Alvar Aalto -aineisto

Alvar Aalto -aineisto johdattaa ryhmän keskustelemaan arkkitehtuurista, sisustuksesta ja ympäristöstä. Aineistoon sisältyy selkoteksti, tekstiin perustuvia tehtäviä, kysymyssarja ja kuvapeli.

Alvar Aalto -kuvapelissä on valokuvia Aallon suunnittelemista esineistä ja rakennuksista sekä kuviin liittyvät tietokortit. Korttien avulla voi pelata tai keskustella ryhmissä monin tavoin.


Alvar Aalto -aineisto

Aineistoa voi käyttää yhteisen lukuhetken elävöittämiseen tai muuten vain, ryhmälle soveltuvalla tavalla.

Kokemuksia ja mielipiteitä herättelevät kysymykset ja tehtävät tekevät Alvar Aalto -selkotekstistä omakohtaisemman. Tässä auttavat muun muassa keskustelukortit.

Alvar Aalto -keskustelukortti.

Ympäristön arviointia voi harjoitella helpon Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? -tehtävän avulla. Yllättävien ympäristökysymysten avulla voi keskustella omaan elinympäristöön liittyvistä mielipiteistä, havainnoista ja aistimuksista. 

Vinkkejä lukutuokion järjestämiseen löytyy Yhteiset lukuhetket -sivulta.


Alvar Aalto -kuvapeli

Kuvapelissä on valokuvia arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemista esineistä ja rakennuksista sekä tietokortteja. Voit käyttää kuvakortteja monin tavoin kokonaisena tai leikata ne kahteen osaan.

Alvar Aalto -kuvapelin kortti: Finlandia-talo.

Peli-ideoita

  • Leikkaa kuvakortit kahteen osaan. Jaa sopiva määrä puolikkaita pienryhmille. Pyydä ryhmiä etsimään parit.
  • Jaa jokaiselle osallistujalle sama määrä puolikkaita kortteja. Osallistujat levittävät korttinsa pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Laita kuvien numeroitu puolikas pussiin. Jokainen nostaa vuorotellen pussista kortin. Jos nostajalla on kuvan toinen puolikas, se jätetään pöydälle parin viereen. Jos ei, niin kortti laitetaan takaisin.
  • Levitä sopiva määrä kokonaisia kuvia pöydälle. Valitse mielessäsi jokin kuva ja kuvaile sitä osallistujille. Ryhmä yrittää arvata, mikä kuva on kyseessä. Vastauksen arvannut valitsee seuraavan kuvan ja kuvailee sitä toisille osallistujille.
  • Kahteen osaan leikatuilla kuvakorteilla voi pelata tavallista vaikeampaa muistipeliä.
  • Jaa pienryhmille sopiva määrä kokonaisia kuvia ja kuvien tietokortti ilman numeroa. Pyydä ryhmiä yhdistämään kuva ja teksti.

Alvar Aalto -kuvapeli: Jakkara 60.

Tulosta peli


Alvar Aalto netissä

Ryhmäkerran aikana voi katsella kuvia ja lyhyitä videoita. Museoon voi tehdä virtuaalisen kierroksen.

Kuvakierroksia ja kuvia

Videoita Youtubessa

Nettitesti


Ympäristökysymykset

Alvar Aalto -aineistoon sisältyvät Yllättävät ympäristökysymykset löytyvät omalta sivultaan suomeksi, ruotsiksi ja kaksikielisenä. Kysymykset ja tehtävät herättävät aistimaan ja muistelemaan, miltä rakennettu ympäristö tuntuu, kuulostaa tai näyttää.


Hakusanat: Alvar Aalto -materiaalia, tehtäviä ryhmille, oppimistehtäviä, oppimispaketti, arkkitehtuuria alakouluun, kuvaamataito, toiminnallisia menetelmiä, arkkitehtuuripeli, muistipeli


Selkeä Suomi-sarja

Alvar Aalto -aineisto kuuluu 10-osaiseen Suomi-sarjaan. Sarjan tarkoitus on edistää selkokirjallisuuden osallistavaa ja monipuolista käyttöä ryhmätoiminnassa.

Suomi-sarjan jokaiseen osaan sisältyy otteita Oppimateriaalikeskus Opikkeen julkaisemista selkokirjoista. Alvar Aalto -teksti on selkokirjasta Suomalaisia taiteilijoita.