Salmiakki-aineisto

Saako salmiakki veden kielelle vai ei? Ainakin Salmiakki-aineisto tuo ripauksen suolaa elämään. Ryhmätoimintaan tarkoitettu kokonaisuus sisältää ohjeen ohjaajille, selkotekstin, tekstiä syventäviä kysymyksiä ja tehtäviä sekä huippusuositut Klassikkokarkkikortit.


Salmiakki-aineisto

Aineistoa voi käyttää yhteisen lukuhetken elävöittämiseen tai muuten vain, ryhmälle soveltuvalla tavalla. Kokemuksia ja mielipiteitä herättelevät kysymykset ja tehtävät tekevät tekstistä omakohtaisemman. Mielipiteiden ilmaisun tukena voi käyttää valmiita sanapareja tai ilmekuvia.

Jos salmiakkiaihe ei maistu ryhmälle, keskustelussa ja tekemisessä kannattaa tuoda esiin muita karkkeja.

Ohje, teksti ja kysymyksiä

Salmiakki-kysymyskortit: Muistatko, mitä ajattelit, kun maistoit salmiakkia ensimmäisen kerran?

Mielipiteen ilmaiseminen

Klassikkokarkkikortit 

Elämästä saa makoisaa, kun makeita muistoja herättelee Klassikkokarkkikorteilla. Korteissa on kuvia ja lyhyitä tietoiskuja 24 suomalaisesta karkista. Kaikki karkit ovat olleet myynnissä kauan, ja niitä saa edelleen. Kortteja voi soveltaa monin tavoin: järjestä klassikkokarkkipäivä, pelaa muistipeliä tai herättele makeita muistoja elämän varrelta.

Toimintaideoita

  • Salmiakkiraati voi maistella ja arvioida erilaisia makuja. Mielipiteiden ilmaisun tukena voi käyttää makua kuvailevia sanapareja tai ilmekuvia.
  • Internetistä löytyy salmiakkiruokien ja -juomien reseptejä. Valitkaa suosikkireseptinne.
  • Helsingissä voi osallistua Salmiakkigaalaan tai Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleihin.

Makoisat nettivinkit

Videoita Ylen Elävässä arkistossa

Nettisivustot


Hakusanat: salmiakki, aistit, makuelämykset, nostalgia, selkokieli, helpot kysymyskortit, monivalintavastaukset, välineitä ryhmänohjaukseen


Selkeä Suomi-sarja

Salmiakki-aineisto kuuluu 10-osaiseen Suomi-sarjaan. Sarjan tarkoitus on edistää selkokirjallisuuden osallistavaa ja monipuolista käyttöä ryhmätoiminnassa. 

Suomi-sarjan jokaiseen osaan sisältyy otteita Oppimateriaalikeskus Opikkeen julkaisemista selkokirjoista. Salmiakki-teksti on kirjasta Suomalaisia ilmiöitä.