Keväiset sanapelit

Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja kuten sananselityspeli, sanasokkeloita eli piilosanoja sekä helppoa ja vaativaa aivojumppaa. Oma kevätnimi voi piristää osallistujia kevättä odotellessa.

Tulosta, näytä valkokankaalta tai pelaa nettipelejä!


Nettipelin tunnus

Kevätaiheiset nettisanapelit

Helpot yhdistämistehtävät

Keskivaikeat yhdistämistehtävät

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Piilosana

Etsi sanasokkelosta sana ja valitse sen jälkeen oikea kuva. Sana voi olla vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Hirsipuu


Kevätsanasokkelo eli piilosana. Mitä sanoja löydät?

Kevätsanasokkelot

Sanasokkelon eli piiloristikon ideana on tunnistaa sanoja kirjaimien keskeltä.

Tulosteen voi antaa kotitehtäväksi tai sanoja voi etsiä parin tai ryhmän kanssa paikan päällä. Sanasokkeloa voi katsella suurikokoisena älytelevisiosta tai heijastaa valkokankaalle.

Sanasokkeloita on kolme tasoa:

Taso 1 on helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja vaakatasossa.

Taso 2 on melko helppo. Sanasokkelossa on vain oikein päin kirjoitettuja sanoja, jotka ovat vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Taso 3 on vaativa. Sanat voivat olla etuperin, takaperin, vaakasuoraan, pystysuoraan tai vinottain.

Kevätsanasokkelot ja ratkaisut

Lisää tehtäviä löydät Sanasokkelot-sivulta.


Yhdistä samaa tarkoittavat sanat -tehtävä.

Tulostettavat yhdistämistehtävät

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi. Alla on esimerkkinä synonyymi-tehtävä.

Yhdistä tavut -tehtävät (helppo)

Yhdistä sanat -tehtävät


Keväiset sanapelit: Mitä sanoja kirjaimista muodostuu?

Keväinen sanansaalistus

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa keväisistä sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Keväiset sananselitykset

Kiuru, kärpänen vai katupöly? Sananselityspelissä voi selittää, piirtää tai elehtiä, ja antaa toisten arvata.

Selitä toisin sanoin

Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva pelaaja tai ohjaaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla esimerkiksi muut samaa tarkoittavat sanat tai vastakohdat. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Jos se ei onnistu, otetaan uusi kortti. Kun sana on keksitty, vuoro vaihtuu.

Piirrä sana – joukkueet arvaavat

Joukkueen edustaja tai ohjaaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle ja joukkueet yrittävät arvata sanan. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Keväiset sananselitykset -tiedoston lopussa on haastavampia sanoja, jotka voi jättää tulostamatta. Osa niistä on tutumpia aikuisille. Vapun ja pääsiäisen tienoilla voi kevätsanoja täydentää vappu- tai pääsiäissanoilla.

Tulostettavat sanakortit


Kevättavuja: TUL - KU -TAI - MI - KU - VA -TU.

Tulostettavat kevättavupalat

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Mikä soitin tavuista syntyy? JUPILPALI:

Keväiset tavupähkinät

Mitä keväisiä asioita löytyy, kun tavujen järjestystä vaihtaa? Molemmissa kevätpähkinöissä on 12 tehtävää, joissa tavut ovat menneet epäjärjestykseen. Vastauksen keksimistä helpottaa, jos esille laittaa sanalistan ja viivaa jo käytetyt sanat yli.

Vinkkejä


Mikä on kevätnimesi - nimigeneraattori.

Mikä on kevätnimesi?

Mikä on kevätnimesi? -nimigeneraattori kertoo kevätnimen etunimen alkukirjaimen ja syntymäkuukauden mukaan. Entä mitä kevätnimet kertovat osallistujista? Vai syntyykö nimen innoittamana pieni kevättarina, jossa seikkailee kyseinen henkilö?

Tulosta tiedosto tai heijasta se valkokankaalle kaikkien nähtäväksi.


Keväiset anagrammit

Mikä keväinen sana on jupin kassa? Entä lippulaji?

Anagrammit ovat kovan luokan aivopähkinöitä ryhmän purtavaksi. Voit heijastaa anagrammit valkokankaalle tai kirjoittaa itse.

Vinkkejä: Ratkaisun keksimistä voi helpottaa laittamalla vastaukseksi tulevat sanat esille, kirjoittamalla anagrammin kirjaimet erillisille paperilapuille tai antamalla ratkaisijoiden kirjoittaa anagrammi paperille reilun kokoisena mustalla tussilla ja leikata se kirjaimiksi.


Keväinen levyraati.

Keväinen levyraati

Ideoita levyraatien järjestämiseen ja lisää teemallisia levyraateja on Musiikkijuttuja-sivulla.

Tulostettavat tiedostot


Hakusanat: aivojumppa, keväiset sanaleikit, kevätkauden sanapelit, nimigeneraattori, ideoita ryhmänohjaukseen, viriketoiminta, äidinkieli, suomi toisena kielenä S2, päivätoiminta, ryhmätoiminta, kevätsanapeli, kevätsanoja, sanaleikkejä, sanasokkelot eli piilosanat