Puhetta pyöräilystä

Pyöräilyaihe koskettaa meitä kaikkia ja antaa keskustelulle vauhtia. Puhetta pyöräilystä -sivulla on lukemista, kuvia ja kysymyksiä, jotka herättävät pyöräilyn historian ja nykypäivän eloon. Keskustelun lomassa voi pitää pyöräilyaiheisen mielipidejumpan. Jos ryhmää kiinnostaa musiikki tai videot, sivun lopussa on linkkivinkkejä.


 Pyöräily ennen ja nyt -kirjan kansi.

Pyöräily ennen ja nyt

Pyöräily ennen ja nyt -selkokirjan voi lukea ääneen kokonaan tai valita yhdessä kiinnostavat aiheet. Ehkä joku ryhmästä on hyvä lukija? Mukana on ohjaajalle tarkoitettu ohje, jossa on jokaiseen lukuun liittyviä kysymys- ja kuvaehdotuksia sekä linkkivinkkejä. Toki kuvasarjoja voi käyttää ilman tekstiäkin.

Tulosta kirja

Pyöräily ennen ja nyt -kirjan voi tulostaa joko kuvien kanssa tai ilman. Ohjaajan ohjeessa on tekstiin liittyviä kysymysehdotuksia.

Tulosta kuvasarjat

Puhetta pyöräilystä -kuvia: hameverkko, pyörän lamppuja ja pyörän etumerkkejä.


Mielipidejumppa

Keskustelua voi virkistää tauko- ja aivojumpalla, jossa ohjaaja esittää pyöräilyyn liittyviä väitteitä. Sovi ryhmän kanssa millainen ele tai ilme tarkoittaa kyllä, ehkä ja ei. 

Kyllä-ele voi olla vaikka käsillä huitomista, ehkä-ele vartalon taivutuksia ja ei-ele tömistelyä. Jos liikkuminen on jollekulle hankalaa, kannattaa valita sellaisia eleitä, joita kaikki tekevät istuen.

Naamajumpan saa aikaan, jos kyllä-ilme on esimerkiksi suu auki ja silmät selällään, ehkä-ilme posket pullollaan ja ei-ilmeessä näytetään kieltä.

Kun eleet on sovittu, lue väitteet ryhmälle ja pyydä heitä vastaamaan miettimättä liikaa.

Tulosta aivojumppa

Vinkki: Lisää pyöräilyaiheista tekemistä kuten pelejä ja visoja löytyy sivulta Pyöräilypelit ja pähkinät.


Pyöräilylauluja ja -runoja

Jos ryhmä haluaa päästä pyöräilytunnelmaan laulamalla, niin monille tuttu laulu on Freemanin Ajetaan tandemilla. Video löytyy Ylen Elävästä arkistosta. 

Kansanlauluun perustuvan Polkupyörä-hittibiisin Kari Tuomisaari sanoitti vuonna 1960. Sen esittivät Brita Koivunen ja Eikka Virtanen. Ja pian koko Suomi hoilasi:

”Minä poljen, sinä ohjaat,
niin kuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme
pilvenhattaraa ei näy.”

Muita pyöräilybiisejä ovat Juicen Einarin polkupyörä, Jukka Pojan Rullaan ja Heidi Kyrön Fillarikesä.

Varsinainen korvamato on Helkama-pyörän mainosbiisi, joka löytyy YouTubesta.

Lauri Soini on kirjoittanut Pyörälaulu-nimisen runon. Ehkä joku ryhmästä haluaa lausua sen kaikkien iloksi?


Linkkivinkit


Otto. A. Malmin lahjoitusrahasto on myöntänyt apurahaa aineiston tekemiseen. 

Hakusanat: pyöräkirja, pyöräilyn historiaa, selkokirja, luettavaa lukupiireille, selkoryhmätoiminta, lukuryhmät, muistelua miehille, aivojumppa, tekemistä miesten ryhmille, vanhat pyörät, ideoita miesten ryhmätoimintaan