Lapsuuden lelut ja leikit

Lapsuuden lelut ja leikit -sivulla on valokuvasarja, jossa on monille tuttuja esineitä. Kuvien lisäksi sivulla on muistoja herättäviä tietokortteja ja kysymyksiä sekä käsityöohje. Materiaalit on käännetty myös ruotsiksi.


Lapsuuden lelut ja leikit – Barndomens leksaker och lekar

Kuka muistaa paperilennokit, tinasotilaat, puiset leikkiautot ja paperinarusta tehdyt lelut? Osaatko tehdä krottimollikan eli riepunuken?

Tieto- ja kysymyskortit nostavat lapsuusmuistoja mieleen ja herättävät keskustelua. Muistelu saa lisää potkua valokuvista, joissa on tuttuja leluja ja pelejä.

Lapsuuden lelut ja leikit: vanhoja teddynalleja.

Käsillä tekeminen kirkastaa muistot. Tuttua tekemistä voivat olla:

  • käpylehmän tekeminen
  • paperilennokin taittelu ja lennättäminen
  • paperinuken piirtäminen tai värittäminen
  • kaarnaveneen tekeminen tai uittaminen
  • ritsan tekeminen tai ritsalla ampuminen.

Tiedoston lopussa on riepunuken eli krottimollikan ohje.

Krottimollikka eli riepunukke.

Tulosta aineisto

Aineistoa voi käyttää yhdessä Lapsuuden pelit, pelaaminen ja leikkiminen -aineiston kanssa. Sarjaan kuuluu myös aineisto Muistoja kansakoulusta.

Valokuvien esineet ovat Lelumuseo Leikistä ja loimaalaisten yksityishenkilöiden kokoelmista.

Linkkivinkki: Klassikkokesäleluilla leikitään vieläkin! Muistatko nämä? Yle Uutiset.


Käsinkosketeltavat muistot -sarja

Käsinkosketeltavat muistot -aineistosarja perustuu Espoossa vuonna 2016 toteutettuun työpajasarjaan. Käsinkosketeltavat muistot -työpajoihin osallistui ihmisiä, joilla on muistisairaus sekä heidän läheisiään. Työpajojen tavoitteena oli herättää erilaisten aistihavaintojen kautta muistoja lapsuudesta ja elämän varrelta varsinkin käsillä tekemisen kautta. 

Työpajasarjassa osaamisensa yhdistivät kolme erilaista toimijaa: Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke, Uudenmaan Muistiluotsi ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä (nykyisin Museo Leikki). Työpajojen aineiston viimeisteli ja täydensi sekä esineet kuvasi RyhmäRenki vuonna 2017. Susanna Öster och Ida Mitchell från Nylands Minneslots har översatt materialet till svenska.


Hakusanat: perinneleikit, perinnelelut, muistelukuvia vanhuksille, muistelukysymyksiä viriketuokioihin, ideoita virikeohjaajille, käpylehmä, ulpukkaporsas, Martta-nukke, paperinukke, Bonzo-hauva, tinasotilas, tinasotamies, View Master