aiheesta ja aiheen vierestä. Kysymyksen voi myös vaihtaa tai kysyä toisilta omia, parempia kysymyksiä.

Tulosta kysymykset


Haluavatko osallistujat oppia lisää tietotekniikasta? Olisiko paikalle syytä kutsua nettiopastaja? Tietoa opastajista ja opastusmateriaaleista löytyy SeniorSurf-sivustolta.

Ryhmä voi kokeilla Ylen nettitestiä Testaa, kuinka nolo netinkäyttäjä olet. Kannattaa kurkata myös Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjasivua.