Kesäiset sanapelit

Kesäiset sanapelit virittävät mielen kesätuulelle. Mukana on visailuja ja nettipelejä kukista ja muista kesäisistä aiheista. Entä mitä hauskaa kesällä tapahtuu? Sen voi ennustaa vaikka suvisen sanasokkelon avulla.


Keäsiset sananselitykset: esimerkit jäätelötötterö, ulkohuussi, sisilisko.

Kesäiset sananselitykset

Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata. Korttisarjaa voi täydentää toisten korttisarjojen sanoilla tai keksiä lisää itse. 

Tulostettavat kortit

Lisää sanakortteja


Kukkapähkinät

Mikä kukka on ravesarenpi? Entä kuktinkamussor? Kesäisiä kukkia syntyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa. Kaikissa kukkapähkinöissä on 15 tehtävää, joissa sanojen tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Tehtäviä ratkoessa tavallisimmat kukat tulevat tutuksi, jos eivät jo ole.

Kolmen kukan pähkinät ovat vaativia, koska kukin tehtävä muodostuu kolmen kukan tavuista. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan ja viivaa jo käytetyt sanat yli. 

Minkä kukan löydät, kun vaihdat tavujen järjestystä? RENKILVUOPI.

Helppo yhden kukan pähkinät

Kahden kukan pähkinät

Vaativa kolmen kukan pähkinät

Vinkki: Jos ryhmä pitää Kesäiset sanapelit -sivun kukka-aiheisista visoista, Kukkajuttuja-sivulta löytyy mm. Luonnonkukkavisa, Kukkalauluvisa ja Mikä kukkakuvia yhdistää? -visa.


Suviset ennustukset ja sanasokkelot

Tulevan suven ennustus -sanasokkelo. Kolme ensimmäistä näkemääsi sanaa ennustaa kesääsi.

Tulevan suven ennustus

Tulosta sanasokkelo, jossa on kesäisiä sanoja ristiin rastiin. Ohjeeksi voit antaa runonpätkän.

Kolme ensimmäistä sanaa,
jotka kirjaimista esiin loikkaa,
sinun tulevaa suveasi ennustaa,
ja ihanaa, ihanaa aikaa toivottaa!

Sanasokkelot

Edellisen tehtävän sanasokkelo eri ohjeilla toimii tavallisena sanasokkelona. Kesäsanasokkelo on suvista sanasokkeloa helpompi.

Kesää ennustavat tavupalat

Kesää voi ennustaa myös tavupalojen avulla. Levitä sopiva määrä tavuja pöydälle. Kerro, että kolme ensimmäistä sanaa, jotka kukin osallistuja onnistuu tavuista kokoamaan, ennustaa heidän kesäänsä. 


Yhdistämistehtäviä

Yhdistä kasvisanat

Tehtävissä on tarkoitus yhdistää viivalla samaa tarkoittavat sanat eli synonyymit. Jokaisessa tiedostossa on 10 kasvia, joista käytetään ainakin kahta erilaista nimeä.

Yhdistä samaa tarkoittavat kasvin nimet -tehtävä.

Yhdistä tavut tai tunnista sanat

Teemalliset tavupalat

Tavupalojen avulla voi harjoitella tavutusta, tutustua valitun aiheen sanastoon tai nostaa mieleen muistoja kesäisiä muistoja. 

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Vinkki: Ideoita tavupalojen käyttöön löydät sivulta Tavupelit ja tavutehtävät.


Nettipelin tunnus

Kasviaiheiset nettipelit

HELPPO:

KESKIVAIKEA:


Tekemistä juhannusjuhliin

Onko juhannus tulossa? Juhannukseen sopivia sanapelejä ja paljon muuta ryhmätoimintaan sopivaa materiaalia löytyy Juhannusjuttuja-sivulta.


Hakusanat: sanapelejä, aivojumppaa, perinnekasveja, kesäisiä ennustuksia, aivotreeniä ryhmille, kukka-aiheisia digipelejä, kesäistä visailua, aivopähkinöitä aikuisille, tekemistä kesäleireille kesäinen nettipeli