Lapsuuden lelut ja leikit

Kuka muistaa paperilennokit, tinasotilaat, puiset leikkiautot ja paperinarusta tehdyt lelut? Osaatko tehdä krottimollikan eli riepunuken?

Lapsuuden lelut ja leikit -aineistossa on tieto- ja kysymyskortteja, jotka nostavat lapsuusmuistoja mieleen ja herättävät keskustelua. Muistelu saa lisää potkua valokuvista, joissa on tuttuja leluja ja pelejä. Lopussa on riepunuken eli krottimollikan ohje. Lapsuuden lelut ja leikit -aineisto onkin osa Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarjaa. Aineisto on käännetty ruotsiksi.

Lataa ja tulosta

Aineistoa voi käyttää yhdessä Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen -aineiston kanssa. Sarjaan kuuluu myös aineisto Muistoja kansakoulusta.

Valokuvien esineet ovat Suomen Lelumuseo Hevosenkengästä ja loimaalaisten yksityishenkilöiden kokoelmista.


Käsinkosketeltavat muistot -sarja

Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta. 

Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.