Urheilupähkinöitä

Kuka suomalainen urheilija on nimeltään Inarin Santeri? Entä Roteva Lilli?

Urheiluaiheiset anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Kuvavihje helpottaa keksimistä. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, näyttää näytöltä tai kirjoittaa paperille. 

Anagrammeja on erilaisia sarjoja. Sarjojen aiheina ovat kesälajien urheilijat, talvilajien urheilijat sekä urheilulajit. Ratkaisun jälkeen lajista tai urheilijasta voi etsiä tietoa vaikka Wikipediasta.

Lataa, heijasta tai tulosta anagrammit

Vinkkejä

Ennen visailun aloittamista kannattaa näyttää esimerkki miten arvoitus ratkaistaan.

Ratkaisun keksimistä voi tarvittaessa helpottaa esimerkiksi miettimällä vastausta pareittain tai pienryhmissä, näyttämällä sanalistan tai kuvakokoelman, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi. 


Yleistä anagrammeista

Anagrammi tarkoittaa sanaa tai lausetta, joka koostuu samoista kirjaimista kuin joku toinen sana tai lause. Anagrammeja on helppo muodostaa verkkosivulla Arrakin anagrammikoneella.


Suomalaiset olympiavoittajat -pelipalat

Suuret urheilujuhlat yhdistävät ihmisiä ja herättävät tunteita. Monille olympialaiset ovat urheilun tähtihetkiä. Suomalaisten olympiavoittoja voi muistella ja pelata samalla yhdistämispeliä vaikka pienryhmissä. Pelin ideana on yhdistää kultamitalin voittaneiden urheilijoiden nimiä ja lajeja. Peliä voi vaikeuttaa, jos mukaan ottaa kisapaikan ja vuoden. 

Lataa ja tulosta


Arvaa mikä urheilulaji? -pantomiimi

Tulostettavien Arvaa mikä urheilulaji? -korttien avulla voi esittää ja arvata lajeja pantomiimina.

Ryhmä voi jakautua 2–3 pienryhmään. Kukin ryhmä nostaa vuorollaan kortin ja esittää äänettömästi kortissa olevaa lajia. Toiset ryhmät yrittävät arvata lajin. Urheilulajia voi esittää koko keholla tai vaikka vain käsillä. Ryhmää voi kannustaa esittämään lajeja yhdessä.

Lopuksi lajit voi kerrata yhdistetyllä muistiharjoituksella ja liikuntatuokiolla: Mitä lajeja esitettiin? Miten? Ketkä esittivät?

Arvaa mikä urheilulaji -kortit keskustelun rikastuttajana

Kortteja voi käyttää myös urheilusta keskustelemisen tueksi. Voit esimerkiksi levittää kortteja kaikkien näkyville ja esittää kysymyksiä, kuten:

  • Mitä lajeja seuraatte televisiosta tai radiosta?
  • Mitä lajeja olette käyneet katsomassa?
  • Mikä on mieluinen kesä- tai talvilaji? Sisä- tai ulkolaji? Yksilö- tai joukkuelaji? Hyötyliikuntalaji?
  • Mitä uutta lajia haluaisitte kokeilla? Paikkakunnan tarjonta?

Lataa ja tulosta

Ensimmäiset kortit ovat helpompia ja viimeiset vaikeampia lajeja. Lopussa on tyhjiä kortteja, jos haluat lisätä uusia lajeja.