Keväiset sanapelit

Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja. 


Keväinen sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa keväisistä sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Yhdistä kevätsanat

Helpossa tehtävässä on tarkoitus yhdistää samaa tarkoittavat sanat viivalla.


Keväiset sananselitykset

Kiuru, kärpänen vai katupöly? Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata.

Selitä toisin sanoin

Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva pelaaja tai ohjaaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla esimerkiksi muut samaa tarkoittavat sanat tai vastakohdat. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Jos se ei onnistu, otetaan uusi kortti. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Piirrä sana – joukkueet arvaavat

Joukkueen edustaja tai ohjaaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle ja joukkueet yrittävät arvata sanan. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Keväiset sananselitykset -tiedoston lopussa on haastavampia sanoja, jotka voi jättää tulostamatta. Osa niistä on tutumpia aikuisille. Vapun ja pääsiäisen tienoilla voi kevätsanoja täydentää vappu- tai pääsiäissanoilla.


Sanasokkelot

Mitä keväisiä sanoja löydätte? Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.

Vinkki: Jotkut sanat voivat olla vieraita. Ne kannattaa käydä yhdessä läpi.


Keväiset tavut

Tavujen avulla voi tutustua Suomen kevääseen ja keväiseen sanastoon tai nostaa mieleen keväisiä ajatuksia.

Helppoa Yhdistä tavut -tehtävämonistetta voi täyttää itsekseen. Keväisiä tavupaloja voi yhdistellä vaikka parin kanssa. Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Voit myös kerätä sanojen ensimmäiset tavut ja laittaa ne pöydälle väärinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tavusta voi muodostua.

Vinkki: Sanojen merkityksen voi tarkastaa vaikka Kielitoimiston sanakirjasta.


Keväiset anagrammit

Mikä keväinen sana on jupin kassa? Entä lippulaji?

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle, jakaa tulosteena tai kirjoittaa itse. 

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.