Paperikirppu

Kirppu, paperikirppu, linnunnokka, ennustuskone – vanhalla ja tutulla lapsuuden leikillä on monta nimeä. Ensin taiteltiin paperista kirppu ja pyydettiin kaveria sanomaan luku. Kirppua kieputettiin peukalojen ja etusormien välissä luvun mukaan. Sitten kaveri valitsi uuden luvun tai värin. Tämän mukaan kirpun luukusta löytyi tehtävä, kysymys, toivotus tai ennustus.

Leikkimielinen kirputtelu taipuu edelleen moneen juttuun ja sopii yhteiseksi ajanvietteeksi sekä lapsille että aikuisille. Lapsille kirppu voi olla uusi leikki ja aikuisille taidon virkistys – vanhatkin sormet kyllä muistavat, miten kirppua kieputetaan. Lisäksi kirpun taittelu on oivaa aivojumppaa.

Paperikirppu-sivulta löytyy kirpunteko-ohje ja erilaisia valmiita kirppuja. Vielä hauskempaa on keksiä itse, mitä kirpun sisälle laittaa, joten tätä varten on kirppupohja. Esimerkiksi koululaiset voivat kirjoittaa kysymyksiä läksystä ja kysyä niitä toisiltaan. Kukapa keksii hyvän pulmakirpun, jumppakirpun tai matikkakirpun?


Kirpun ohje ja pohjat

Paperikirppu

Tulostettavassa ohjeessa kerrotaan sanoin ja kuvin, kuinka tehdään tavallinen kirppu. Tyhjiin pohjiin voi tehdä millaisia kirppuja vain. Tavallisessa kirpussa on 8 tehtävää, mutta kirppuun mahtuu 16 tehtävää, kun kahdeksan tehtäväkolmiota jakaa kahteen osaan. Silloin kirpun kieputtaja pyytää kaveriaan valitsemaan yläpuolen tai alapuolen, kunhan luukku on ensin avattu.

Jos haluat isoja kirppuja, tulosta kirppu A3-kokoiselle paperille. Valitse tulostusasetuksista Sovita sivulle / Fit to page. 

Ohjeita kirpun taitteluun löytyy YouTubesta hakusanoilla Fortune Teller, Chatterbox ja Cootie Catcher.


Valmiita kirppuja

Kysymyskirppu tutustumiseen ja keskusteluun

Kysymyskirput sopivat tutustumiseen ja jutusteluun. Näitä kirppuja voi laittaa vaikka kahvipöytään.

Tehtäväkirppu hassutteluun

Tehtäväkirput sopivat hassutteluun lapsille ja lapsenmielisille, vaikka ikäpolvitoimintaan.

Tunnekirppu tunteista puhumiseen - rakkaus, viha, suru, ilo, pelko, yllätys, inho, innostus

Tunnekirppujen avulla voi herättää keskustelua tunteista ja tunnetaidoista.


Lisää paperikirppuja

Halloweenin Kohtalonkirppu ja Kauhukirput löytyvät sivulta Sadonkorjuu, kekri ja halloween.

Keksikö ryhmäsi hienon kirpun? Vinkkaa emännälle, niin laitetaan Paperikirppu-sivulle parempia kirppuja.


Avainsanat: ryhmän ohjaus, toiminnalliset menetelmät, tutustumisleikit, perinneleikit, ikäpolvitoiminta, origami, ennustaminen, tunnetaidot, tee-se-itse-kirppu, ellu, vaakku, räpsy, linnunnokka, ennustuskone, ohje, malli