Hiihto ennen ja nyt

Hiihto ja muu talvinen liikunta koskettaa meitä kaikkia ja antaa keskustelulle vauhtia. Hiihto ennen ja nyt -sivulla on selkokirja, kuvia ja kysymyksiä, jotka herättävät talvisen liikunnan historian ja nykypäivän eloon.

Keskustelun lomassa voi pitää hiihtoaiheisen tietovisan. Jos ryhmää kiinnostaa musiikki tai videot, sivun lopussa on linkkivinkkejä.


Hiihto ennen ja nyt

Selkokirja löytyy sekä kuvitettuna että ilman kuvia. Ryhmän lukuhetkeä varten voi tulostaa hiihtoon liittyviä kuvasarjoja. Kirjan voi lukea ääneen kokonaan tai valita yhdessä kiinnostavat aiheet. Ehkä joku ryhmästä on hyvä lukija? Mukana on ohjaajalle tarkoitettu ohje, jossa on jokaiseen lukuun liittyviä kysymysehdotuksia. 

Ryhmäkerralla voi katsella pelkkiä kuvia ja keskustella niiden äärellä. Kuvia on hiihdon lisäksi muusta talvisesta liikunnasta kuten luistelusta, mäenlaskusta ja lumileikeistä.

Hiihto

Muu talviliikunta

Vinkki: Keskustelua voi herätellä myös Talvisilla ulkoilu- ja urheilukysymyksillä.


Hiihtovisa

Hiihtovisassa ei tiedon puute haittaa, koska monivalinta-visoissa voi onnistua myös arvaamalla. Visasta on sekä tulostettava että valkokankaalta näytettävä versio.

Vinkki: Lisää talvista tekemistä löytyy sivuilta Talviset sanapelit ja Talvista sanataidetta.


Hiihtolauluja

Jos ryhmä haluaa päästä hiihtotunnelmaan musiikin avulla, niin YouTubesta löytyy monille tuttuja lauluja kuten Suksimiesten laulu (2:38 min) tai Hyvä on hiihtäjän hiihdellä -laulu (1:44 min).

Uudempia hiihtobiisejä ovat Pobedan Sukset ja Antti Tuiskun Mä hiihdän.


Videovinkit

Lukuvinkit


Suurkiitos Loimaan Perinnesuksi -museon mahtaville vapaaehtoisille! Ilman heitä ei kirjaa ja kuvia olisi koskaan syntynyt.

Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen.