Lasse Virén -aineisto

Lasse Virén -aineisto sisältää tietoa Lassesta selkokielellä sekä tekstiä syventäviä ja omakohtaiseksi tekeviä kysymyksiä ja kuvia. Mukaan mahtuu sananselityspeli, jossa on piirroksia erilaisista urheiluvälineistä. Peliin sisältyvillä kuvilla voi pelata myös muistipeliä. Sivun lopussa on linkkivinkkejä.


Lasse Virén -aineisto

Olympiahistoriaa 70-luvulla tehneen juoksijamme Lasse Virénin voitot elävät monien muistoissa. Aineistoa voikin käyttää muisteluun sekä yhteisen lukuhetken elävöittämiseen monin tavoin. 

Kokemuksia ja mielipiteitä herättelevät kysymykset ja tehtävät tekevät tekstistä omakohtaisemman. Lassen vahvuuksia voi etsiä ryhmään osallistujista Sinä olet kuin Lasse -tehtävän avulla.

Lasse Viren -veistos Helsingissä stadionin lähellä.

Lasse Virénin patsas Helsingissä Olympiastadionin lähellä on Terho Sakin tekemä.

Toimintaideoita

  • Suurten kisojen aikaan voi järjestää kisastudion tai penkkiurheilupäivän.
  • Yhdessä järjestettyjen sisä- tai pihaolympialaisten jälkeen voi nauttia mitalikahvit ja laulaa Maamme-laulun.
  • Ideoita lukutuokion järjestämiseen löytyy Yhteiset lukuhetket -sivulta.

Urheilupelit

Arvaa mikä urheiluväline -sananselityspelin korteissa on 36 erilaista urheiluvälinettä. Kuva auttaa selittämään, miltä esine näyttää.

Urheiluväline-sananselityspelin esimerkkejä.

Voit tulostaa urheiluvälineiden kuvat myös erikseen. Silloin kuvavihjeet auttavat keksimään ratkaisun ja arvauksen voi esittää myös kuvaa osoittamalla.

Peliohje

Selitä toisin sanoin: Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Joukkueen vaihtuva edustaja nostaa kortin ja selittää toisin sanoin, mikä sana kortissa on. Hän ei saa käyttää kortissa lukevaa sanaa eikä sanan osaa, mutta voi antaa vihjeitä. Niitä voivat olla toiset samaa tarkoittavat sanat ja esineen tai toiminnan kuvaileminen. Toinen joukkue yrittää arvata sanan. Kun sana on arvattu, vuoro vaihtuu.

Piirrä tai näyttele sana: Joukkueen edustaja piirtää esimerkiksi fläppitaululle. Vihjeitä voi antaa myös elehtimällä.

Sananselityspeli

Vinkkejä

  • Sananselityspelin jälkeen kuvavihjesivut voi leikata muistipeliksi
  • Kuvilla ja sanoilla voi pelata helppoa yhdistämispeliä, jos ne leikkaa erikseen.

Nettivinkit

Ryhmäkerran aikana voi kuunnella audioita Lasse Virénin voitonhetkistä. Suuret urheilujuhlat yhdistävät ihmisiä ja herättävät tunteita. Vanhojen voitonhetkien eläminen uudelleen voi herkistää mielen. 

Kuuntele Lassen voitonhetkiä

Urheilumuseon aarteita

Urheilutekemistä ja visailuja

  • Urheilumuseon sivulla on useita Olympiavisoja, joissa on valmiit vastausvaihtoehdot. Jos käyt sivuilla useamman kerran, saat uuden visan näkyviin.
  • RyhmäRenki-sivustolta löytyy lisää urheiluun ja liikuntaan liittyvää tekemistä kuten selkokirjoja, kysymyskortteja ja aivojumppaa.

Hakusanat: Lasse Virén -tietoa selkokielellä, lukemista lukupiireille, tekemistä selkoryhmille, ideoita miesten ryhmiin, palvelutalot, päivätoiminta, viriketoiminnan ohjaajat, muistelu, urheilumuistot


Selkeä Suomi-sarja

Lasse Virén -aineisto kuuluu 10-osaiseen Suomi-sarjaan. Sarjan tarkoitus on edistää selkokirjallisuuden osallistavaa ja monipuolista käyttöä ryhmätoiminnassa. 

Suomi-sarjan jokaiseen osaan sisältyy otteita Oppimateriaalikeskus Opikkeen julkaisemista selkokirjoista. Lasse Virén -teksti on kirjasta Suomalaisia urheilijoita.