Keväiset sanapelit

Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja kuten sananselityspeli, sanasokkelo sekä helppoa ja vaativaa aivojumppaa. Oma kevätnimi voi piristää osallistujia kevättä odotellessa.

Tulosta, näytä valkokankaalta tai pelaa nettipelejä!


Nettipelin tunnus

Kevätaiheiset nettisanapelit

Helpot yhdistämistehtävät

Keskivaikeat yhdistämistehtävät

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Piilosana

Etsi sanasokkelosta sana ja valitse sen jälkeen oikea kuva. Sana voi olla vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Hirsipuu


Tulostettavat yhdistämistehtävät

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi. Alla on esimerkkinä synonyymi-tehtävä.

Yhdistä samaa tarkoittavat sanat -tehtävä.

Yhdistä tavut -tehtävät (helppo)

Yhdistä sanat -tehtävät


Keväinen sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa keväisistä sanoista muodostetaan uusia sanoja.

Keväiset sanapelit: Mitä sanoja kirjaimista muodostuu?


Keväiset sananselitykset

Kiuru, kärpänen vai katupöly? Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata.

Selitä toisin sanoin

Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva pelaaja tai ohjaaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla esimerkiksi muut samaa tarkoittavat sanat tai vastakohdat. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Jos se ei onnistu, otetaan uusi kortti. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Piirrä sana – joukkueet arvaavat

Joukkueen edustaja tai ohjaaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle ja joukkueet yrittävät arvata sanan. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Keväiset sananselitykset -tiedoston lopussa on haastavampia sanoja, jotka voi jättää tulostamatta. Osa niistä on tutumpia aikuisille. Vapun ja pääsiäisen tienoilla voi kevätsanoja täydentää vappu- tai pääsiäissanoilla.


Sanasokkelot

Mitä keväisiä sanoja löydätte? Tulosta jokaiselle osallistujalle tai parille oma sanasokkelo, jossa on sanoja ristiin rastiin. Jos näytät sokkelon valkokankaalla, koko ryhmä voi etsiä sanoja yhdessä.

Vinkki: Jotkut sanat voivat olla vieraita. Ne kannattaa käydä yhdessä läpi.


Kevättavuja: TUL - KU -TAI - MI - KU - VA -TU.

Tulostettavat kevättavupalat

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Keväiset tavupähkinät

Mitä keväisiä asioita löytyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Molemmissa kevätpähkinöissä on 12 tehtävää, joissa tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan ja viivaa jo käytetyt sanat yli.

Mikä soitin tavuista syntyy? JUPILPALI:

Vinkkejä


Mikä on kevätnimesi?

Mikä on kevätnimesi? -nimigeneraattori kertoo kevätnimen etunimen alkukirjaimen ja syntymäkuukauden mukaan. Entä mitä kevätnimet kertovat osallistujista? Vai syntyykö nimen innoittamana pieni kevättarina, jossa seikkailee kyseinen henkilö?

Mikä on kevätnimesi - nimigeneraattori.

Tulosta tiedosto tai heijasta se valkokankaalle kaikkien nähtäväksi.


Keväiset anagrammit

Mikä keväinen sana on jupin kassa? Entä lippulaji?

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle tai kirjoittaa itse. 

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Kevätlauluja

Lauluja keväästä – onko oma suosikkisi joukossa? Ylen Elävä arkisto.

Hakusanat: aivojumppa, keväiset sanaleikit, kevätkauden sanapelit, nimigeneraattori, ideoita ryhmänohjaukseen, viriketoiminta, äidinkieli, suomi toisena kielenä S2, päivätoiminta, ryhmätoiminta, kevätsanapeli, kevätsanoja, sanaleikkejä