Kalajuttuja

Suomi on tuhansien järvien maa ja merenrantaa piisaa. Monilla meistä on omakohtaista kokemusta kalastamisesta. Kun kalastamaan ei pääse, kalajuttuja voi virittää kysymyksillä, tehtävillä ja visoilla. 


Kalajuttujen sytykkeitä

  • Mitä tarkoittaa ”Hullu ku hauki helteellä”?
  • Keksikää yhdessä kaikkien kalajuttujen äiti.
  • Keksikää ja kirjoittakaa ylös 10 syytä kalastaa tai syödä kalaa.

Pdf-tiedostoissa on lisää kalajuttujen sytykkeitä ja sananlaskuja. Sananlaskuja voi käyttää ryhmässä monin tavoin. Voit levittää sananlaskujen alkuja ja loppuja pöydälle ja pyytää osallistujia etsimään yhteenkuuluvat parit. Jokainen voi vuorollaan onkia sananlaskun alun vaikka ämpäristä ja keksiä sille lopun. Sanontojen viisautta voi pohtia yhdessä tai keksiä itse parempia. 

Tulosta tiedostot


Kala-aiheiset pähkinät

Mitä kaloja syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Kahden ja kolmen kalan pähkinöissä on molemmissa 13 tehtävää, joissa sanojen tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Pohtikaa yhdessä, mitä kaloja oudoista sanoista syntyy. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan. Silloin oikean vastauksen voi kertoa myös osoittamalla. Visailu on vielä helpompaa, jos jo mainitut kalat viivaa yli.

Heijasta valkokankaalle

Pitikö ryhmä näistä tehtävistä? Lisää tavutehtäviä löytyy kukka-aiheesta ja sato-aiheesta.


Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Tavusta sanaksi -laatikkoleikki

Jokaisesta laatikosta ilmestyy sanan ensimmäinen tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä kala tai kalastusväline alkaa kyseisellä tavulla.


Tulostettavat tavupalat

Tavupalat: ha-men-ah-ku-ven-tai.

Tavutehtävien avulla voi jumpata aivojaan, mutta myös opetella kalojen nimiä ja kalastussanastoa sekä kerrata tavuttamista.

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Hyviä kalasivustoja


Hakusanat: kalastustehtäviä, kalalajien opettelu, kala-aiheista aivojumppaa, keskustele kalastuksesta, suomalaiset kalalajit, kaloihin ja kalastukseen liittyviä sananlaskuja