Tonttupeli

Joulua odotellessa ryhmä voi kokoontua Tonttupelin äärelle. Kysymykset ja tehtävät eivät päästä pelaajia helpolla, mutta toki joulumieliset pelikaverit auttavat pois pinteestä. Pelaamiseen voi käyttää joko pelilautaa tai kortteja. Tomtespelet finns också på svenska!

Tonttupelistä on myös helppo versio. Pelaaminen onnistuu, vaikka sanat olisivat hukassa. Vastauksen voi kertoa vastaamalla kyllä tai ei, tai valitsemalla eri vaihtoehdoista.


Tonttupeli

Valmistelu

Tonttupelin pelaamiseen tarvitset pelilaudan sekä tumman ja vaalean nopan. Pelilautoja on kahta kokoa. Valitse isompi, jos joku pelaajista ei näe hyvin. Tulosta pelilaudan osat, leikkaa mustaa viivaa pitkin ja kokoa pelilauta teippaamalla alapuolelta. (Katso tästä pelilaudan rakenne).

Pelilaudan liikuttelu on helpompaa, jos sen kiinnittää tukevalle pahville. Toinen vaihtoehto on leikata ison pelilaudan ruudut erikseen korteiksi ja laminoida ne. Silloin ruudut voi kiinnittää pöytään sinitarralla ja tonttuna toimiva apulainen voi ojentaa kortin luettavaksi noppaa heittäneelle pelaajalle.

Tonttupelin kulku

Ensimmäinen pelaaja heittää kahta noppaa ja siirtää nopat pelilaudalle. Nopan paikan kertoo silmäluku ja väri. Tumma noppa kertoo oikean vaakarivin ja vaalea noppa pystyrivin. Pelaajan kysymys tai tehtävä löytyy ruudusta, joka osuu rivien risteyskohtaan. Vastaamisen tai tehtävän tekemisen jälkeen vuoro vaihtuu. Peliä voi jatkaa niin kauan kuin ryhmää huvittaa ja juttu luistaa.

Tonttupeli-kortit

Joskus pelilaudan ja noppien käyttäminen on ryhmätilanteessa hankalaa. Jos käytät kortteja, et tarvitse kumpaakaan. Jokainen osallistuja nostaa vuorollaan sattumanvaraisen kortin.

Tonttupeli (vaativa)

Tonttupeli (helppo)

Tee-se-itse Tonttupeli

Keksittekö paremman pelin? Voit tulostaa tyhjän pelilaudan ja tehdä Tonttupelistä vaikka liikunnallisen Tonttujumpan. Ruudut voi täyttää kysymyksillä tai tehtävillä yhdessä ryhmän kanssa.


Tomtespelet (krävande)

Tomtespelet (lätt)


Jouluinen noppapeli

Helppoa noppapeliä voi pelata ympäri vuoden. Pelaamiseen tarvitset yhden nopan ja 5–6 pelimerkkiä pelaajaa kohti. Jouluun sopivia pelimerkkejä ovat kävyt, omenat, mandariinit, karamellit ja pienet paketit. Pelaaminen on sujuvaa, jos noppa ja pelimerkki ovat reilun kokoisia ja niihin on helppo tarttua. 

Pelin alussa jokainen pelaaja saa yhtä monta pelimerkkiä. Noppapelin ohje laitetaan esille. Jokaiselle pelaajalle voi antaa oman ohjelapun tai ohjetta voi kierrättää tarjottimella nopan kanssa. Kukin pelaaja heittää vuorollaan noppaa ja silmäluku kertoo, mitä pelaajan tulee tehdä. Kun ohje tulee tutuksi, lähimuistia voi haastaa pelaamalla ilman ohjetta.

Ennen pelin alkua kannattaa sopia, koska peli loppuu. Voittaja voi olla ensimmäinen, joka pääsee eroon pelimerkeistään tai peliä voi jatkaa, kunnes pelimerkkejä on jäljellä vain yhdellä pelaajalla. 

Kiitokset: Käytännön vinkkejä Jouluisen noppapelin pelaamiseen antoivat Tiina Vieraankivi ja Miina-Maria Laiho. 


Lisää RyhmäRengin joulujuttuja löytyy avainsanalla joulu.

Hakusanat: ideoita pikkujoulujuhliin, helppoja joulukysymyksiä, tekemistä pikkujouluihin, joulupeli, jouluinen lautapeli, seuraleikki