Apteekkimuseon aarteita

Apteekkimuseon aarteita -sivulla on Joutsen apteekin museossa kuvattu valokuvasarja, tietoa vanhoista apteekkituotteista ja terveydestä. Muisteluun sopivien kuvien ja kysymysten avulla voi myös pohjustaa terveysaiheista keskustelua sekä kannustaa ryhmää kokemusten ja näkemysten jakamiseen.


Apteekkiaiheiset valokuvat ja tietokortit

Kanverttitipat, Ojan isännän linimentti, Hota-pulveri ja kalanmaksaöljy – apteekkiaiheesta kaikilla on kokemuksia elämän varrelta. 

Apteekkimuseon aarteita -aineistoon kuuluu 24 valokuvan sarja sekä tieto- ja kysymyskortit. Yhdellä tapaamisella ehtii yleensä keskustella noin kymmenestä kuvasta. 

Kuvasarja on saatavissa eri muodoissa. Voit tulostaa sen A5-kokoisina kuvina tai ladata kuvat koneellesi ja teettää 10 x 15 cm -kokoisia valokuvia. Kuvat voi myös näyttää näytöltä tai valkokankaalta.

Apteekkimuseon aarteita -kuvakortteja: sodanaikainen ensiapulaukku, linimenttejä, apteekin salvoja.

Tulosta

Teetä valokuviksi

Näytä näytöltä tai valkokankaalta

Vinkki: Näytöltä tai valkokankaalta esitettävät kuvat löytyvät Vahvikkeen kuvapankista. Paina Vahvikkeen etusivulla Kuvat-laatikkoa ja kirjoita ylhäällä vasemmalla olevaan Haku-kenttään sanat Apteekkimuseon aarteita. Paina lopuksi Näytä-painiketta.


Lisää herätteitä aisteille ja muistoille

Keskustelua ja kokemuksia rikastaa sekä muistoja vahvistaa eri aistien herättely. Tästä hyötyvät varsinkin ihmiset, joiden muistisairaus on edennyt pidemmälle. 

Tuoksumuistojen herättelijöitä

  • kamferia sisältävät tuotteet
  • Vicks-tuotteet
  • ruusuvesi, appelsiininkukkavesi

Haju- ja tuntoaistin herättelijöitä

  • Ojan isännän muistolinimentti
  • kasvovedet kuten ruusuvesi
  • Vitalis, Nivea, Hyväsalva

Makumuistojen herättelijöitä

  • kandisokeri tai rintasokeri
  • apteekin salmiakki
  • 100 % lakritsiuute eli merimiesmälli

Apteekin salmiakkia ja merimiesmälliä eli 100 % lakritsia valkoisessa huhmareessa.

Kuva: Merimiesmälliä ja apteekin salmiakkia

Hyvän lisän apteekki- ja terveysaiheiseen keskusteluun tuovat vanhat apteekkiin ja lääkkeisiin liittyvät esineet, eri-ikäiset apteekkien lehdet ja mainokset sekä kotien kirjahyllyistä tutut lääkärikirjat. 


Lisätietoa

Vanhanajan rintasokeri Euroopan vanhin makeinen (Nostalgiset naiset -blogi)


Tauti ja hoito -kortit

Sattumanvaraiset taudit ja hullunkuriset hoidot sopivat apteekkiaiheen lisukkeeksi tai muuten vain. Tutustu Tauti ja hoito -kortteihin


Apteekkimuseon aarteita -kuvasarjan esineet on kuvattu Joutsen apteekin museossa Helsingissä. Helsingin XII Joutsen apteekki toimi vuodesta 1912 huhtikuun loppuun 2018 Lapinlahdenkadun ja Eerikinkadun kulmassa. Kuvien esineistä kertoi apteekkari ja apteekkihistorian asiantuntija Bengt Mattila.

Hakusanat: apteekkimuseo, vanha apteekki, vanhoja lääkkeitä, muistelu, muistelukuvia vanhuksille, viriketoimintaa ikäihmisille, Hota-pulveri, kamferi, kanvertti, kamferitipat, tippapullo, linimentti, apteekin salvat, sinkkisalva, boorisalva, maipalsami, boorihappo, lysoli, Munkki-yskänlääke, kalanmaksaöljy