Jouluiset sanapelit

Jouluiset sanapelit virittävät joulumielen ja sopivat jouluajan aivojumppaan. Mukana on sanasokkeloita, sananselityspeli, sanansaalistus, tavu- ja sanavisailuja sekä anagrammeja. Sananselityspeliä voi pelata myös ruotsiksi ja englanniksi.

Voit valita pelejä tulosteena, diasarjana tai nettipelinä.


Nettipelin tunnus

Jouluiset sanapelit nettipelinä

Nettipelit vaativat toimiakseen nettiyhteyden. Pelejä voi pelata yksin tai pohtia vastauksia ryhmän kanssa.

Piilosanat eli sanasokkelot

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Yhdistä parit

Joulutavusta sanaksi -laatikkoleikit

Jokaisesta laatikosta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä jouluiset sanat alkavat kyseisellä tavulla. Jos keksitty sana ei kuulosta jouluiselta, ehdottajaa voi pyytää perustelemaan, miten sana hänen mielestään liittyy jouluun. Perustelut saattavat olla pelin hauskin juttu.

Järjestä tavut oikeaan järjestykseen


Joulusanoja-sananselityspeli

Poro, himmeli vai joulusiivous? Sananselityspelissä osallistujat nostavat sanakortin vuorotellen. Nostaja esittää sanan elehtimällä tai piirtämällä ilmaan ja antaa toisten arvata.

Jouluiset sanapelit: Juolusanoja-sananselityspeli

Joulusanoja-tiedostossa on helppoja sanakortteja. Tyhjiin kortteihin voi keksiä sanoja itse.

Vinkki: Sanojen keksiminen on helpompaa, kun annat osallistujille sanalistan.


Julord-ordförklaringsspel

Sananselityspeliä voi pelata myös ruotsiksi. Jos ryhmä vasta opettelee ruotsia, kannattaa apuna käyttää sanalistaa ja käydä sanat yhdessä läpi.


Christmas Word Explanation Game

Sananselityspeliä voi pelata myös englanniksi. Jos ryhmä vasta opettelee englantia, kannattaa apuna käyttää sanalistaa ja käydä sanat yhdessä läpi.


Joulusanasokkelo

Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on jouluisia sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.

Vinkki: Sanojen etsiminen on helpompaa, jos annat osallistujille sanalistan.


Jouluinen sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa joulumielisistä sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Tulostettavia yhdistämistehtäviä

Jouluiset sanapelit: Yhdistämispelin esimerkki

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi.


Tulostettavat joulutavut

Joutavuja: vu-ja-tiu-ha-ku-lah.

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Joululauluja tavuittain

Jaa yhden tai useamman joululaulun palat pareille ratkaistavaksi. Tavuista muodostuu laulun alku, koska se on usein laulun nimeä tutumpi.

Vinkki: Tavupaloja yhdistämällä voi keksiä vaikka oman tonttunimen tai tarinan ensimmäisen lauseen.


Joululaulu-anagrammit

Mikä joululaulu on suolan tuoja? Entä Vatikaanin ele?

Joululaulu-anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, näyttää näytöltä tai kirjoittaa paperille. Anagrammien pohjalta voi myös koota joulukalenterin.

Ratkaisun keksimistä voi helpottaa

  • miettimällä vastausta pareittain tai pienryhmissä
  • hyräilemällä laulun säveltä
  • laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille
  • tulostamalla anagrammit ja antamalla ratkaisijoiden leikata ne kirjaimiksi.

Lisää RyhmäRengin joulujuttuja löydät avainsanalla JOULU.

Hakusanoja: joulutehtäviä ryhmätoimintaan, aivojumppa, sanaleikkejä, sanapelejä, harjoituksia muistiryhmille, ideoita ryhmänohjaukseen, ideoita pikkujouluihin, joulujuhlat, pikkujoulujuhla, jouluanagrammeja, joulusanoja, joulusanapelejä, digitaalisia pelejä, helppoja nettipelejä