Sadonkorjuu, kekri ja halloween

Sadonkorjuu, kekri ja halloween -sivulla on tietoa ja linkkivinkkejä syksyn juhlia varten sekä satokauteen sopivaa tekemistä. Tehtävien ja visailujen avulla voi jumpata aivoja ja kehoa, oppia uutta tai nostaa omia kokemuksia mieleen. Syksyn juhlia voi suunnitella yhdessä niin, että kaikki kokevat juhlat omakseen. Sadonkorjuujuhlia voi järjestää loppukesästä pitkälle syksyyn.


Kekri, halloween ja pyhäinpäivä

Maatalousyhteisöissä kekri eli köyri oli vuoden tärkein juhla, jolloin juhlittiin satovuoden päätöstä ja uuden vuoden alkua. Nykyään kekriä vietetään tavallisesti lokakuussa, mikkelinpäivän (29.9.) ja pyhäinpäivän välisenä aikana. Halloweenia vietetään samoihin aikoihin, lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. tai pyhäinpäivän aattona.

Kekrillä ja halloweenilla on yhteisten eurooppalaisten juurien vuoksi paljon samoja piirteitä. Kun kekri liitettiin pyhäinpäivään, maanviljelykseen liittyvät perinteet saivat kristinuskosta peräisin olevia merkityksiä. Edelleenkin on tavallista yhdistellä kekrin, halloweenin sekä pyhäinpäivän tapoja ja perinteitä. Talonpoikaissäätiö kertoo tarkemmin kekrin vietosta ja SKS kertoo amerikkalaisesta vietosta.

Kekrin juhlinnassa korostuvat eri ikäpolvien yhdessä oleminen ja paikalliset perinteet. Perinteisesti kekriä on juhlittu leikkien, laulaen, keinuen, piirissä pyörien, tarinoita kertoen ja tulia polttaen. Aikaisemmin vainajien vaeltelu ja lepyttely liittyivät kekriin, nykyään vainajia muistetaan pyhäinpäivänä. Silloin kannattaakin käydä ihailemassa hautausmaalla tuikkivaa kynttilämerta.

Pyhäinpäivän kynttilöitä hautausmaalla

Kekrin juhlintaan on kuulunut yhdessä syöminen ja juominen, jopa ylenpalttisesti. Nuoret naamioituivat kekripukeiksi ja kekrittäriksi, kiersivät talosta taloon ja pyysivät kestitystä. Jos talo ei ruokaa tarjonnut, kiertäjät uhkasivat rikkoa uunin. Juhlapöytään katettiin uuden sadon viljasta leivottua leipää, olutta, liharuokia, kotitekoisia juustoja, juureksia sekä marjoja ja hedelmiä. Nykyään kekrinä tarjotaan usein perinteisiä satokauden ruokia ja lähiseudun tuottajien satoa. Kekrin kunniaksi joillakin paikkakunnilla poltetaan oljista tehty kekripukki tai järjestetään lähiruokamarkkinat.

Syksyn satoa, juureksia

Suomessa halloweenia juhlitaan amerikkalaiseen tapaan ja se on ensisijaisesti lasten ja nuorten aikuisten juhla. Yhdysvalloissa halloween on vuoden toiseksi suosituin juhla joulun jälkeen. Halloweenin tunnus on irvistävä kurpitsasta tehty lyhty. Koristelussa ja tarjoilussa näkyy kauhuteema. Halloweenin kuvastoa ovat vainajat, aaveet, luurangot, vampyyrit, lepakot, noidat ja mustat kissat. Lapset pukeutuvat naamiaisasuihin ja vaeltavat talosta toiseen kerjäämässä makeisia ja huutavat ”Karkki vai kepponen?”.

Halloweenyö, kurpitsalyhtyjä, hautausmaa ja täysikuu

Jos ryhmää kiinnostaa kekrin, halloweenin ja pyhäinpäivän perinteet, niin lopussa on linkkejä artikkeleihin ja videoihin. Niistä saa myös uusia ja perinteikkäitä ideoita juhlajärjestelyihin.


Kauhukirppu

Halloween-henkiset paperikirput

Vanha ja tuttu lapsuuden leikki sai halloweenin kunniaksi kauhean muodon. Nämä kirput sopivat lapsille ja lapsenmielisille.

Kauhukirppu

Kauhukirppuja kieputtamalla joudut suorittamaan kauheita tehtäviä. Vielä kauheampia tehtäviä saat, kun keksit niitä itse. Muista keksiessäsi, että saatat itse joutua tehtävien eteen!

Kauhukirppu 1 ruotsiksi

Kohtalonkirppu

Kohtalonkirppua kieputtamalla saat kauhean hahmon, jolla hankala luonne. Voit astua hahmon nahkoihin ja näytellä, kirjoittaa, runoilla tai piirtää.


Mikä on halloween-nimesi? -nimigeneraattorin kuva.

Mikä on halloween-nimesi?

Voit saada halloween-nimesi kahdella eri tavalla. Nimesi muodostuu joko syntymäpäivästäsi tai voit antaa sattuman puuttua peliin. Kun tiedät, mikä hahmo on kohtalonasi, voit astua hahmon nahkoihin ja näytellä, kirjoittaa, runoilla tai piirtää.


Syysjumpat-nettipelit.

Halloween- ja syysjumpat nettipelinä

Jokaisessa jumpassa on 24 tehtävää, jotka avautuvat luukkuja napsauttamalla.

Halloween- ja syysjumpat tulosteena

Jos nettipelin käyttö ei onnistu, niin voit tulostaa jumppien tehtävät. Tehtävät voi arpoa vaikka kurpitsalukuja poimimalla.


Selvitä sienimetsän salanimesi. Etunimen kertoo nimesi lakukirjain ja sukunimen syntymäkuukautesi.

Selvitä sienimetsän salanimesi

Onko ryhmässäsi intohimoisia sienestäjiä? Helpolla nimigeneraattorilla voitte selvittää jokaisen osallistujan sienimetsän salanimen. 

Tulosta tiedosto tai heijasta se valkokankaalle kaikkien nähtäväksi.


Nettipelin tunnus

Sato- ja syysaiheiset nettipelit

Yhdistä parit

Piilosanat kirjainruudukossa

Sanat ovat piilossa kirjainruudukossa. Etsi ensin sana ja valitse sen jälkeen oikea kuva. Sana voi olla vaakasuoraan tai pystysuoraan.


Satopähkinöitä valkokankaalle

Mitä satoa syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Satopähkinöissä on 15 tehtävää, joissa tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan ja viivaa jo käytetyt sanat yli. Luonnon antimia -anagrammit ovat vaativampaa aivojumppaa.

Pitikö ryhmä satopähkinöistä? Vastaavia tavutehtäviä löytyy kala-aiheesta ja kukka-aiheesta.


Tulostettavia sanatehtäviä

Voit tulostaa sato- ja syysaiheisia tehtävämonisteita vaikka kotitehtäväksi. 

Vinkki: Paina mieleen -tehtävässä on tarkoitus katsoa kuvaa 1–2 minuutin ajan ja kirjoittaa sen jälkeen ylös ne satokuvat mitkä muistaa. Lisää Paina mieleen -tehtäviä löytyy Syksyiset kuvapähkinät -sivulta.


Satosanasokkelon kuva.

Satosanasokkelot ja Syyssanasokkelot

Sanasokkelon eli piiloristikon ideana on tunnistaa sanoja kirjaimien keskeltä. 

Tulosteen voi antaa kotitehtäväksi tai sanoja voi etsiä parin tai ryhmän kanssa paikan päällä. Sanasokkeloa voi katsella suurikokoisena älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Sanasokkeloita on kolme tasoa:

Taso 1 on helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja vaakatasossa.

Taso 2 on melko helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja, jotka ovat vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Taso 3 on melko vaativa. Sanat voivat olla etuperin, takaperin, vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Satosanasokkelot ja ratkaisut

Syyssanasokkelot ja ratkaisut

Lisää tehtäviä löydät Sanasokkelot-sivulta.


Tavupaloja: LI - RA - KAU - NI - TIL - TYR.

Satokauden tavupalat

Tavupalojen avulla voi harjoitella tavutusta, tutustua satokauden sanastoon tai nostaa mieleen muistoja satokauden herkuista. 

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Vinkki: Ideoita tavupalojen käyttöön löydät sivulta Tavupelit ja tavutehtävät.


Syysananselitykset - sato, vehnä, kaura, ohra, ruis, porkkana

Syksyiset sananselitykset

Sananselityspelissä voi selittää, piirtää, elehtiä ja antaa toisten arvata. Sanoja on runsaasti, joten valitse niistä ryhmällesi ja ajankohtaan sopivat tai keksi tyhjiin kortteihin omia sanoja.

Sanoja voi käyttää ilman pelaamista. Osallistujia voi pyytää poimimaan muutamia kortteja, joiden kautta he haluavat kertoa syksyyn liittyvistä kokemuksistaan tai toiveistaan.


Juhlaohjelmaa ja koristelua

Palautetta juhlasta

Palautetta juhlista voi kerätä ilmeikkäillä kurpitsoilla. Tulosta ja leikkaa sopiva määrä kurpitsoja. Laita näkyvälle paikalle iso paperi tai tee ilmoitustaululle tilaa. Joskus ulko-ovi tai seinäkin käy. Ohjaa tapahtuman lopuksi osallistujia valitsemaan sopiva ilme ja kiinnittämään se valitsemaasi paikkaan. Dokumentoi palaute valokuvaamalla.

Jos tapahtumassa on erilaisia esityksiä, esittelypöytiä tai muuta toimintaa, niitä kuvaavat sanat tai kuvat voi laittaa esille. Näin osallistuvat voivat antaa palautetta jokaiselle erikseen. 

Kuusi kurpitsaa, joilla on erilaisia ilmeitä


Lisää tietoa ja tekemistä

Sadonkorjuu

Kekri ja halloween


Hakusanat: halloween-tehtävät, halloween-leikki, kekri-juhla, perinnetietoa, aivojumppaa muistiryhmille, halloween-ideoita, kekri-ideoita, tehtäviä ryhmätoimintaan, ideoita ryhmänohjaukseen, sanaleikkejä, piilosana, aivopähkinöitä, syksyistä tekemistä ryhmille, halloween-nimigeneraattori, halloween-nimi, sieninimi-generaattori, selvitä sieninimesi