Kalajuttuja

Suomi on tuhansien järvien maa ja merenrantaa piisaa. Monilla meistä on omakohtaista kokemusta kalastamisesta. Kun kalastamaan ei pääse, kalajuttuja voi virittää kysymyksillä, tehtävillä ja visoilla. 


Kalajuttujen sytykkeitä

  • Mitä tarkoittaa ”Hullu ku hauki helteellä”?
  • Keksikää yhdessä kaikkien kalajuttujen äiti.
  • Keksikää ja kirjoittakaa ylös 10 syytä kalastaa tai syödä kalaa.

Pdf-tiedostoissa on lisää kalajuttujen sytykkeitä ja sananlaskuja. Sananlaskuja voi käyttää ryhmässä monin tavoin. Voit levittää sananlaskujen alkuja ja loppuja pöydälle ja pyytää osallistujia etsimään yhteenkuuluvat parit. Jokainen voi vuorollaan onkia sananlaskun alun vaikka ämpäristä ja keksiä sille lopun. Sanontojen viisautta voi pohtia yhdessä tai keksiä itse parempia. 

Tulosta tiedostot


Kala-aiheiset pähkinät

Mitä kaloja syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Kahden ja kolmen kalan pähkinöissä on molemmissa 13 tehtävää, joissa sanojen tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Pohtikaa yhdessä, mitä kaloja oudoista sanoista syntyy. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan. Silloin oikean vastauksen voi kertoa myös osoittamalla. Visailu on vielä helpompaa, jos jo mainitut kalat viivaa yli.

Heijasta valkokankaalle

Pitikö ryhmä näistä tehtävistä? Lisää tavutehtäviä löytyy kukka-aiheesta ja sato-aiheesta.


Kalaisia tavupaloja

Tavupaloja voi käyttää keskustelun käynnistäjänä tai aivojumppana. Tulostusvalmiita tavuja on kaksi tiedostoa: Kalalajit ja Kalastusvälineet. Kummankin tiedoston alkupuolella on helpompia ja loppupuolella vaikeampia sanoja.

Voit jakaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. 

Voit myös kerätä sanojen ensimmäiset tavut ja laittaa ne pöydälle väärinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tavusta voi muodostua. 

Tulosta tavuja


Hyviä kalasivustoja