Kesäiset sanapelit

Mikä kukka on ravesarenpi? Entä kuktinkamussor?

Kesäiset sanapelit virittävät mielen kesätuulelle. Mukana on visailuja kukista ja muista kesäisistä aiheista. Entä mitä hauskaa kesällä tapahtuu? Sen voi ennustaa vaikka Suvisen sanasokkelon avulla.


Kukkapähkinät

Uusittu

Mitä kukkia syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Kaikissa kukkapähkinöissä on 15 tehtävää, joissa sanojen tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Pohtikaa yhdessä, mitä kukkia oudoista sanoista syntyy. Tehtäviä ratkoessa tavallisimmat kukat tulevat tutuksi, jos eivät jo ole.

Yhden ja kahden kukan pähkinät ovat helpompia. Kolmen kukan pähkinät ovat vaativampia, koska kukin tehtävä muodostuu kolmen kukan tavuista. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan ja viivaa jo käytetyt sanat yli. 

Lataa ja heijasta

Vinkki: Jos ryhmä pitää Kesäiset sanapelit -sivun kukka-aiheisista visoista, Kukkajuttuja-sivulta löytyy mm. Luonnonkukkavisa, Kukkalauluvisa ja Mikä kukkakuvia yhdistää? -visa.


Kesäiset ennustukset

Tulosta jokaiselle oma sanasokkelo, jossa on kesäisiä sanoja ristiin rastiin. Ohjeeksi voit antaa jomman kumman seuraavista runonpätkistä.

Tulevan suven ennustus

Kolme ensimmäistä sanaa,
jotka kirjaimista esiin loikkaa,
sinun tulevaa suveasi ennustaa,
ja ihanaa, ihanaa aikaa toivottaa!

Suvinen sanasokkelo

Sanoja piilee poikittain,
eestaas ja vinottain.
Ristiin rastiin ristikkoa laukkaa,
kuka suurimman saaliin sanoja haukkaa?

Kesää voi ennustaa myös tavupalojen avulla. Levitä sopiva määrä tavuja pöydälle. Kerro, että kolme ensimmäistä sanaa, jotka kukin osallistuja onnistuu tavuista kokoamaan, ennustaa heidän kesäänsä. 

Tulosta tiedostot


Tavu- ja sanatehtävät

Yhdistä kasvisanat

Tehtävissä on tarkoitus yhdistää viivalla samaa tarkoittavat sanat eli synonyymit. Jokaisessa tulosteessa on 10 kasvia, joista käytetään ainakin kahta erilaista nimeä.

Yhdistä tavut tai tunnista sanat

Tavupalat

Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. 

Voit myös kerätä sanojen ensimmäiset tavut ja laittaa ne pöydälle väärinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tavusta voi muodostua.


Juhannusjuttuja

Onko juhannus tulossa? Juhannukseen sopivia sanapelejä ja paljon muuta ryhmätoimintaan sopivaa materiaalia löytyy Juhannusjuttuja-sivulta.